Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Skok igra i Pullen prevagnuli

07.05.2019. 12:04
Skok igra i  Pullen  prevagnuli


Tako blizu, ali opet tako daleko. Pokisla lica igrača i stručnog  stožera Zadra nakon otvarajuće utakmice polufinalne serije doigravanja  HT Premijer lige sve su zapravo kazala. Tri tisuće gledatelja na Višnjiku  prisustvovalo je pravoj košarkaškoj drami koja je nakon 45 minuta igre  na kraju pripala Cedeviti. A moglo je i sve biti obrnuto. Da je ušao šut  Marija Littlea s istekom osnovnih 40 minuta Zadrani bi slavili jer bi oni  imali tih 1-0. Ovako je prednost domaćeg terena koja je zaslužena prvim  mjestom nakon osnovnih 22. kola prešla na stranu momčadi Slavena  Rimca, a njegov kolega na klupi Zadra Ante Nazor za nes(p)retni poraz  glavnog krivca je ipak našao u kvaliteti protivnika koja je posebno isplivala u dodatnih pet minuta.
Dogovoreno na Žorića
– Parirali smo cijeli susret i dokazali da možemo igrati s Cedevitom,  bez obzira na snagu njihovog 'rostera'. Kada je igra ovako isprekidana s  jedne i s druge strane, kada imamo ovako puno izgubljenih i postotak  šuta onda su skok u napadu i obrana prevaga. A to je otišlo drastično na  stranu Cedevite. Nama je trebao dodatni naboj da to kontroliramo, no  nismo ga imali.  Nadam se da ćemo sljedeću utakmicu biti bolji u tom  segmentu – osvrnuo se Nazor posebno na skok igru koja je u konačnici s  53 naprema 39 pripala gostima, a kao drugi razlog poraza istaknuo je individualnu kvalitetu Cedevite.
– Drugi uzrok poraza je individualna kvaliteta Pullena koji je odigrao  kao šahist i kontrolirao ritam svoje momčadi te bio velika prevaga u finišu. Žao mi je što nismo ostali pravi do kraja, bez obzira na to što smo  promašili taj šut za pobjedu što nismo iskoristili ta dva bonus faula u  produžetku i što nismo igrali tečnije. Ali, protivnik je na koncu u produžetku pokazao kvalitetu više.
Trenutak odluke dogodio se u posljednjem napadu osnovnog dijela  kojeg su imali Zadrani. Nakon odbijena dva napada Cedevite pri egal rezultatu 62:62, pozvao je Nazor minutu odmora kako bi pripremio specijal za završnih 17 sekundi. Prilika je to koja se protiv ovakve momčadi ne  pruža često, a na kraju je bačena u vjetar. Kakav je bio dogovor i zašto je  odluka stavljena u ruke Marija Littlea?
– Posljednji napad je dogovoreno da lopta ide na Žorića, a kad smo  izašli na teren stjecajem okolnosti je završila kod Littlea i sigurno to nije  bilo ono što smo planirali. Ali,  eto dogodilo se i sad nema više nazad –  odgovorio je trener Zadra deprimiranim tonom svjestan da je sve moglo  ispasti drugačije. No, itekako je svjestan da je u produžetku olako dopušteno Cedeviti marširanje Višnjikom, no nešto se i u ovoj utakmici pitalo peterostruke prvake koji nisu propustili drugu priliku za uzeti pobjedu.
– Ako igrate fenomenalnu obranu, a ne iskontrolirate obrambeni skok  onda je to – loša obrana. Tu je Cedevita odigrala bolju obranu od nas. Uz   taj faktor skoka i individualnu kvalitetu Pullena pokazali su jednu uncu  više od nas na obrambenom dijelu terena. Imali smo partiju u svojim rukama i ovo moramo iskoristiti kao povod da u narednim susretima izgledamo još bolje – konstatirao je Nazor i završio s optimizmom da mogu  uzvratiti sutra u drugoj utakmici u Zagrebu.
Napad trpio
– Nema pravila. Vraćali smo se poslije jako teških poraza, puno bolje  mobilizirani. Nekad nakon dobrih partija smo znali potonuti. Zaista nema pravila. Moja momčad ove sezone dosta varira i svašta se može  očekivati, ali ćemo nastojati ići u pravom smjeru, jer smo dokazali da  možemo – zaključio je trener Zadra dok je s više zadovoljstva na licu pred  novinare izašao Slaven Rimac. Njegova momčad je usprkos lošoj napadačkoj izvedbi uspjela iščupati pobjedu. Iako je o njihovoj sudbini  odlučivala jedna lopta imali su dovoljno unutarnje snage odigrati dobru  obranu na Littleu  i u produžetku dotući domaći sastav.
– I kao igrač i kao trener sam puno puta gostovao u Zadru i znam da su  to uvijek zahtjevne i natjecateljske utakmice u kojima treba naći način  kako doći do pobjede. Nekada zahvaljujući dobrom šutu, nekada zahvaljujući obrani kakvu smo vidjeli u četvrtoj četvrtini i produžetku. Zadar  je zabio deset poena u posljednjoj dionici i pet u produžetku. Na kraju  smo našli način kako pobijediti – kazao je na prvu Rimac koji je posebno  istaknuo karakter i kvalitetu svoje momčadi.
– Želje nam nije nedostajalo. Momci su bili svjesni važnosti utakmice.  Teško mi je o tome i govoriti jer će izgledati da tražim opravdanja, a Cedevita je ipak najkvalitetnija momčad, no imali smo problema s ozljedama što se i osjetilo jer su neki igrači igrali na pozicijama koje im nisu prirodne, pa je napad trpio. No, znao sam da ćemo, odigramo li dobru  obranu, biti u prilici pobijediti – kazao je na kraju Rimac.


 


 




 


 Bašić donio dimenziju više


Dobitak iz ove utakmice jest igra Lovre Bašića koji je na terenu proveo 22 minute  i bio jedan od najživljih Nazorovih pojedinaca. S njim u petorci Zadar je djelovao kao  da ima glavu i rep što će potvrditi i njegov učinak od pet asistencija uz dvije pogođene trice.


– Nama je nedostajala ta organizacija igre i s Lovrom smo dobili tu dimenziju više  i u dva navrata smo dolazili do egala i hvatali rezultat i sigurno da je sve s njim na  terenu bilo tečnije. Nadam se da će ostati na tom nivou, čak i na boljem kroz cijelu  seriju – prokomentirao je Nazor Bašićev doprinos.


 


 


Rimac: Moji igrači nisu provokatori


Izdvojena priča prve utakmice bila je ona vezana za neukusno ponašanje Ede Murića i Andrije Stipanovića na terenu. Gestikulacije prema tribinama nakon zabijenih  koševa, reprezentativcu Slovenije i BiH-a nisu služile na čast, a u njihovo ime se ispričao Rimac pravdajući ih kako su samo proslavljali svoje koševe pritom ne misleći  ništa loše prema zadarskoj publici.


– To nikome ne treba. Bio sam igrač i znam kako je lijepo proslaviti kada zabiješ  koš na gostujućem terenu. To ponekad izgleda kao provokacija, ali tvrdim da su to  sve ispravni momci koji nisu provokatori i koji ne traže ništa izvan košarke, izvan  sporta i fair-play igre. Ako je netko to shvatio kao provokaciju, ispričavam se u njihovo ime. Morate shvatiti da je Zadar za sve nas koji nismo igrali ovdje, ipak… Drago ti  je kad pobijediš! To je pobjeda koja je specijalna, pobjeda koju svaki igrač pamti.  Tako da ih mogu shvatiti – zaključio je Rimac


 


 


Little: Možda sam trebao potražiti  suigrača…


Mario Little ispao je tragičar prve utakmice na Višnjiku, a po dogovoru na minuti  odmora koja je prethodila tom posljednjem napadu nije ni trebao biti egzekutor. Posebno se nakon njegovog promašaja moglo iščitati nezadovoljstvo na licima Luke  Žorića i Luke Božića koji su očekivali loptu. No, ona je došla do Amerikanca koji se  odlučio na izolaciju tipičnu za američki način razmišljanja rješavanja posljednjeg napada i čini se pretjerao u pumpanju lopte te lošoj selekciji šuta čekajući posljednju  sekundu.


– Ritam mi je bio malo poremećen zbog problema s prekršajima, ali to je šut koji  svaki put mogu pogoditi. To je za mene lagan šut! Nisam imao dovoljno prostora,  dvojica su me čuvala. Možda sam trebao potražiti suigrača, ali nije bilo dovoljno vremena. Mislio sam da imam dobru situaciju i uzeo sam taj šut. No, promašio sam.  Događa se… – osvrnuo se Little na taj promašaj koji će se najviše pamtiti iz prve  utakmice s Cedevitom koja je po njemu bila ružna, ali i obećavajuća pred nastavak  serije što se tiče obrambenog dijela.


– Odigrali smo agresivno i čvrsto. Tek smo u posljednjoj četvrtini i produžetku dopustili neke lake poene koje nismo dopuštali u prve tri četvrtine. Na koncu nismo uspjeli pogoditi u napadu i nismo uspjeli pobijediti. Postoje lijepe i ružne utakmice, a  ova je bila napadački ružna. Promašivali smo previše, no s druge smo strane imali  pravi pristup i bili skoncentrirani na obranu – kazao je Little.