Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

[FOTO] TRAGIČAN LET Poginula dvojica pilota, ministar Krstičević podnio ostavku

07.05.2020. 19:57


U tragičnom padu obučnog aviona ZLIN poslijepodne oko 16 sati u Biljanima Donjim živote su izgubila dvojica pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – natporučnik Marko Novković i kadet Luka Jagatić.
Nakon zrakoplovne nesreće na mjesto pada aviona stigli su policijski službenici te predstavnici HRZ-a koji su odmah pristupili očevidu i ispitivanju uzroka pada zrakoplova. Prema riječima očevidaca avion je pao u dvorište obližnje kuće u trenutku dok je vlasnica kuće bila u njoj i gledala televiziju. Avion se pri padu, kako su rekli očevici, zapalio te se posadi nije moglo pomoći.
Navečer je u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku održana konferencija za novinare na koju su iz Zagreba došli potpredsjednik Vlade RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH admiral Robert Hranj. Na konferenciji su govorili još i načelnik stožera 93. krila pukovnik Boris Panić te zapovjednik Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Goran Huljev.


Izrazili sućut obiteljima


– Odmah po informacijama o padu krenuo sam u Zemunik te sam se tijekom puta čuo s predsjednikom Republike i predsjednikom Vlade. Jako je teško izgubiti hrvatskog vojnika, ovo je teško svakom ministru obrane i svakom zapovjedniku u vojsci. I prije tri mjeseca smo imali zrakoplovnu nesreću s helikopterom Kiowa Warrior gdje smo izgubili mlade živote. Ono što je važno je da se sve istraži, da se kaže istina i o svemu moramo biti transparentni. Formirao sam povjerenstvo kako bi se istražile sve okolnosti pada zrakoplova. Naša zadaća je da budemo s obiteljima kojima ćemo pružiti svu potrebnu pomoć i podršku. Izražavam sućut svim pripadnicima zrakoplovstva i vojsci. Ovo je ogroman gubitak i s današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i na mjesto ministra obrane, rekao je u svom obraćanju ministar Damir Krstičević.
Svoju odluku unatoč novinarskim pitanjima nije htio dalje obrazlagati. Na novinarsko pitanje je li o ovoj odluci obavijestio premijera niječno je zamahnuo glavom, ali ništa nije htio komentirati. Na drugo pitanje je li ovo neopoziva ostavka, kratko je odgovorio "Sve sam rekao".
O cijeloj tragičnoj nesreći očitovao se i načelnik glavnog stožera oružanih snaga RH admiral Robert Hranj koji je izrazio svoju sućut obiteljima članova posade.
– Tijekom redovnih trenažnih aktivnosti došlo je do pada školskog aviona ZLIN na području Biljana Donjih. Odmah po dobivanju informacija o nesreći poduzete su sve mjere traganja i spašavanja, ali dolaskom na mjesto nesreće mogli smo samo konstatirati kako su u padu aviona tragično stradala dvojica pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – instruktor natporučnik Marko Novković te polaznik letačke obuke poručnik Luka Jagatić. U ovom trenutku razlozi pada nisu nam poznati. Formirali smo istražno povjerenstvo koje će odgovoriti na sve bitne elemente leta, rekao je načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Robert Hranj.




Prvi razdjel obuke
Pukovnik Panić pojasnio je kako se događaj dogodio tijekom izvođenja obučnog leta prvog razdjela letačke obuke za polaznika letačke obuke.
– Nakon otprilike pola sata od polijetanja let je završio tragično, a detalji istrage pokazat će što se dogodilo. Avion ZLIN 242L je kupljen 2007. godine te smo ga kupili novoga. Avion je siguran, pouzdan, nismo imali nikakvih problema s njim te je imao 1361 sat naleta, što je za zrakoplovstvo malo. Dan prije leta je bio na redovnom 100-satnom pregledu te je nakon toga obavljen probni let i avion je bio ispravan, pojasnio je pukovnik Panić. Dodao je kako je Novković bio jako iskusan pilot, član je akrogrupe Krila Oluje s 800 sati naleta.
– Samim time što je član elitnog društva u Krilima Oluje dovoljno govori o njegovom iskustvu i sposobnostima. Kolega Luka Jagatić bio je na prvom razdjelu letačke obuke. On je već bio obavio jedan samostalan let, te je ovo bio let gdje je on bio na razdjelu temeljnog i akrobatskog leta, rekao je pukovnik Panić. Pojasnio je kako ovi zrakoplovi nemaju crnu kutiju, ali bilježe određene parametre leta, tako da će istraga pokazati što se točno dogodilo. Dodao je kako je bila riječ o osnovnom, ali i akrobatskom letu, te kako ne može komentirati je li u letu prestao raditi motor aviona. Istaknuo je kako nema manevara u kojima bi piloti zaustavljali motor. Na novinarsko pitanje može li posada izaći iz kabine rekao je kako članovi posade imaju padobrane na leđima, ali kako je izlazak iz kabine kompliciraniji nego u avionima Pilatus te moraju otvoriti kabinu, otkopčati pojaseve i tek onda izaći. Odgovorio je kako se svaki let obavlja na određenoj pripisanoj visini, ali kako ne može komentirati razloge zašto je avion probio određenu visinu i pao.


Nema zaustavljanja motora u letu


Zapovjednik središta za obuku hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Goran Huljev rekao je kako je polaznik Luka Jagatić prošle godine završio vojno inženjerstvo te je pristupio projektu kadet.
– Od srpnja prošle godine prošao je 10 sati letenja te 1.000 sati nastave osposobljavanja, a u ožujku ove godine počeo je letačku obuku. Sve navedeno odradio je s najvišim ocjenama, što govori kako se radilo o izuzetnom kadetu, rekao je vidno potresen brigadir Huljev.
Poznanici poginulih pilota i kadeta potreseni su ovim tragičnim događajem te su jučer bili u nevjerici, kao i njihovi zapovjednici koji su na konferenciji za novinare izrazili sućut obiteljima.