Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Svjetska bolest kao poticaj za domaći ruralni turizam?!

07.05.2021. 12:33


Većinu Hrvatske čini ruralni prostor, naravno po površini, a ne po stanovništvu, a to je još izrazitije u Zadarskoj županiji gdje je osim tanke crte obale i još poneke »upadice« takav prostor dominira. Istovremeno smo u razvoju turizma naglaskom na turizam »sunca i mora« desetljećima od njega, i iz njega, bježali. Priča o seoskom, ruralnom, agro ili kako ga već nazvali turizmu nije prastara priča ni drugdje. Povijesno se o prvim začecima u Provansi, u zaleđu tada već pretrpane Azurne obale (roditeljice rivijere i turizma), govori pomalo i stidljivo od 60-tih godina prošlog stoljeća. I u Hrvatskoj smo uključeni makar sa zakašnjenjem, što se dijelom može opravdati prekidom uslijed Domovinskog rata. I tu imamo Istru koja je otišla najdalje u zaleđe, najprije sa proizvodima, potom izletnički i manifestaciono, a sada već i ukupno, makar daleko od količina obalnog. Tu možemo vući paralelu sa Azurnom obalom i Provansom, jer je i u sjeverozapadnoj Istri postalo uz more pretjesno.


Prva nacionalna kampanja ruralnog turizma »Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!«
Ministarstvo turizma i sporta i HTZ s ciljem približavanja raznolike ponude hrvatskih ruralnih destinacija na domaćem tržištu pokreću promotivnu kampanju »Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!«. Zaštitno lice kampanje i autorica zanimljivih video materijala je »zadarsko« – popularna voditeljica Doris Pinčić. Kampanja ide sa 12 tematskih video priloga. Ključno nam je reći da je ovo – prvu nacionalna kampanja ruralnog turizma.
» Ruralni turizam je proizvod koji odgovara na sve potrebe: od mogućnosti boravka u očuvanoj prirodi, opuštanja i aktivnog odmora, do gastronomskih užitaka u domaćim proizvodima i donosi novu kvalitetu ukupnog hrvatskog turizma kroz obogaćivanje ponude i mogućnosti za produljenje turističke sezone, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
»Ruralni turizam u pandemijskim se okolnostima istakao kao izuzetno tražen turistički proizvod, a prema istraživanjima u narednim će godinama biti sve traženiji: nudi mogućnost osame, odmor u čistoj prirodi, domaće uzgojenu hranu, jedinstveni doživljaj, autohtona iskustva i kvalitetnu uslugu, ističe direktor HTZ-a Kristjan Staničić.
Aktivnosti u sklopu kampanje usmjerene su na domaće tržište, stoji u najavi iz Ministarstva, dakle »suzdržali« su se na »po doma«.


Gdje je Zadarska županija
Iako smo daleko od onog što bi nam trebalo i što želimo u ovom vidu turizma, za Zadarsku županiju se može kazati da je ova prva nacionalna kampanja ka ruralnom turizmu ne zatiče »u oblacima«. Krećući od recentnih događanja konstatirati je kako je u nesretnoj 2020., uz sve moguće nevolje, TZ Zadarske županije napravila »mini ruralni« skok tiskajući »Konobe i kušaone« odnosno izlistavajući i predstavljajući ponudu agroturizma, vinara, maslinara, sirara,… i mjesta gdje ih konzumirati i doživjeti. Pa je podijeljena na: Recite DA! lokalnim proizvodima i namirnicama!; predstavljanjem 13 agrotourizama i konoba; 10 vinskih kušaona, 3 kušaone maslinovog ulja, 4 sirane i kušaone sira, kušaone otočkih proizvoda i meda i voćnih proizvoda, sa kartom, adresama i kontaktima.
No, to je tek simbolika zadnjih istupa. Cijeli program ZadarBikeMagic usmjeren je na odlazak ka ruralnom i načelno turistički nerazvijenom prostoru, a i unutar programa Welcome, ruralni se prostor od početka nastojao izdvojeno prezentirati, kao što je i program Traila i naglasak na aktivnom odmoru usmjeren ka takvim prostorima.
Zadarska županija već davno prije odnosno 2013., krenula je sa projektom Agroturizam Zadarske županije koji je u sebi razdjeljen na: Put vina, Put ulja, Put sira, Tradicionalni proizvodi, Gastro izleti, Događanja, i sve to u okružju – Kamen; zemlja; voda.




Nešto od tradicije
Početkom 70-tih godina prošlog stoljeća pok. Nerina Ćorić, baka sadašnjeg nam istaknutog tenisača Borne Ćorića, uz rad u TZ Zadra, na obiteljskom imanju u Prkosu prva je na ovim prostorima i među prvima u bivšoj državi nudila ruralni agro turistički ugođaj i gastronomiju. Nećemo spominjati Paklenicu i sve oko Velebita, jer bi to ipak odrediti kao rodno mjesto hrvatskog aktivnog i pustolovnog odmora, a ne izrazito ruralnog. No, aktivni turizam i avanturizam umnogome su isprepleteni sa ruralnim turizmom. To je izrazito kod razvoja Riva Rafting centra Đure Župana, otpočetog s paketom aktivnog odmora i dizanja turista do Zrmanje, ali preraslog do mjere da je 2013. ovjenčan nagradom UNDP (program Ujedinjenih narida za razvoj) – Najkompletniji agroturistički kompleks u Dalmaciji, a UNDP je bio ovdje upravo za razvijati agroturizam. Godinu prje Šime Škaulj otvorio je prvu vinsku kušaonicu u ovom kraju. Spomenimo da je 2014. Ante Roca otvorio Kuću dalmatinskog pršuta na rubu Općine Stankovci. Prvi program ruralnog razvoja Zadarske županije sačinjen je 2012. godine. Da govorimo o suvremenosti potvrđuje što je prvi nacionalni katalog »Ruralni turizam Hrvatske« izdan od strane Ministarstva turizma i Hrvatske gospodarske komore 2015. godine. Tu recimo da je prvi Katalog ruralnog turizma Zadarske županije, makar skroman, načinjen i predstavljen još 2008. godine, a 2010. već dopunjen.


Zašto sad?
Jedini oblik turizma koji lani nije izgubio gotovo ništa je upravo ruralni. Najveći postotak popunjenosti imala su – seoska imanja i gospodarstva, a OPG-ovi (simboličan ih je broj sa smjštajem) i rasli. Naravno, malo ih je, iako ipak, sama TZ Ravnih kotara broji već oko 400 objekata (ona je po definiciji esencija ruralnog turizma, makar ga imamo i u većini drugih TZ-a). A od lani izrazito tražene: osama, odmor u čistoj prirodi, domaća namirnica i hrana, doživljaj autohtonog i susret sa stvarnim životom, a ne nagužvanom paradom za turiste – stanuju baš tu.


Neki od zadarskih začetnika


U prvom Nacionalnom katalogu ruralnog turizma (2015.)
U prvom Nacionalnom katalogu ruralnog turizma 2015. godine sa prostora Zadarske županije su uvršteni – Kuće za odmor Varoš i Pojata Marina Marasovića Maje, Seljački turizam Živka Jurjevića u Raštanima Donjim, Seosko gospodarstvo Mićanovi dvori Đure Župana u Kruševu, Kamp i izletište Slapovi Zrmanje Mladena Buljevića u Muškovcima, Kamp izletiše Vrata Velebita Šime Gazića u Ljubotiću, Izletište Denisa Burčla u Galovcu i Ekološka vinarija Šime Škaulja u Nadinu.


U 2. katalogu ruralnog turizma Zadarske županije (2010.)
Katalog je koncipiran u tri djela. U prvom djelu prikazana je povijesna baština, prirodne vrijednosti i manifestacije koje se održavaju u zaleđu Zadarske županije. U drugom su predstavljeni certificirani vinari i njihovi proizvodi: Vina Figurica, Jurjević vina De Georgiis, OPG Šime Škaulj, Vina Vrsaljko, Vinarija Benkovac, OPG Zlatko Kaštelanac, OPG Božo Bačić, OPG Krešimir Dražina, Obrt Vina otoka Paga. U trećem djelu predstavljena su: izletište TSOG Kuković Srećko u Povljani, kušaonica Sirena – Mala sirana u Kolanu, kuća za odmor Varoš u Starigrad – Paklenica, kuća za odmor Pojata u Starigrad – Paklenica, kamp izletište TSOG Vrata Velebita u Ljubotiću, izletište TSOG Stevo Buljević u Muškovcima, seosko gospodarstvo Mićanovi dvori u Kruševu, izletište TSOG Denis Burčul u Galovcu, izletište i smještaj TSOG Živko Jurjević u Raštanima Donjim, kušaonica TSOG Lolina vatrenica u Šopotu, Poljoprivredna zadruga Masline i vino Polača, smještaj i kušaonica TSOG Božidar Tuta u Polači, kušonica i smještaj TSOG Miljenko Kovačević u Poličniku, PZ Drobinca u Preku, agroturizam i kušaonica vina Jurjević vina na Silbi.


Nominirani za Suncokret ruralnog turizma 2020. iz TZ ZD županije
OPG Žampera iz Žmana, OPG Ante Prtorić iz Kolana, Mićanovi dvori iz Obrovca, Vila Premasole iz Zemunika Gornjeg, Ražnjevića dvori iz Polače, Vila Čulina iz Poličnika, Agroturizam Odžaković iz Nadina, OPG Svemir Troskot iz Stankovaca, konoba Nono iz Kolana, Vinarija Škaulj iz Nadina, Vinarija Fiolić iz Zadra, Kraljevski vinogradi iz Petrčana, UO Rajna iz Starigrada, PZ Maslina i Vino iz Polače, PP Vransko jezero sa sjedištem u Biogradu na moru, Maškovića Han iz Vrane, OPG Krsto Matulić iz Pašmana, OPG Zubović iz Kolana kao predstavnik Udruge proizvođača Paškog sira Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj »Klub članova Selo« osnovana je 1997. godine, a posljednjih osam dodjeljuje nagrade – Suncokret ruralnog turizma. Njih su u Zagrebu za 2013-2014, iz Zadarske županije dobili: OPG Šime Škaulj, Riva rafting centar, Vinfest Benkovac, Ražnjevića dvori – Ilirija, Ninski šokol, manifestacija Puževim korakom tada TZ Benkovca, te OPG Krsto Matulić.