Osnovnoškolci pokazali da fizika nije bauk (FOTOGALERIJA)

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Što ima manju površinsku napetost, alkohol ili voda? Zašto loptica lebdi iznad sušila za kosu bez da sklizne? Kako pretvoriti vodu u vino i vino u vodu? Sve to može se doznati do kraja tjedna u Muzeju grada Zadra NMZ gdje u povodu 60. obljetnice smrti znanstvenika i fizičara Alberta Einsteina učenici i djelatnici OŠ Šimuna Kožičića Benje održavaju predavanja, radionice i pokuse na temu „Fizika nije bauk". Uz pokuse učenika i profesora gostovat će i predavači Ivica Aviani s Instituta za fiziku, te prof. Hrvoje Mesić s PMF­a Zagreb čije predavanje je zakazano za subotu, zadnji dan ovog događanja.

- Na ovaj način htjeli smo pokazati da svaki nastavni predmet može biti zanimljiv kada mu se priđe na kreativan način. Ovim smo htjeli pokazati da fizika zaista nije bauk, no mora joj se prići studiozno. Pozivamo sve škole da navrate u Muzej grada i pogledaju što radimo, kazao je Marko Marin, ravnatelj Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje. Koordinatorica projekta je profesorica fizike Snježana Stanin koja je ujedno i zaslužna za kreativni 'boom' fizike u toj školi.

A bilo je jučer uistinu raznih pokusa. Od prikaza načina na koji funkcionira tlak, tromost, sila uzgona... I koristilo se također svašta. Od sušila za kosu, ping pong loptica, papra, vina, vode, pa i kuhanih jaja. Bilo je tu i kućne nano tehnologije, a zainteresiranima su pokuse detaljno pokazivali učenici sedmih i osmih razreda OŠ Šimuna Kožičića Benje.

Radionicu učenika OŠ Šimuna Kožičića Benje posjetili su jučer i ravnatelji drugih zadarskih škola, jedan od njih, ravnatelj gimnazije Jurja Barakovića Ranko Artuković, inače profesor fizike, nije krio svoje oduševljenje pokusima.

- Vrlo ugodno me iznenadilo kako su jednostavne, a fizikalno zanimljive pokuse pripremila djeca zajedno sa svojom profesoricom. Čini mi se da je ovo prvi ovakav događaj u proteklih deset, dvadeset godina. Moje čestitke ravnatelju Marinu i profesorici Snježani Stanin na ideji. Eksperimenti su predivni, ocjena im je odličan, pet plus!  Preporučio bi svakom profesoru fizike da povede svoje učenike da pogledaju ove pokuse, a i ja ću napraviti isto, poručio je Artuković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika AbilioM
Dear Friends, my name is Abilio Matos and I’m a Language and Communication student from Portugal. In my B.A. thesis I would like to find out how people perceive posts on popular social media platforms. If you have a spare 5 minutes I would really appreciate your response in my survey. It's completely anonymous as well. So if you are interested please follow the link below: http://goo.gl/M31YMQ Please, help me - I have to gather as much responses as possible because it is an only way to finish my B.A. thesis.