Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nova vodosprema za novih 40 godina vodoopskrbe Kolana

07.05.2021. 08:26


Na trgu u Kolanu kod općinske zgrade jučer je potpisan Ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije na području vodoopskrbnog sustava Pag, za izgradnju vodospreme Kolan 2. Ugovor su potpisali Valentin Dujmović, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, i Ante Čemeljić, direktor Komunalnog društva Pag d.o.o.
– Voda znači život, bez dovoljno pitke vode nema razvoja, nema novih turističkih zona. Potreba za pitkom vodom, naročito u turističkoj sezoni je sve veća. kazao je Marin Pernjak, načelnik Općine Kolan, te je nastavio:
– Zbog sigurnosti opskrbe, kako u pogledu količina, tako i u pogledu kvalitete, smatramo nužnim izgradnju vodospreme, naročito u Mandrama koje se svake godine sve više širi, gdje se grade objekti u turističke svrhe. Sve to zapravo i nema cijenu jer voda je dragocjenija i od zlata, ona je sam život, istaknuo je Pernjak.


Rješenje nakon 17 godina
Od prošle godine komunalnom infrastrukturom na području općine Kolan upravlja Komunalno društvo Pag.
– Ono što je 17 godina iz nekih razloga bilo nemoguće mi smo riješili imovinsko-pravne probleme po pitanju vodovoda. Isto tako smo dionik trgovačkog društva »Vodovoda Hrvatsko primorje – Južni ogranak«. Kao i prije 40 godina i sad smo za 40 godina riješili pitanje vode, naglasio je Pernjak.
Izgradnjom dodatne vodospreme Kolan 2, kojoj će se kapacitet utvrditi kroz analizu potreba i hidraulički proračun, povećat će se sigurnost opskrbe u naseljima općine Kolan i osigurati dovoljni kapacitet vode za potrebe postojećih i planiranih gospodarskih i stambenih objekata.
– Pred nama je širenje vodovodne mreže i novih turističkih zona. Kad se radi s ljudima koji to žele sve se lako riješi, s vidnim zadovoljstvom ističe Ante Čemeljić.
Jednostavno rečeno, kaže on, u ovom projektu zadovoljena su sva načela održivog razvoja kojima teže u svakodnevnom poslovanju.


Dovoljno vode svim naseljima
– Projekt aglomeracije Pag- Kolan- Povljana ide dalje. Vrijedan je preko 600 milijuna kuna i odnosi se na oko sedamdeset posto otoka Paga i obuhvaća područje od Gajca do Miškovića, naglašava Čemeljić.
To je jedan, kaže on, od najvećih projekata u novijoj povijesti otoka i najveći je od svih sličnih projekata na otocima Jadrana.
– To je jako značajno, jer će se aglomeracijom potpuno modernizirati i unaprijediti sustav odvodnje vode i vodovoda na području grada Paga i općina Kolan i Povljana. Osiguranje dovoljnih količina vode u svim naseljima znači da se može planirati gospodarski razvoj, a posebno razvoj turizma, poručuje Čemeljić.
Vodovodni projekt na otoku Pagu vrlo je važan i za Zadarsku županiju ima 116 otoka od kojih je 16 naseljeno.
– Ovo je veliki posao, veliki projekt za Kolan i otok Pag. Izgradnja infrastrukture, dostupnost javnih usluga i osiguranje dovoljno pitke vode znači da će povećanje životnog standarda imati izravan, pozitivan utjecaj na depopulaciju i smanjenje iseljavanja s otoka, te na osnivanje mladih obitelji i otvaranje novih radnih mjesta, kaže zadarski župan Božidar Longin.




Novi projekt stoljeća
Realizacijom infrastrukturnih vodnokomunalnih projekata uspostavit će se priključenost stanovništva na moderne sustave vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u skladu sa standardima Europske unije.
– Pred nama je projekt stoljeća vrijedan 1,7 milijardi kuna, sredstava Europske unije kojima će se osigurati voda za piće zahtijevane kakvoće te doprinijeti očuvanju zdravlja ljudi, zaštiti izvorišta voda za piće, kao i zaštiti vodnih resursa i povezanih ekosustava te okoliša u cjelini. Ulaganja će značiti i ostale neizravne razvojne prednosti poput povećanja kvalitete života stanovništva, privlačenja novih razvojnih investicija i stvaranja novih radnih mjesta, navodi Longin, koji je u nastavku u više navrata izrekao pohvale na rad načelnika Pernjaka.
Kad je riječ o ulaganju od 1,7 milijardi kuna Valentin Dujmović je rekao kako su 70 posto sredstva EU, dok će po 10 posto sredstava osigurati Hrvatske vode, Vlada RH i lokalne jedinice.