Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

»Strahujući za kćerin život prekršila sam samoizolaciju«

07.05.2021. 10:51


 U srijedu je objavljeno policijsko izvješće o 37-godišnjakinji za koju se sumnja da je počinila kazneno djelo »širenje i prenošenje zarazne bolesti«. Naime, kako je bila pozitivna na koronavirus, određena joj je mjera liječenja u kući na adresi prebivališta, no ona je 24. ožujka 2021. godine oko 13.00 sati napustila mjesto prebivališta i došla u dvije ljekarne na području Zadra.
Zašto je to učinila Marina Maruna htjela je iznijeti u javnost, otkriti svoju stranu priče te poručiti kako nas, kaže ona, ova bolest, covid-19, zapravo otuđuje, a iza cijele situacije krije se, ističe Maruna, nešto više od kršenja mjera, a to je briga za vlastitu obitelj i njihove živote.


Držali su se mjera, a onda se dogodilo krvarenje
– U ožujku sam počela osjećati simptome korone te je testom utvrđeno da sam pozitivna, nakon čega mi je određena mjera samoizolacije. U kući sam samo ja testirana, iako su suprug i kći imali simptome. Moji su simptomi bili blagi, ali njihovi su bili dosta teški i dva tjedana nisu mogli funkcionirati, priča Marina Maruna dodajući kako su se držali mjera i čuvali, ali se kćeri stanje pogoršalo te joj je jednu večer naglo počela ići krv iz nosa.
– Nikako nismo mogli zaustaviti krvarenje, zvala sam Hitnu pa mi je rečeno da pokušamo sami zaustaviti krvarenje, a ako ne ide da odemo na Hitni bolnički prijem u bolnicu kako bi nam tamo pomogli, govori Marina Maruna koja je i otišla u bolnicu jer jer krvarenje iz nosa nije prestajalo. Po dolasku na Hitni prijem zadarske bolnice, prema njezinim riječima, započinju pravi problemi.
– Dakle, svi u bolnici zatvorili su nam vrata jer smo bili pozitivni na covid-19. Slali su nas od odjela do odjela, ali nitko nas nije htio primiti i odmah na upit imena, šalju nas dalje. Nakon što su Hitni prijem, Zarazni odjel, Pedijatrija, ORL i opet Hitni prijem odbili primiti dijete koje krvari i to u pet sati ujutro nazvala sam policiju, a policijski službenik je rekao: »Gospođo, a što vam ja tu mogu?« Na kraju jedino je Hitna pomoć primila dijete iako joj oni nisu mogli pomoći, govori ogorčena Marina Maruna.


Samo sam mislila da im što prije pomognem
Marinina je kći sad u redu, iako je, kako kaže njena majka, u stalnom strahu da će joj se dogoditi isto i da joj nitko neće pomoći.
– Stanje s krvarenjem se popravilo, ali je korona ostala te se stanje suprugu i kćeri nije popravilo pa sam za koji dan zvala obiteljsku liječnicu koja im je propisala lijek te rekla da ga odmah počnu piti, iz tog sam razloga otišla u ljekarnu. Nije mi imao tko drugi otići i samo sam mislila da im što prije pomognem. Strahujući za kćerin život prekršila sam samoizolaciju. U prvoj ljekarni me nisu primili već su mi odmah rekli da odem pa sam otišla u drugu gdje mi je gospođa rekla da izađem iz ljekarne da će mi lijek donijeti vani. I tu sam i primila poziv policijske službenice koja je rekla da će napisati prijavu, prisjeća se Maruna, svjesna da je prekršila mjeru, ali isto tako, kako kaže, ne osjeća se krivom.
– Nisam se šetala po kavama, kafićima ili dućanima, nego sam išla u ljekarnu, po lijek za svoju obitelj, i za njihovo bih zdravlje sve učinila, zaključila je ova majka koja je ogorčena na sustav i koja smatra kako nas je ova bolest zaista otuđila toliko da više, kako ističe, nismo sigurni hoćemo li dobiti zdravstvenu skrb.




Očekujemo očitovanje zadarske Opće bolnice
U želji da saznamo i viđenje slučaja od strane Opće bolnice Zadar, kontaktirali smo Ravnateljstvo bolnice, no do zaključenja broja nismo dobili odgovor. Očekujemo očitovanje Opće bolnice o navedenom slučaju te ćemo ga naknadno objaviti.