Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Fain: Veseli i sama pomisao da postoje poslodavci koji će uplaćivati na CRO karticu

07.05.2020. 20:00


U izjavama Tomislava Faina, predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija moglo se vidjeti da podržava Hrvatsku turističku karticu, tzv. CRO karticu, koja se ovih dana često spominje u javnosti.
– Moramo se prije svega osvrnuti na činjenicu da je hrvatska turistička kartica projekt koji se počeo pripremati prije 3 i pol godine, ali će njegova primjena, nažalost, započeti u najgore moguće vrijeme. Svakako smatram da je tzv. CRO kartica dobar projekt koji treba razvijati i od kojeg će hrvatski turizam tek u budućnosti imati veće koristi. Mi ispred UHPA-e pozdravljamo ovaj projekt iako smo svjesni da u ovoj godini, kada nas je poharala pandemija Covid-19, ne možemo očekivati da će velik broj poslodavaca svojim zaposlenicima uplaćivati sredstva na karticu, koja mogu iskoristiti u turističke svrhe. Doduše, veseli me i sama pomisao da postoje poslodavci koji će uz redovna primanja svojim zaposlenicima imati financijsku snagu uplatiti do 2.500 kn na CRO karticu, ističe Fain dodajući kako su im još u veljači kolege iz Ministarstva turizma predstavile CRO karticu i kao moguće korisnike naveli kategorije smještaja i djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića.
– Naravno da nama to nije bilo prihvatljivo i da smo odmah zauzeli stav da bi turističke agencije trebale biti uključene u projekt. Nakon sastanka smo Ministarstvu turizma poslali dopis u kojem smo im još jednom naveli sve razloge zašto bi se trebalo omogućiti plaćanje CRO karticom i u turističkim agencijama. Jedan od najvećih argumenata su privatni iznajmljivači s kojima naše članice imaju intenzivnu suradnju. Kao što znamo, velika većina privatnih iznajmljivača nema POS uređaj, što jest tehnički uvjet sudjelovanja u projektu. To znači da i sami privatni iznajmljivači ne mogu sudjelovati u projektu ako nisu uključene turističke agencije. Isto tako svi oni kojima bi poslodavac uplatio sredstva na CRO karticu, ne bi mogli koristiti usluge privatnih iznajmljivača, što privatne iznajmljivače dovodi u podređen položaj, pojašnjava Fain dodajući kako su u zadnjih mjesec dana s Ministarstvom turizma održali par sastanaka na tu temu i smatra da su njihovi argumenti uvaženi, s obzirom na izjave ministra Cappellija u pojedinim medijima gdje spominje kako će turističke agencije biti uvrštene u projekt Hrvatske turističke kartice.