Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

[FOTO] SVJEDOK NESREĆE: “U jednom trenutku mi se učinilo kao da je avionu prestao raditi motor i nakon toga se čuo udarac te eksplozija”

07.05.2020. 17:41


Dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, danas oko 16 sati kod Biljana Donjih u blizini Benkovca, poginula su pri padu vojnog školskog zrakoplova. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o iskusnom instruktoru, natporučniku i kadetu.
Ova teška zrakoplovna nesreća dogodila se u slabo naseljenom području za vrijeme redovnog obučnog leta, a što je pošlo po zlu tek će pokazati istraga.
Zrakoplovi ponad Biljana nisu nikakva novost te mještani stoga ni ovome nisu pridavali nekakvu posebnu pozornost obavljajući svoje svakodnevne rutinske obveze, dok se nije čula eksplozija.
Nedaleko od nesreće razgovarali smo s Velimirom Maričićem koji živi nadomak mjesta gdje se dogodila zrakoplovna nesreća.
– Bio sam u kući i čuo sam kako je avion letio. Nisam mnogo obraćao pažnju na to jer je to kod nas uobičajeno. U jednom trenutku mi se učinilo kao da je avionu prestao raditi motor i nakon toga se čuo udarac te eksplozija. Otišao sam do susjedne kuće vidjeti što se događa i vidio da je avion pao u dvorište tik uz kuću. Avion je bio u jakom plamenu i tek kada se plamen smanjio vidjeli smo u njemu dvije osobe. Na žalost, da je Hitna i odmah došla mislim da im ipak ne bi mogli pomoći, rekao je vidno potresen  Maričić. Dodao je kako je vlasnica kuće, u čije je dvorište pao avion u vrijeme pada bila kući te je gledala televizijski program i jako se prepala kada je čula udarac te je u šoku kao i svi mještani. 
Na mjesto događaja upućeni su vatrogasci i policija. Što se točno dogodilo teško je još uvijek reći.
U Zemunik su se uputili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnoga stožera  Oružanih snaga admiral Robert Hranj gdje će u 19.45 sati održati konferenciju za novinare.
Izraze sućuti obiteljima poginulih pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su premijer Andrej Plenković te predsjednik RH Zoran Milanović.
– Izražavam najdublju sućut obiteljima dvojice pripadnika HRZ-a koji su izgubili živote nakon pada zrakoplova u mjestu Biljane Donje. Ministarstvo obrane će formirati stručno povjerenstvo koje će utvrditi sve okolnosti nesreće, napisao je premijer na Twtitteru. 
Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u riječima sućuti obiteljima poginulih pilota istaknuo je kako je to strašan  i nenadoknadiv gubitak ne samo za njihove obitelji, nego i za prijatelje i kolege iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kao i za Oružane snage Republike Hrvatske.