PROMETNA NESREĆA Danas rezultati obdukcije tijela poginulih mladića

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Stanje teško ozlijeđeno 17-godišnjaka još nepromijenjeno
Zbog nedostatka kadra u zadarskoj bolnici, tijela 20-godišnjaka i 16-godišnjaka prevezena su u utorak na obdukciju u Opću bolnicu Šibenik. Nalazi se očekuju danas, nakon čega će se provesti toksikološko vještačenje
Zvonko KUCELIN
Pogibija dvojice i teško ozlijeđivanje jednog mladića u stravičnoj prometnoj nesreći na Liburnskoj obali šokirale su županiju

Zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar Edi Karuc, dr.med., izvijestio je u srijedu kako je stanje mladića u dobi od 17 godina, a koji je stradao u ponedjeljak navečer u prometnoj nezgodi i dalje u Jedinici intenzivnog liječenja, u odnosu na utorak nepromijenjeno. U toj stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila na Liburnskoj obali u Zadru automobil s četvoricom mladića, od kojih su dvojica bili maloljetni, pri velikoj brzini sletio je u more, pri čemu su poginuli vozač u dobi od 20 godina i mladić u dobi od 16 godina. Obojica su iz Turnja. Četvrti mladić, 22 godišnjak, lakše je ozlijeđen i otpušten je još ranije na kućnu njegu.
Zbog nedostatka kadra u zadarskoj bolnici, tijela 20-godišnjaka i 16-godišnjaka prevezena su u utorak na obdukciju u Opću bolnicu Šibenik koju provodi patolog dr. Kristijan Bečić. Nalazi se očekuju u četvrtak. Nakon što nalazi obdukcije dođu u Zadar, provest će se toksikološko vještačenje tijela stradalih koje je još u ponedjeljak zatražio županijski državni odvjetnik u Zadru Emilijo Kalabrić.

Manji broj prometnih nesreća

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u srijedu podatke o prometnim nesrećama i stradavanju na prometnicama u 2020. godini. U četiri prva mjeseca 2020. godine, policija je evidentirala manji broj prometnih nesreća, poginulih, teško i lako ozlijeđenih osoba, odnosno 6.941 prometnu nesreću (u četiri mjeseca 2019. – 9.128 prometnih nesreća), u kojima je poginulo 68 osoba (2019. – 74 osobe), teško je ozlijeđeno 460 (2019. – 573 osoba), a lakše je ozlijeđeno 2.041 (2019. – 2.856) osoba.
Manjem broju prometnih nesreća te stradalih osoba u njima, doprinijele su i mjere koje se provode zbog pandemije COVID – 19 virusa, a koje su utjecale na znatno manji broj vozila u cestovnom prometu.
U takvim okolnostima pojedini vozači krše prometne propise te upravljaju vozilom brzinom većom od dopuštene, a zbog čega dolazi do prometnih nesreća, često s najtežim posljedicama.
Na području Republike Hrvatske u prošlih 10-ak dana dogodilo se više prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima je smrtno stradalo 12 osoba.
Policijska uprava zadarska također je objavila statističke pokazatelje za prva četiri mjeseca 2020.godine. Uspoređujući ih s istim razdobljem prošle godine, evidentiran je manji broj prometnih nesreća, veći broj poginulih osoba te manji broj teško i lako ozlijeđenih osoba, odnosno 335 prometnih nesreća (u četiri mjeseca 2019. – 417 prometnih nesreća), u kojima su poginule dvije osobe (2019. – 1 osoba), teško je ozlijeđeno 25 osoba (2019. – 30 osoba), a lakše je ozlijeđeno 69 osoba (2019. – 88 osoba).

Većinu nesreća skrivili mlađi vozači

Analizirajući nesreće u Hrvatskoj razvidno je da su ih većinu prouzročili mladi vozači (do 24 godine starosti), odnosno mlađe osobe, upravljajući osobnim vozilima ili motociklima, prvenstveno zbog grubog kršenja prometnih propisa.
Nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom (znatno većom brzinom od dopuštene), odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega su vozači slijetali s kolnika, nalijetali na objekte koji se nalaze uz kolnik, odnosno prelazili svojim vozilom na suprotnu stranu kolnika i sudarali se s vozilima koja su dolazila iz suprotnog smjera.
Apel roditeljima
Kako su u posljednje vrijeme jedan dio teških nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile mlade osobe odnosno mladi vozači, poseban apel MUP je uputio roditeljima, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom prije položenog vozačkog ispita.
Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je osoba konzumirala alkoholna pića odnosno da pronađu alternativno rješenje (uslugu prijevoza, taxi, prenoćište i sl.).
Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi i osobi za koju se sumnja da nije sposobna sigurno sudjelovati u prometu, temeljem životnog i prometnog iskustva, ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.

Aktivnosti policije

Policija će u narednom periodu nastaviti, ali i intenzivirati poduzimanje pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. »četiri glavne ubojice u prometu« (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.
Nadzor prometa odvijat će se na većem broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, kao što su uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.
Svjesni smo činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, te da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije već i odgovornim ponašanjem svih sudionika u prometu.

Savjeti sudionicima u prometu

Ovom prilikom sve sudionike u prometu, a posebice vozače upozoravamo da se pridržavaju prometnih propisa odnosno da vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljaju, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika, brzinu kretanja vozila da prilagode stanju i uvjetima na cesti, poštuju ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji), ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, ne koriste mobitel tijekom vožnje, koriste sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu, da se pobrinu za adekvatan smještaj djece u vozilu, bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja, pješačkim prijelazima da se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom, prilikom vožnje u kolonama da drže dovoljan razmak između vozila, ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja da se hoda uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivostida se koristi svjetlija odjeća i bude označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, biciklisti da budu propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom, poručili su iz MUP-a.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno