Nakon rušenja postojećeg objekta, benkovački Dom kulture izgradit će se za 20 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zbog loših temelja odustalo se od prvotnog projekta, novi duplo jeftiniji
Nakon više od 85 godina postojeća zgrada odlazi u povijest. Kako objekt zapravo nema temelje, u potpunosti će se srušiti. Izgradit će se novi i moderan Dom kulture, manji od dosadašnjeg, ali nadasve funkcionalan. Koštat će i upola manje, nešto više od 20 milijuna kuna, kazao je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca
Velimir BRKIĆ
Budući Dom kulture oplemenit će život u Benkovcu

U sklopu Intervencijskog plana Grada Benkovca vrijednog 25 milijuna eura ili 180 milijuna kuna, čija je realizacija do 2023. godine, započeo je i treći od 11 razvojnih projekata. Riječ je o sveobuhvatnoj rekonstrukciji Doma kulture s vanjskom pozornicom u vrijednosti od 43,1 milijun kuna. Međutim, izvođač radova, M.P. Beton iz Solina, vrlo brzo je prekinuo započete radove.

Od Sokolane do Doma kulture

- Radovi su započeli, ali su iz opravdanog razloga i stali. Naime, nakon rušenja stolarije i ostalih pripremnih radova otkrilo se da zgrada, oronuli objekt - praktično nema temelja. Zbog sigurnosti građevinara i provjere statike daljnji radovi su se morali prekinuti, rekao je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca dodajući kako je prema napucima stručnjaka, temelje potrebno injektirati, podbetoniranjem ojačati što bi povisilo cijenu rekonstrukcije za oko 5 milijuna kuna i Dom kulture bi umjesto 43 u konačnici koštao oko 48 milijuna kuna.
Nositelj projekta je Grad Benkovac, a partneri udruga Vlajter ego Benkovac i TZ Ravni kotari.
- Postojeća zgrada nakon više od 85 godina odlazi u povijest. U dogovoru sa stručnjacima odlučeno je u potpunosti srušiti zgradu. Pomno se gledala i ekonomska računica. Izgradit će se potpuno nov i moderan Dom kulture, a cijena će biti upola manja, nešto više od 20 milijuna kuna, kazao je Bulić.
Benkovački dom se započeo graditi još 1934. godine, a u potpunosti je završen 30 godina potom. Prvotno je to bio Sokolski dom, tzv. »Sokolana«. Poslije Drugog svjetskog rata zgrada je završena i tada dobiva drugu funkciju, postaje Dom JNA u kome je bilo smješteno kino i kazalište. Nakon Oluje i oslobođenja Benkovca u tadašnjem Domu Hrvatske vojske nekoliko godina održavale su se večeri klapske pisme, folklorni susreti, festivali glazbenih amatera, maskenbali i drugo.

Novi projekt, nova javna nabava

- Trebat će oko šest mjeseci za novu projektnu dokumentaciju, potom slijedi i nova javna nabava. Radovi na novom Domu kulture, koji je od velikog značenja za naš grad, trebali bi započeti do kraja ove ili najkasnije početkom iduće godine, uvjeren je Bulić.
Za vrijeme mandata Gorana Marića, ministra državne imovine, Republika Hrvatska je kao vlasnik, u rujnu 2018. godine darovala Gradu Benkovcu bivši Dom HV-a u vrijednosti od 5,5 milijuna kuna u svrhu rekonstrukcije i dogradnje Doma kulture Benkovac.
- U potpunosti će se raditi novi glavni projekt. Nova zgrada bit će manja od dosadašnje, ali nadasve funkcionalna. Za upola manje novaca od vrijednosti prvotnog projekta izgradit će se Dom kulture čiji će prostor biti multikulturalno povezan. Izgradit će i manja kinodvorana te svi ostali sadržaji, zaključio je Bulić.

 

»Pročelnička priča«

Osim naglog preokreta u projektu rekonstrukcije Doma kulture, u Benkovcu se priča i o racionalizaciji poslovanja Gradske uprave.
Naime, pred okončanjem je izbor tri, umjesto pet dosadašnjih gradskih pročelnika. A kako se od pet upravnih odjela uspostavljaju tri, u kuloarima se priča o »sigurnim« otkazima nekim djelatnicima Gradske uprave. Je li to posljedica učinkovitijeg rada Gradske uprave, je li posrijedi ušteda u gradskom proračunu ili nešto sasvim drugo kao i kako će završiti »pročelnička priča«, ostaje za vidjeti.

Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika Erik
A ne nema temelja! Buliću ti si stvarno za čuvanje ovaca, zar stvarno misliš da možeš narod šišati ko ovcu? Zašto nisi Kulašici dao da najavi rušenje nakon nedavne velebne najave rekonstrukcije. Narod se pita ko će platiti ponovo prijektiranje, a tek u rušenju oće biti kamena za čiju vilu! Ponašate se ko pojani milijarderi a do kad će vam kesa stajati na uzgoru vidit čemo... Ljudi, po gradonačelnikovom Benkovac je izgrađen bez temelja hahahahahahahahahaaaaa
Slika korisnika STOJA
Ok Erik,možda si ti u pravu.Samo kako ti znaš sve to što pricas i čime to potkrepljuješ?Ovako samo izgleda da ćakulaš.
Slika korisnika Erik
Možda jesam možda nisam, znam tako što sam čita članak o rekonstrukciji Doma HV prije 15 dana. Stojo pročitaj i ti bit ćeš pametnija
Slika korisnika mete
S 48 na 2o milijuna? Toliko vrijedi plastenik mog rođe. Svaka čast, ušteda i sve štima. Da kojim slučajem u ovoj državi postoji DORH imao bi se čime pozabaviti.
Slika korisnika Erik
Nemoj tako "meta", oni su više crkvenjaci haaaaa