Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadarski štekati nemaju se gdje širiti, moratorij na zakup do kraja lipnja

07.05.2020. 09:38


S početkom sljedećeg tjedna otvaraju se terase hrvatskih kafića i restorana. Dok su neki gradovi u Hrvatskoj već omogućili ugostiteljima besplatno proširenje terasa na javnim površinama, zbog potrebe većih razmaka između stolova, u Zadru, kako doznajemo, takvo što neće biti moguće.
– Izvješćujemo Vas da Grad Zadar nema takvu mogućnost koju imaju pojedini gradovi. Naime, zbog uskih ulica Grad nije u mogućnosti dozvoliti proširenje korištenja javne površine, jer smo i do sada poštivali sugestije građana da su ulice prezauzete stolovima, tako da je Grad vodio računa i o ugostiteljima i građanima. Slijedom iznesenog, javna površina za sada se neće povećavati, a broj stolova će ugostitelji morati postaviti u skladu s predloženim mjerama, stoji u odgovoru Upravnog odjela za gospodarenje imovinom Grada Zadra.


Na odlučivanje Vijeću
Što se tiče ostalih zahtjeva koje su ugostitelji tražili od Grada na ranije održanom sastanku u Gospodarskoj komori, već je pripremljen prijedlog odluke koja mora ići na odlučivanje Gradskom vijeću. Prijedlog podrazumijeva moratorij na plaćanje zakupa javnih površina do 30. lipnja.
– Nakon održanog sastanka u prostorijama Gospodarske komore Zadarske županije, Grad Zadar je prihvatio prijedlog mjera ugostitelja o moratoriju plaćanja zakupa javne površine, te pripremio prijedlog odluke za Gradsko vijeće za moratorij plaćanja do 30. lipnja 2020. godine. Sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se odlučivati o spomenutom prijedlogu odluke očekuje se u srijedu, 13. svibnja 2020. godine. Što se tiče prijedloga ugostitelja o cijenama javnih površina, izvješćujemo Vas da su isti oslobođeni plaćanja zakupa za razdoblje od 17. ožujka do 11. svibnja 2020. godine. Grad Zadar nastavit će pratiti stanje predloženih mjera III. faze od 11. svibnja 2020. godine, te će se odluke donositi kako smatramo da su opravdane, uvažavajući mjere nadležnih stožera civilne zaštite, ističu u Odjelu za gospodarenje imovinom.
Za razliku od ugostitelja drugih gradova, inicijativa zadarskih ugostitelja ni nije išla u smjeru proširivanja terasa.


Nada u otvorenje granica od 1. lipnja
Kako kaže Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije, tražili su oslobađanje od plaćanja javnih površina, ili spuštanje cijene da plate u onom postotku koliki dio terase, zbog razmaka među stolovima, uopće koriste.
– Imali smo sastanak u Gospodarskoj komori s pročelnikom Odjela za gospodarenje gradskom imovinom, Tomislavom Koronom i razgovarali o našim zahtjevima. Naša inicijativa nije išla u smjeru proširivanja terasa jer za to zapravo i nema prostora. Ugostitelji uglavnom imaju terase na površini ispred njihovih poslovnih prostora, ne mogu ići ispred drugih prostora. Rijetko tko se ima gdje širiti, rekao je Knežević, dodajući da se nada da će ipak uskoro biti dozvoljene i unutarnje terase, a od 1. lipnja možda čak i više od toga.
– Ja sam nekako optimističan i nadam se, ako broj novooboljelih bude i dalje padao i situacija bude pod kontrolom, da će od 1.6. otvoriti granice i ukinuti mjere te da će biti sve po starom i da ćemo imati nešto od sezone, rekao je Knežević.
Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja, je rekao da zasad o proširenju terasa nisu razmišljali.




Nikako na štetu građana
– Ne znamo još kakve su upute pa je teško neke konkretnije zahtjeve tražiti, a i Gradu donositi odluke. Neka je praksa u popuštanju mjera da se konkretne upute dobiju u zadnji čas. Tako je bilo i frizerima i svima pa se mirimo s time što je tako i nama. Bilo bi se lakše pripremiti prije da znamo točno što je potrebno, a ne da ljudi, prema nekim razgovorima i nagađanjima, kupuju pleksiglase, dezinficijense i slično dok još ne znaju što im točno treba. Isto tako, i Grad za donošenje odluka ima neki pravni slijed pa i te odluke ne može donositi unaprijed i prema nagađanjima, govori Kovačević, dodajući da će se s konkretnijim zahtjevima i odlukama ići kad budu donesene službene upute.
Isto tako, što se tiče proširivanja terasa, kako kaže Kovačević, može se razmišljati o tome da oni koji imaju gdje, da se i prošire, ali nikako nauštrb građana, prolaza i slično.
– Kad dođu službene upute, moći ćemo i o tome razgovarati, kao što s Gradom cijelo vrijeme i razgovaramo o svemu. Grad Zadar je među prvima u Hrvatskoj ukinuo plaćanje naknada za javne površine za vrijeme trajanja zabrane, ne odgodio, nego baš ukinuo. Sad stupa na snagu, nazovimo to tako, poluzabrana i pitanje je može li Grad isto odlučiti i za vrijeme poluzabrane. Bilo bi dobro da se barem stavi moratorij, a ne da ljudi moraju raskidati ugovore. Ne radi se o tome da mi ne želimo plaćati, već ne znamo hoćemo li moći plaćati, hoćemo li moći raditi, hoće li nam se netko zaraziti pa moramo sve obustaviti i slično. Ne znamo ni hoće li biti turista niti za koga ćemo raditi. Ako nema ljudi, može se, nažalost, dogoditi da će i bez proširivanja terasa, mjesta biti dovoljno, rekao je Kovačević.