Zadar među prvih 10 gradova po visini ostvarenog ukupnog prihoda poduzetnika u 2016.

Slika korisnika valentinam
Konsolidirana dobit
Vedran SITNICA
Poduzetnički inkubator Zadar

Među prvih 10 gradova po visini ostvarenog ukupnog prihoda poduzetnika u 2016. godini su: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Velika Gorica, Varaždin, Sveta Nedelja, Pula, Zadar i Dubrovnik. Poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu na vrhu su ljestvice među top 10 gradova prema više kriterija: po broju poduzetnika, broju zaposlenih, ostvarenom ukupnom prihodu, dobiti razdoblja i konsolidiranoj dobiti, a poduzetnici Rijeke su prema istim kriterijima pri samom vrhu, drugi ili treći.

Poduzetnici čije je sjedište u Zagrebu ostvarili su najveći ukupan prihod u 2016. godini, u iznosu od 311,9 milijardi kuna, što je 49,3 % ukupnog prihoda svih poduzetnika RH. Prvi poduzetnik u Zagrebu i na razini RH po ukupnim prihodima u 2016. godini je INA d.d. s ostvarenih 15,1 milijardi kuna prihoda, a prema podacima iz GFI-a za 2017. godinu za statističke i druge potrebe, društvo je ostvarilo više od 18,3 milijarde kuna prihoda. Poduzetnici sa sjedištem u Splitu, iako daleko iza poduzetnika Zagreba, na drugom su mjesto prema ostvarenim ukupnim prihodima. U 2016. godini ostvarili su 21,7 milijardi kuna ukupnog prihoda, što je ujedno i 3,4 % ukupnog prihoda svih poduzetnika RH.

Zadar se nalazi na šestom mjestu po broju poduzetnika, na sedmom po broju zaposlenih, devetom po ukupnom prihodu, šesti prema dobiti razdoblja i deseti prema konsolidiranoj dobiti razdoblja. 

U Zadru je tako 2.286 poduzetnika kod kojih je zaposleno 13.004 osoba, ostvaruju ukupan prihod od 7.058.325 kuna, odnosno 542,8 po zaposlenom. Konsolidirana dobit zadarskih poduzetnika  iznosi 283.623 kune. 

Analiza rezultata poslovanja poduzetnika sa sjedištem na području gradova, potvrđuje veliku koncentraciju poduzetnika u 10 gradova po kriteriju najvećeg ostvarenog ukupnog prihoda, koji imaju značajne udjele u broju poduzetnika i zaposlenih kao i ukupnim rezultatima poduzetnika RH prema drugim kriterijima: 54,7 % je njihov udio u broju poduzetnika, 57,2 % u broju zaposlenih, 66,5 % u ukupnim prihodima, 66,7 % u dobiti razdoblja te 66,0 % u gubitku razdoblja. Prema pokazatelju ostvarenog ukupnog prihoda po zaposlenom, među 10 navedenih gradova, najbolji su poduzetnici sa sjedištem u Velikoj Gorici i Svetoj Nedelji, a prema konsolidiranoj dobiti po zaposlenom također su najbolji poduzetnici sa sjedištem u Velikoj Gorici te u Zagrebu

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)