Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

IZGUBLJENI MILIJUNI Započela procjena šteta na poljoprivrednim kulturama

07.05.2020. 08:30


Zamjenik župana Šime Mršić i pročelnik UO za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Daniel Segarić u pratnji gradonačelnika Benkovca Tomislava Bulića obišli su stradale poljoprivredne površine na širem području grada Benkovca i općine Stankovci.
Prošlog vikenda to je područje pogodilo snažno nevrijeme praćeno tučom i obilnom kišom koje je prouzročilo znatne štete u vinogradima, maslinicima, voćnjacima i ratarskim kulturama.
Nevrijeme je najveću štetu uzrokovalo u mjestima istočno od Benkovca – Bukoviću, Podgrađu, Popovićima, Lisičiću, Kožlovcu, Radašincima, Banjevcima…, gdje je prema prvim procjenama stradala većina uroda.
– Mještani su u šoku i nevjerici, uništeni su usjevi, voćnjaci, vinogradi, maslinici i povrtnjaci u kojima se ovoga ljeta neće imati što ubrati. Čovječe, pa sve je uništeno. Ne samo da je uništen cjelokupni ovogodišnji, već i idući urod, kazalo je prije nekoliko dana za Zadarski list Ive Čerina iz Podgrađa.
Započela je procjena šteta koju će utvrditi službe Ministarstva poljoprivrede, odnosno Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Kada stignu izvješća o nastalim štetama, poljoprivrednici i njihove matične jedinice lokalne samouprave najvjerojatnije će od Zadarske županije zatražiti proglašenje elementarne nepogode.