Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

68 milijuna za novi Centar izvrsnosti

07.05.2021. 12:35


Zadarska županija u 2021. obogatit će ponudu još jednim iznimnim kvalitativno uzdignutim i predstavljenim fenomenom – Cerovačkim špiljama, otkrivenim još za gradnje Ličke pruge u 1. sv. ratu, najvećim javno otvorenim fenomenom podzemnog svijeta krša u nas. Financiran europskim novcem budućim će posjetiteljima pružiti nezaboravan doživljaj kao – Centar izvrsnosti »Cerovačke špilje«.


Što se sve (g)radi
Projekt od 68,5 milijuna kn provodi se na području Općine Gračac. Sadrži: izgradnju i opremanje centra za prihvat i informiranje posjetitelja, s pješačkom kolnom površinom, uređenje vanjskih šetnica prema Gornjoj i Donjoj Cerovačkoj špilji, izgradnja pješačkog prijelaza preko željezničke pruge, uređenje špilja za turističko posjećivanje, izrada i implementacija edukacijsko interpretacijskog programa te uspostava međunarodne partnerske mreže speleoloških i stručno-znanstvenih organizacija iz regije dinarskog krša.
Uz otvaranje novih mogućnosti za razvoj ovog izimno nerazvijenog kraja, zaljubljenicima u speleologiju, planinarenje i pustolovni turizam pružiti će nezaboravan doživljaj.
Gornja i Donja Cerovačka špilja jedan su od najatraktivnijih geomorfoloških spomenika prirode u Hrvatskoj, uređen za posjetitelje još 1951.i najveći prirodni speleološki objekt u dinarskom kršu otvoren običnom posjetitelju,
Sve bi trebali pratiti novi turistički sadržaji od ugostiteljstva do proizvodnje lokalne hrane, znači i razvoj agroturizma


Hrvatska – zemlja krša
Nedaleko u Crnopcu je impresivan sustav još neistraženih špilja, s nizom fenomena, osim speleolozima nedostupan, sa oko 250 speleoloških objekata, jama, špilja… za sad oko 90 kilometara podzemnih kanala. Ovdje je i zbog nerazvijenosti i opustjelosti priroda ostala netaknuta. Sa istraživačkim dijelom i laboratorijem, Centar bi bio na usluzi istraživačima i znanstvenicima, a za njih je u podzemlju Velebita još stotine čuda.
U svijetu je oko 20% krških područja, dok u Hrvatskoj čine 50% površine, a PP Velebit je najveće zaštićeno područje. Očekuju puno više od sadašnjih 7500 posjetitelja godišnje.
Lovro Jurišić uime Zadarske županije ističe: Puno znači što će se tim projektom turistički razviti i zaleđe, dosad podcijenjeno. Natura Jadera u blizini ima zaštićeno Vrelo Une, hidrološki spomenik prirode, te kanjon Zrmanje, zaštićeni značajni krajobraz.