Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Milijuni za proširenje groblja, sanaciju odlagališta Samograd, asfaltiranje cesta…

07.05.2021. 12:25


Županijska lučka uprava Zadar završila je pomorsko-građevinske radove na sanaciji dijela rive u luci lokalnog značaja Tribanj Kruščici, na zapadnom dijelu Općine Starigrad. Radove je izvodila zadarska tvrtka Stipčević d.o.o. Vrijednost radova je 472.320,14 kuna bez PDV-a.
– Izvršenom sanacijom će se zaustaviti daljnje ispiranje odnosno izlokavanje materijala nasipa iz trupa rive. Na dijelu rive s većom dubinom, na rubu parapetnog naglavnog sklopa postavili su se privezni elementi. Obnovljena su i postojeća betonska stubišta za izlazak iz mora, kazao je Krste Ramić, načelnik Općine Starigrad.


Podizanje standarda života
U nastavku sanacije i asfaltiranja nerazvrstanih cesta na području Općine Starigrad u iznosu od 1,8 milijuna kuna u naseljima Starigrad Paklenica, Seline i Tribanj uredit će se i asfaltirati oko 3,5 kilometara prometnica. Izvođač radova je Kruševo-put d.o.o. Smilčić, nadzor je Gin company d.o.o. Zadar.
– Projekt će značajno podići nivo komunalnog standarda za područja, odnosno kvalitetu prometnica koje su obuhvaćene projektom, te će pridonijeti poboljšanju ukupne komunalne opremljenosti općine Starigrad, naglasio je Ramić dodajući kako su kroz različite projekte na području općine asfaltirali preko 40 kilometara ulica i time značajno olakšali život, ali i podignuli standard stanovanja.
Zadnje desetljeće iznimno je porasla i potreba za većim brojem ukopnih mjesta na mjesnom groblju u Selinama. Brojni su mještani koji se žele upisati na liste za obiteljske grobnice.


Obiteljske grobnice
– Prva faza proširenja groblja u Selinama u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna odnosi se na izgradnju 65 novih grobnica, 54 s tri ukopna mjesta i 11 sa šest ukopnih mjesta, rekao je Ramić.
Izvođač radova je Zajednica ponuditelja Studio projekt d.o.o. i Kera -Term d.o.o., a nadzor BOS Projekt d.o.o. Rok izvođenja radova je 15 mjeseci.
– Cijena grobnice s tri ukupna mjesta je 12.000 kuna, a sa šest ukupna mjesta 15.000 kuna, naveo je Ramić.
Apliciranjem na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., Općina Starigrad je nabavila 2.220 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada zapremnine 240 litara koje će se podijeliti domaćinstvima. Po istom pozivu, ranije je nabavljeno 27 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada zapremnine 1.100 litara namijenjenih višestambenim zgradama i za zajedničko korištenje.




Poboljšanje vodoopskrbe
– Ukupna vrijednost nabavljenih spremnika iznosi 587.706,38 kuna, od čega Općina sufinancira 15 posto vrijednosti, kazao je Ramić, dodavši kako je u tijeku 2,7 milijuna kuna vrijedna sanacija komunalnog otpada na odlagalištu Samograd iznad Starigrada koje je okruženo »živim« velebitskim stijenama i unutar je granica Parka prirode Velebit.​
U tijeku je provedba regionalnog vodoopskrbnog sustava Podvelebitski pravac koji se proteže kroz Podgorje podno Velebita, na području Općine Starigrad u Zadarskoj županiji i Općini Karlobag u Ličko – senjskoj županiji. Riječ je o projektu Hrvatskih voda i zadarskog Vodovoda, te Starigrada i Karlobaga u iznosu od oko 110 milijuna kuna.
– Izgradnjom ovog podsustava stvorit će se uvjeti za poboljšanje vodoopskrbe naselja Starigrad Paklenica. Štoviše, u svim kućanstvima i objektima u svim općinskim naseljima i zaseocima poteći će voda iz vodovodnih slavina, zaključio je Ramić.