Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Koje je brodogradilište otpad nezakonito otpremilo u Obrovac?!

07.05.2019. 11:02
Koje je  brodogradilište  otpad  nezakonito  otpremilo u  Obrovac?!


Mještani Obrovca prisiljeni su na novi prosvjed zbog  opasnog otpada zagrebačke tvrtke Grit Inter  i sestrinske firme Griteria iz  Obrovca, koja joj je vlasnik. Taj otpad u vrećama, od kojih su neke poodavno rasparane, već mjesecima stoji ispred bivše Tvornice hidrauličnih  cilindara na Bravaru. Na tom se području ovih dana odvija jedna nevjerojatna situacija – otpadni grit neometano stoji odložen ispred zgrade  tvornice unatoč rješenju inspekcije starom čak dva mjeseca kojim je naloženo uklanjanje! 
Kako je moguće da opasni otpad stoji izložen vani i da nitko ništa ne  poduzima unatoč rješenju inspekcije, pitaju se mještani Obrovca i njegove okolice osjećajući se zanemareno i poniženo dok mjesecima mole  nadležne institucije da konačno nešto poduzmu vezano za otpad, kojeg  smatraju eko bombom koja bi uništila okoliš ovog kraja.
Naime, nedavno smo pisali o tome kako je inspektorica Rajna Zubčić  iz Službe  inspekcijskog nadzora zaštite okoliša, Područne jedinica Split,  utvrdila da je Grit Inter na Bravaru nepropisno odložio otpad te je naredila njegovo uklanjanje. No, prolazi već i drugi mjesec od toga rješenja, a  nitko ništa ne poduzima. 
Vlasnik Grit intera bez odgovora
Vlasnika Griterije, Ivana Prižmića, jučer smo nazvali nekoliko puta,  poslali smo i upit, no nikakav odgovor o tome zašto nije uklonio otpad  nismo dobili. 
Vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz obrovačkog kraja,  Šime Šimurina, stoga je uputio zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša i  energetike, upozoravajući ih kako otpad na Bravaru do danas nije uklonjen, zbog čega "prenosi zabrinutost građana ovog kraja za njihovo zdravlje".
– Ispred inicijative građana grada Obrovca, Zatona Obrovačkog, Jasenica, Maslenice, Rovanjske, Bilišana, Zelengrada, Kruševa, Ribnice, Karina Gornjeg, Karina Donjeg, Pridrage, Paljuva, Novigrada, Podgradine,  Posedarja, Ždrila, a vezano za izvršen inspekcijski nadzor dana 8. siječnja 2019. godine od strane Inspekcije zaštite okoliša, imamo nekoliko  pitanja. Naime, ni danas, 5. travnja 2019. otpad s lokacije THC d.o.o.,   kč.br. 121/266 k.o. Zaton Obrovački nije uklonjen. Koji je to datum do  kojeg se otklanjanje mora izvršiti? Tko je odgovoran za odlaganje? Tko će  izvršiti transport te gdje će taj otpad biti odložen?! Da li je u inspekcijskom nadzoru izvršeno uzorkovanje, a ako da, da li je uzorkovano po  pravilima struke, s obzirom da je otpad odložen u vrećama, cca 2000  vreća x 1,5 tona? Svaka vreća bi trebala imati zaseban uzorak, pita Šimurina nadležne u Ministarstvu.
No, od traži i odgovor na pitanje hoće li Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike poduzimati mjere progona  pravnih i fizičkih osoba odgovornih za nezakonito preuzimanje, prijevoz  i odlaganje otpada, kao i "hoće li Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike poduzimati mjere progona pravnih i  fizičkih osoba odgovornih za proizvodnju predmetnog otpada i nezakonito predavanje? Koje su sve mjere izrečene Rješenjem  Uprave za inspekcijske poslove,  Sektor inspekcijskog nadzora zaštite okoliša,  Služba  inspekcijskog nadzora zaštite okoliša,  Područna jedinica Split vezano za  ovaj predmet?", pita ih Šimurina. 
No, iz Ministarstva su mu odgovorili ono što su svi mještani obrovačkoga kraja već znali – da je na Bravaru bila inspekcija.
– Inspekcija zaštite okoliša je obavila inspekcijski nadzor na lokaciji  bivše Tvornice hidrauličnih cilindara u Obrovcu te u inspekcijskom utvrdila da je pravna osoba Grit inter d.o.o. Zagreb u krugu bivše THC u  Obrovcu nepropisno uskladištila otpadni grit, a da za to nije ishodila  propisanu dozvolu za gospodarenje otpadom sukladno Zakonu o  održivom gospodarenju otpadom, stoji u najnovijem odgovoru Ministarstva.   
"Inspekcijski postupak u tijeku" 
Šimurina kaže kako su ogorčeni nemarom države prema ovom problemu te će se i dalje boriti da je ovo što prije riješi.
– Želimo odgovor na jedno pitanje koje se u cijeloj priči zanemaruje, a  to je koje je to brodogradilište koje je Grit interu dalo ovaj otpad znajući  da su prijevoz i odlaganje nezakoniti, jer Grit nema dozvolu za preradu  otpada? Nitko pametan ovakvu vrstu otpada ne bi prevozio nezakonito,  a u ovom su slučaju i predaja otpada, prijevoz i njegovo odlaganje napravljeni potpuno nezakonito. Zašto nadležni ne istraže tko je to učinio, iz  kojega je brodogradilišta taj otpad otpremljen nama ovdje u Obrovac da  se trujemo?, poručuje Šimurina. 
Nakon brojnih dopisa Ministarstvu zaštite okoliša, pa čak i predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću, ostaje im  čekati hoće li se to utvrditi, s obzirom da u odgovoru Ministarstva zaštite  okoliša stoji da je "inspekcijski postupak u tijeku". I tako je to već mjesecima.


 


 




Matić: Primorani smo na novi  prosvjed


Ivan Matić, predsjednik  Udruge Eko Zrmanja koja je već nekoliko puta pozvala institucije da reagiraju u slučaju odlaganja opasnog otpada, ali i da sankcioniraju investitora, rekao je kako nitko ne uklanja otpad.


– Institucije ne rade svoj posao te je ovo postao još samo jedan primjer nefunkcioniranja sustava, kao i nemara  države. Što se tiče Grada Obrovca, oni su samo rekli  da se s time ne slažu i tu je sve stalo, pa od njih i ne očekujemo nikakvu podršku ni  pomoć. Inspekcija je donijela zaključak o uklanjanju otpada, ali to nije učinjeno. Već  tri mjeseca kontaktiramo i s vlasnikom Grit intera, ali on samo izjavljuje da je sve to  dobro. Nas, međutim, ne zanima njegovo mišljenje, već da institucije rade svoj posao i da se sve radi u skladu sa zakonom, što u slučaju Obrovca i Tvornice za preradu grita nije ispoštovano. Primorani smo na novi prosvjed kako bismo opet pokazali da nam je stalo da se taj otpad ukloni jer je prosvjed jedini način na koji  možemo pozvati institucije da napokon odrade svoj posao i u Obrovcu, poručuje Matić.


 


 


Klanac: Zašto Grad Obrovac ne  inzistira na uklanjanju otpada?


Obrovački vijećnik HSLS-a koji je i tražio sazivanje izvanredne sjednice Gradskog  vijeća zbog ovog problema, Marko Klanac, o gritu na Bravaru kaže:


– Nikome nije jasno zašto Grad Obrovac ne inzistira na uklanjanju ovog otpada. To  je ono što je svima najčudnije u ovom slučaju i stoga će naša stranka inzistirati da se  Grad konačno jasno očituje o ovom problemu, ističe Klanac.