Spremni smo blokirati luku!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Odgovor Jure Brižića, načelnika Preka, ravnateljici Agencije za obalni linijski pomorski promet
- Borit ćemo se svim silama i snagama za bolje uvjete putovanja naših sumještana, pa i njihovih gostiju i turista, jer mi nismo građani drugog reda, mi zaslužujemo bolje od ovoga što nam Vi nudite. Nećemo dozvoliti da linija Zadar-Preko bude zapostavljena u odnosu na neke druge linije na Jadranu jer svojim prometom ona dokazuje da zaslužuje i treba dobiti bolje i više, napisao je Brižić.
Zadarski list
Prečani tvrde kako trajekt SIS nije u stanju održavati liniju ni kapacitetom ni kvalitetom

Načelnik općine Preko Jure Brižić poslao je komentirao je odgovor ravnateljice Agencije za obalni linijski pomorski promet. Pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovana gđo. Vidović, 

zahvaljujemo na odgovoru koji ste nam uputili, međutim moramo se  ponovno očitovati jer izgleda da niste u potpunosti razumjeli naše probleme niti ste svjesni stanja i adekvatnosti trajekata na liniji Zadar – Preko, a samim time ne možete ni shvatiti naše nezadovoljstvo ni zahtjeve.

Ipak, moramo na početku reći da se slažemo s Vama u jednom dijelu  Vašeg odgovora, a to je činjenica da trajekt Sis „praktički ne održava navedenu liniju“. Naravno da ju ne održava kada ju i nije u stanju održavati  ni kapacitetom ni kvalitetom. 

Jednako tako ne održava ju ni trajekt Vladimir Nazor s nekoliko putovanja dnevno koji također ne zadovoljava kvalitetom ni kapacitetom, a  ne održava ju niti noviji i veći Brač jer on na ovoj liniji ima samo jedno  putovanje dnevno. Dakle, zaključak je da liniju Zadar – Preko zapravo  održava samo jedan adekvatan trajekt, u ovom slučaju Jadran, a s obzirom na broj putnika i vozila na ovoj liniji, jasno je da jedan trajekt nije u  mogućnosti pokriti cjelokupni promet.

Osim toga, Vi navodite podatke samo o visokoj sezoni, kao da je jedino  ona problem. Slažemo se da su tada najveće gužve i najveći promet,  međutim mi se već sada nalazimo u problemima jer se i sada događaju  gužve pa putnici i vozila ostaju neukrcani već sad. U prilogu Vam dostavljamo fotografije snimljene jučer u luci Preko, kada trajekt „Sis“ nije  mogao prihvatiti sva vozila na liniji u 11:30 iz Preka. Dakle, ne radi se o  srcu sezone, ne radi se o vikendu, radi se o jednom običnom svibanjskom ponedjeljku, a s obzirom da se u ovo doba godine nalazimo u ovolikim problemima, ne usudimo se niti pomisliti što će se događati u sred  ljeta. 

Što se tiče iskorištenosti kapaciteta linije i dodatnog troška za državni  proračun kojeg navodite, upravo do tog dodatnog troška ne bi dolazilo  kada bi trajekti imali dovoljno kapaciteta pa dodatne linije ne bi bile potrebne, a samim time ni dodatni troškovi. Osim toga, ne bi bio potreban  ni sustav rezervacija koji predlažete, a pored toga on bi samo dodatno  otežao putovanja i učinio život na otoku još težim i kompliciranijim nego sada.  

Nadalje, navodite da Agencija ne može utjecati na politiku brodara vezano za obnovu flote pa Vas pitamo može li Agencija odlučiti o drukčijoj  raspodjeli postojeće flote i omogućiti ravnomjerniju i pravedniju raspodjelu te liniji Zadar-Preko na taj način osigurati veći i moderniji trajekt  i to ne samo u srcu sezone nego kroz cijelu godinu.

Željeli bismo Vam skrenuti pozornost i na činjenicu da mi otočani  živimo na otoku 365 dana u godini, da se suočavamo s raznim problemima koje samo otočani mogu razumjeti, da se odsječenost od kopna itekako osjeća u svim sferama života i da nećemo dopustiti da nam ionako  težak život na otoku postane još teži zbog maćehinskog odnosa Agencije  prema nama. 

Borit ćemo se svim silama i snagama za bolje uvjete putovanja naših  sumještana, pa i njihovih gostiju i turista, jer mi nismo građani drugog  reda, mi zaslužujemo bolje od ovoga što nam Vi nudite. Nećemo dozvoliti da linija Zadar-Preko bude zapostavljena u odnosu na neke druge linije na Jadranu jer svojim prometom ona dokazuje da zaslužuje i treba  dobiti bolje i više.

Uvjeravamo Vas da smo uistinu spremni na blokadu trajektnih luka u  Gaženici i Preku, a to zasigurno nije u interesu ni Agenciji ni Jadroliniji ni  nadležnom Ministarstvu jer će osim negativne slike o hrvatskom pomorskom prometu to prouzročiti i velike financijske gubitke svima, a ponajviše brodaru. Naime, sukladno odredbama Uredbe o pravima putnika  kada putuju morem ili unutarnjim plovnim putovima, u slučajevima otkazivanja ili kašnjenja putovanja putnici imaju pravo na besplatni obrok  odnosno piće, besplatan smještaj u slučaju kad je neizbježno noćenje,  pravo na naknadu uz osiguran alternativni prijevoz i sl. O navedenome  ćemo informirati sve putnike koji se u slučaju blokade zateknu u lukama  u Gaženici i Preku te ćemo unaprijed pripremiti pravni i administrativni  okvir kako bismo putnicima na taj način pomogli da što lakše ostvare  svoja prava. 

Nadamo se da do gore navedenih postupaka neće trebati doći te da će  Agencija i Jadrolinija pravovremeno reagirati te na vrijeme osigurati veće  i modernije trajekte za liniju Zadar – Preko.

Na kraju, kako biste se sami uvjerili u činjenice o kojima Vam govorimo, pozivamo Vas u radni posjet Općini Preko bilo koji dan u tjednu po  Vašem izboru, ali dopustite nam to zadovoljstvo da mi odaberemo vrijeme polaska iz Zadra. Molimo Vas da planirate svoje putovanje tako da  krenete iz Zadra u 10:30 sati kada vozi trajekt Sis. Mi ćemo Vas srdačno  dočekati na trajektnom pristaništu u Preku željno iščekujući Vaš dolazak  i dojmove s putovanja. Kako ne biste imali neugodnosti pri ukrcaju, tj.  kako biste s automobilom uspjeli stati u trajekt, predlažemo da krenete  par sati ranije. Na sreću još uvijek ne postoji sustav rezervacija pa Vam to  ne možemo (a i ne želimo) preporučiti. Nadamo se da ćete prihvatiti naš  poziv te Vam želimo udobnu i brzu vožnju do Preka!

S poštovanjem, Općinski načelnik Jure Brižić

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)