S onečišćenjem okoliša već se susretali, ali tvrde da se incident na moru ne može dogoditi

Slika korisnika admin
Požar rafinerije Marathon Oila u Detroitu

Predstavnici američke tvrtke za istraživanje i eksploataciju nafte i plina iz Houstona, Marathon Oil, službeno su u srijedu bili u Gradu Zadru, a potom i u Zadarskoj županiji.

Predstavnici ove teksaške korporacije objavili su kako će istražna bušenja u sklopu projekta eksploatacije ugljikovodika u Jadranu početi 2018. godine.

Od ove godine provode se seizmička snimanja i tumačenja podataka, a eksploatacija eventualnih nalazišta mogla bi početi 2025. Marathon Oil jedna je od pet kompanija koje je Vlada RH odabrala za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu.

Radnom sastanku u Gradu Zadru nazočili su, uz gradonačelnika Božidara Kalmetu, zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić, pročelnik UO za gospodarstvo i obrtništvo Ivica Katić, pročelnica UO za razvitak otoka i zaštitu okoliša Andreja Baraba i predsjednik Županijske gospodarske komore, Dario Jurin.

Cilj sastanka bio je, kazali su iz Grada Zadra u svom priopćenju, upoznati lokalne vlasti s aktivnostima istraživanja nafte i plina u Jadranskom moru, odnosno u dijelu koji se odnosi na more, podmorje i otoke Zadarske županije. Predstavnici Marathon Oila odgovarali su na pitanja predstavnika Grada koja se odnose na zaštitu okoliša i možebitne ekološke incidente te mogući negativni utjecaj istraživanja podmorja na naše glavne gospodarske grane, a to su turizam i ribarstvo, ali i o utjecaju na životinjski i morski svijet. Napomenuli su da će odgovore na ova i druga pitanja koja brinu lokalnu javnost podrobnije dati Strateška procjena utjecaja na okoliš koja je u izradi. Također, iznijeli su i rokove provedbe projekta.

Među građanima, ipak, postoji bojazan oko ekoloških komponenti projekta i mogućih negativnih utjecaja na turizam. Predstavnici Marathon Oila istaknuli su kako je ovotjedni posjet Hrvatskoj tek prvi korak "u uključivanju svih dionika i upoznavanja javnosti s pitanjima koja ih zabrinjavaju".

- Riječ je o ozbiljnoj tvrtki s dugom tradicijom u značajnim djelatnostima. Međutim, nas je zanimalo što bi se dogodilo ukoliko bi se dogodio neki eko incident na moru. Oni tvrde da se to ne može dogoditi, no mi smo prema tome rezervirani, kazao je župan Stipe Zrilić nakon što je u radni posjet primio predstavnike američke tvrtke Marathon Oil. Oni su, dodao je župan, dobili ugovor za istraživanje i eksploataciju nafte i plina od Vlade RH i zato su došli razgovarati s Gradom i Županijom kao jedinicama lokalne samouprave.

Događaj koji se 2013. godine dogodio u Detroitu pokazuje da se Marathon Oil do sada susretao s problemima onečišćenja okoliša i prosvjedima lokalnog stanovništva. Zbog požara u rafineriji nafte u njegovom vlasništvu evakuirano je 3.000 stanovnika, koji su se u domove vratili tek kad je požar ugašen, a danima nakon incidenta žalili su se na mirise, zbog kojih nisu mogli otvarati prozore. Odvjetničko društvo podiglo je tužbu protiv tvrtke. U medijima se pisalo i o požaru koji je zbog  nevremena izbio u rafineriji u Kentuckyju.

Na pitanje što misli o posjetu predstavnika tvrtke Marathon Oil zadarskom županu i gradonačelniku, članica Glavnog foruma ORaH-a, Atana Grbić kaže kako sastanak koji se organizira "iza zatvorenih vrata" i bez prisustva medija može samo ukazivati na to da se opet nešto radi ili se pokušava nešto napraviti "ispod žita".

više u tiskanom izdanju od 8. svibnja

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno