Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ŠRD Kornat i drugi put ugostio najbolje svjetske ribolovce

06.05.2017. 22:00
ŠRD Kornat i drugi put ugostio najbolje svjetske ribolovce


Domaćin ovogodišnjeg 53. Svjetskog prvenstva u lovu iz usidrene brodice za kategoriju seniora i 17. Svjetskog prvenstva u lovu iz usidrene brodice za kategoriju U-21 koje se pod pokroviteljstvom Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice RH održava u Salima, je ŠRD Kornat-Sali.
Svečano otvaranje ovog velikog događaja je bilo u nedjelju 07. svibnja u 16 sati kada su uz Tovareću mužiku sve reprezentacije u saljsku vali stigle s mora. Na rivi su ih dočekale Saljanke u narodnim nošnjama tako da su zajedno, s rukovodstvom i delegatima predvođeni Tovarećom mužikom prodefilirali kroz saljsku valu nakon čega su uz prigodne govore predstavljeni 13 seniorskih i tri juniorske reprezentacije koje će u ovom tjednu pokazati svoje ribolovno znanje i umijeće. Na svečanom otvaranju nastupila je i klapa Cambi dok će u četvrtak, nakon svečanog proglašenja pobjednika nastupiti grupa Disco Inferno.
Ukupno 96 natjecatelja, te gotovo isto toliko i pratećeg osoblja iz Belgije, Engleske, Francuske, Irske, Luksemburga, Nizozemske, Portugala, San Marina, Slovenije i Španjolske Italije, Crne Gore i Hrvatske uživalo je u programu na Saljskoj rivi, te koktelu dobrodošlice u kafeu Maritimo. Sve su reprezentacije zbog neslužbenih treninga još prošlog tjedna stigle u Sali, no prve su bile reprezentacije Francuske i Hrvatske koje su stigle 29 i 30. travnja.
Tri natjecateljska dana
U službenom dijelu za natjecatelje je predviđen jedan službeni trening koji će se održati danas i u kojem će se sve reprezentacije moći upoznati sa uvjetima u načinom lova kakav će biti na službenom lovu. Nakon tog lova slijedi vaganje i objava rezultata čime su zapravo završene sve pripreme pred službeni lov.
Sljedeća tri dana su predviđena za natjecanje kod kojega će svaki ribolov trajati pet sati i to od 8, 30 do 13, 30. Poslije svakog lova slijede vaganje i formiranje plasmanskih lista koje će se u skladu s ostvarenim rezultatima svakodnevno mijenjati do konačnog rezultata koji će dati novog svjetskog prvaka. Područje lova koje se prostire na više od 450 km četvornih je podijeljeno u tri ribolovne zone uz jednu rezervnu. Seniori će biti raspoređeni na 11 koća, dok će natjecatelji iz kategorije U-21 loviti s pet pasara. Na ovom Prvenstvu će prvi puta natjecateljski brodovi biti praćeni GPS-om čime će se olakšati kontrola i po potrebi sudačka ili liječnička intervencija.
Natjecatelji će po svakom lovu na raspolaganju imati tri vrste ješke i to 0, 5 metara zaleđenog crva, 300 grama šaruna ili ušate, te pet kilograma dagnje.
Naravno, uz službeni protokolarni dio, idućih će sedam dana u Salima biti ispunjeno i cijelim nizom popratnih događanja poput sajmova, kuhanja lokalnih specijaliteta i nezaobilazne klapske pisme što je svakako dobar razlog za posjet, makar na jedan dan.
Medalja i najtrišćenijem ribaru
Posebna zanimljivost vezana uz samu dodjelu medalja je svakako i dodjela drvene medalje predviđena za ‘najgore’, četvrto mjesto, kao i nagrada za najlošijeg, kako u Salima kažu, najtrišćenijeg ribara.