Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Poginuli natporučnik Marko Novković (31) i poručnik Luka Jagatić (24); Krstičević: “Podnosim ostavku na mjesto ministra obrane”

07.05.2020. 18:56


Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera  Oružanih snaga admiral Robert Hranj  zbog pada aviona u Biljanima Donjim uputili su se prema 93. zrakoplovnom krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku gdje su s početkom u 19.45 sati održali konferenciju za novinare. 
– Danas oko 16 sati tijekom redovnog leta u sklopu trenažnih aktivnosti došlo je do pada školskog aviona ZLIN negdje na području Biljana Donjih. Odmah po dobivanju informacija o nesreći poduzete su sve mjere traganja i spašavanja, međutim dolaskom na mjesto nesreće mogli smo samo konstatirati da su u padu aviona tragično stradala dva pripadnika HRZ-a,  Stradali su instruktor, natporučnik Marko Novković (31) i polaznik letačke obuke,  poručnik Luka Jagatić (24). U ovom trenutku razlozi nesretnog događaja,  pada aviona nam nisu poznati. Ja sam formirao istražno povjerenstvo koje će nam nadam se odgovoriti na sve bitne elemente tog leta. Koristim priliku izraziti iskrenu i duboku sućut obitelji stradalih, njihovim prijateljima i kolegama iz HRZ-a", istaknuo je Hranj.
Ministar Damir Krstičević izrazio je duboku i ljudsku sućut obiteljima stradalih.
– U ime MORH-a želim izraziti duboku sućut obiteljima Marka Novkovića i Luke Jagatića. Dobio sam informaciju oko 16.01 da se dogodila nesreća. Odmah sam krenuo s načelnikom Hranjom u Zemunik. Tijekom puta čuo sam se s predsjednikom Milanovićem i premijerom Plenkovićem i njih sam izvijestio o ovom događaju. Jako je teško izgubiti hrvatskog vojnika. To je teško svakom ministru obrane, svakom zapovjedniku u hrvatskoj vojsci. Prije tri mjeseca isto smo imali zrakoplovnu nesreću s helikopterom Kiowa gdje smo isto izgubili dva mlada života. Važno je da sve bude istraženo, govorim cijelom sustavu da se mora govoriti istina i da o svemu moramo biti transparentni. Formirao sam povjerenstvo s glavnim zrakoplovnim istražiteljem koji treba napraviti detaljnu, temeljitu istragu o ovom događaju. Naložio sam i načelniku Hranju da formira i svoje povjerenstvo s ciljem da se istraže sve vojne okolnosti, od sustava vojne obuke, linije vojnog zapovijedanja, svega onog što se treba istražiti i provjeriti,. Naša zadaća je da budemo s obiteljima, pružit ćemo im svu potrebnu pomoć i podršku, sve ono što znamo i možemo. Želim kao ministar obrane izraziti sućut svim pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i cijeloj Hrvatskoj vojci, ovo je ogroman gubitak i za HV. Ja s današnjim danom podnosim ostavku na mjesto ministra obrane i potpredsjednika Vlade", kazao je Krstičević.


Uskoro opširnije ….