Važnija vlast, nego rast!

Slika korisnika admin

Rast ili statistička pogreška? Bačena je kost hrvatskoj javnosti u vrijeme kada se sve podređuje izborima i kada sve učinjeno, izgovoreno ili prognozirano može biti percipirano kao napola puna ili napola prazna čaša, ovisno tko je nudi i tko je pije.

Naime, nakon više od šest godina gomilanja minusa, Europska komisija i MMF prognoziraše kako će ove godine Hrvatska konačno izaći iz recesije. Komisijinu prognozu ovogodišnjeg rasta od 0,3 posto, odnosno 0,5 posto po MMF-u, a dogodine 1,2 posto, vladajući pokušavaju iskoristiti kao vodu na svoj mlin, a oporbeni HDZ nastoji im sve to - baciti u vodu.

Ovakvo političko prepucavanje samo je dokaz kako podijeljenost hrvatskog društva biva sve veća i žešća unatoč spasiteljskoj misiji zajedništva predsjednice Kolinde. Premda bi u gospodarskoj tematici politiziranje trebalo ostati po strani, razvidno je kako se i aktualne ekonomske prognoze kao i manipuliranje brojem nesretnika evidentiranih ili izbrisanih na Zavodu za zapošljavanje, koriste u predizborne svrhe. Dojam je kako i ovima na vlasti i onima koji bi htjeli zasjesti na vlast i nije pretjerano bitno što smo gospodarski na samom repu Europe.

Nije nekadašnji HDZ-ov financijer Šuker posve u krivu kada objašnjava očekivani mršavi rast gospodarskim kontekstom u kojem su ojačali hrvatski vanjski trgovinski partneri pa bi tako i Hrvatsku trebali povući mrvicu naprijed, a nije posve u krivu ni konstatacija većine Milanovićevih ministara da je za oživljavanje predugo devastiranog hrvatskog gospodarstva, čemu je kumovao i HDZ, doista potrebno vrijeme. No, za reforme koje bi potaknule pravi rast iznutra, a onda i zapošljivost i potrošnju što bi generiralo stvarni i osjetniji oporavak, nisu, izgleda, spremni ni Karamarkovi, ni Milanovićevi. Stalno se o reformama samo priča i onda dođe izborna godina. Glomazni birokratski aparat, reforma lokalne uprave, sređivanje stanja u javnim poduzećima, kao i racionalizacija broja raznih agencija za koje ni agenti ne bi znali javnosti točno objasniti čime se bave, ono je u što politika nerado dira.

HDZ koji je uživao dok je Vladi na nos nabijao brojna tromjesečja minusa ni s ovim prognozama Komisije i MMF-a nije "na čisto", što je politički vrlo logično, no kada Šuker obećava kako će tek neka druga Vlada (HDZ-ova) pokazati što je pravi rast, on zvuči više predizborno, a ne ekonomski uvjerljivo i realistično. Kada potpredsjednik HDZ-a Damir Jelić tvrdi da se smanjenje nezaposlenosti dogodilo umjetno, brisanjem onih koji aktivno ne traže posao, te da je novozaposlenih 4.700, a ne 55 tisuća i to vuče na političko prepucavanje, kao što gotovo nevjerojatno zvuči i Grčićevo objašnjenje kako se nezaposlenim ne smatraju oni koji samo sjede na Zavodu, a ne traže posao. A gdje da nađu taj famozni posao? Koliko je to radnih mjesta otvorila ova Vlada koja tako gušta zbog najava da će makar i na kraju mandata biti zabilježena kao ona koja je izvukla zemlju iz recesije?

A kad iz Vlade počnu još više predizborno zboriti, pripisujući isključivo sebi zasluge za rast te da su to ostvarili teškom mukom i danonoćnim radom, boreći se i s lošom ostavštinom HDZ-a, taman će razjariti dežurne kritičare iz Karamarkovog tabora koji će kao pokvarena ploča ponavljati i ponavljati kako pak nesposobna Vlada nije učinila ništa, jadan rast tek je rezultat vanjskih okolnosti, nema investicija, nema zapošljavanja, veliki je deficit, raste javni dug, slabo je povlačenje novca iz EU fondova...

Tako je to kada se bori više za vlast, a manje za rast!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno