Zadarska županija do prave sezone pliva perajama Zadra

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Dva milijuna noćenja i življi travanj bude nadu u bolju sezonu
Zadarska županija drži svoje četvrto mjesto među hrvatskim turističkim regijama, nakon lanjskog »incidentnog« trećeg, jer se Splitsko dalmatinska vraća. Zbunjujuće brojke, enormnog rasta travnja, pretodnih padova i skokova, nestanka »vikendaša«,.. pratit će nas u ovogodišnjim i lanjskim košmarnim usporedbama
HTZ
Zadarska turistička regija sa življim travnjem oživjela nade u sezonu

Prvosvibanjski vikend bio je povod Hrvatskoj turističkoj zajednici za objavu rezultata u turizmu. Istom metodologijom, sustava eVisitor, sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (eCrew), podatke je objavila i Turistička zajednica Zadarske županije.​

​Prvosvibanjski vikend u Hrvatskoj i ZD županiji

Prvog vikenda u svibnju, od petka, 30. travnja do ponedjeljka, 3. svibnja 2021. godine ostvareno je u Hrvatskoj 41.400 dolazaka i više od 157.000 noćenja, od čega 23.000 dolazaka i 112.000 noćenja stranih turista, iako je Hrvatska »u crvenom« a većina zemalja zatvorena. Najviše je noćenja ostvareno u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Zadarskoj županiji, a po destinacijama u Rovinju, Zagrebu, Poreču, Zadru, Dubrovniku, Malom Lošinju i Splitu. Dominirali su domaći gosti, a slijedili Slovenci, Poljaci i Nijemci. Najviše noćenja ostvareno je u hotelima, kampovima, pa objektima u domaćinstvu.
U tom je u Zadarskoj županiji ostvareno 3.400 dolazaka i gotovo 15.000 noćenja, od toga 2.000 dolazaka i 10.000 noćenja stranih gostiju, čime je Zadaska županija nadomak 10% svog posla u Hrvatskoj. Najviše je posla bilo u Zadru, Biogradu, Viru i Pagu. Nakon dominantnih domaćih slijede gosti iz Slovenije, Poljske, Češke i Njemačke. Ovdje je najviše noćenja ostvareno je u kampovima, pa hotelima i objektima u domaćinstvu.

U Hrvatskoj u četiri mjeseca 10% manje, u ZD županiji 41% više gostiju

Od siječnja do kraja travnja ostvareno je u Hrvatskoj 592.000 dolazaka i preko 2 milijuna noćenja (cca 90% dolazaka iz istog razdoblja lani) od čega 203.000 dolazaka i više od 1 milijun noćenja stranaca. Predvodili su Istra, Kvarner i Splitsko-dalmatinska, pa Zadarska županiji, a po destinacijama Zagreb, Rovinj, Split, Zadar, Poreč, Opatija i Dubrovnik. Rang listom idu gosti iz Njemačke, Slovenije, BIH, Italije, Češke, Austrije i SAD-a.
U Zadarskoj županiji je ostvareno gotovo 44.000 dolazaka i 178.000 noćenja. Ovdje ne nasuprot Hrvatske u dolascima ostvareno 41% više nego u istom razdoblju lani. Inozemni gosti ostvarili su preko 15.000 dolazaka i preko 90.000 noćenja. Najviše noćenja ostvareno je u Zadru, Viru, Biogradu, Pagu, Starigradu i Pakoštanima. Iza domaćih turista, slijede gosti iz Slovenije, Njemačke, Češke, Austrije, BiH i Poljske. U prva četiri mjeseca je najviše ostvareno u hotelima, objektima u domaćinstvu i kampovima.

Travanjski »šok« brojki

Promatrajući samo travanj, ostvareno je 239.000 dolazaka i 846.000 noćenja, od toga su inozemni gosti ostvarili 111.000 dolazaka i više od 523.000 noćenja. »Drastika« brojki kaže 24 puta ili 2.400% više gostiju ali 2 puta više noćenja?! U Zadarskoj županiji bilo je 21.000 dolazaka i preko 90.000 noćenja. Tijekom ove godine biti će neobičnih brojku u usporedbama s prošlom, pa navedimo da je i broj dolazaka na području TZ Zadarske županije u travnju bio 18 puta ili 1.861% veći nego u istom razdoblju lani, makar u noćenjima 20%veći?! Inozemni gosti ostvarili su 10.000 dolazaka i gotovo 54.000 noćenja.

Godina neusporedivosti i zbunujućih brojki

Godinu će obilježiti zbunjenost u praćenju brojku. Za sad imamo razlog ekstremno visokim indeksima jer je prethodne godine u travnju zbog globalne pandemije korona virusa u većini zemalja, uključujući Hrvatsku, na snazi bio lockdown a putovanja svedena na minimum. Ove se godine, unatoč različitim ograničenjima, ipak slobodnije putuje, što se reflektira i na (višestruko bolje) rezultate travnja. No kako objasniti ekstremnu razliku broja dolazaka i noćenja? Tada je ogroman broj gostiju bio - vikendaša koji su bilo »zarobljeni« lockdownima ili vlastitom odlukom odlučili da im je ovdje u vikendicama bolje nego doma, pa je dominirao »nekomercijalni smještaj«, dok se sad radi o komercijalnim gostima u hotelima, kampovima, apartmanima..Ljeti će se to korigirati, do pred konac kolovoza, da bi potom opet, ako bude sreće i izostane novi val pandemije i lockdowna, brojke postale zbunjujuće visoke. No, i dilema je treba li paralelno iskazivati i brojke i usporedbe sa 2019. godinom, jer 2020. bi smo ionako rado zaboravili, ali nam stvarnost za sad ne dopušta.

Travanjski »ekstremizam« i četveromjesečna »skromnost« brojki

Kad pročitate 4.400% više gostiju u travnju, u hotelima 5.400%, a u nautici 14.000% više noćenja, nemojte se zbuniti jer lani je bio lockown. No pad noćenja u nekomercijalnom smještaju od 65%, na suprotnoj strani, makar sa 200% više dolazaka, također je zbunjujući. Uglavnom svi oblici komercijalnog smještaja bilježe ekstreman rast u travnju jer lani - goste nisu primali. Nekomercijalni promet, dakle vikendice, imaju ekstreman pad noćenja uz izniman rast gostiju, jer sad su ljudi uredno i u većoj mjeri dolazili u svoje vikendice, dok ih je lani došlo malo ali su ti ili odlučili ili bili prisiljeni ostati mjesecima zbog lockdowna, ili im je ovdje bilo bolje.

Komercijalni smještaj u travnju je skočio 360% u noćenjima, nautika 14.000% (makar je to sad 43.000 noćenja, ali je lani bilo 300).
Zadarska županija u travnju je uzela 11% noćenja, ali je sad četvrta u zemlji, lani treća, jer se Splitsko dalmatinska županija djelomično vraća, sada na 12%. Najveći skok bilježe Istra pa Zagreb.
Četiri mjeseca donijela su suprotni problem jer lani su siječanj i veljača bili bez lockdowna, a corona se tek nazirala u Kini, a Hrvatska predsjedala EU, dok su ove godine u siječnju i veljači u nizu zemalja imali policijske sate. Pa smo s ekstremnim rastom travnja tek nadomak 90% lanjskog posla (sa 2019. bolje ne uspoređivati). No, komercijalni smještaj je oko 98% lanjskog, dok je nekomercijalni na 42% lanjskog. Uzdanica - nautika rasla je 1.500%, a kampovi 600%.
Za sad su nam domaći turisti na 50% svega, a »nema sreće« dok ih strani ne »obore« ispod 20%.
Zadarska je županija uzela 9% posla, ali nam do lanjskog rezultata fali 16% noćenja, no na sreću sada smo komercijalno u plusu, a fale vikendaši mahom oni u višemjesečnom lanjskom boravku na Viru. Istarska županija sa 30% rasta već profitira od raskravljivanja putovanja i svoje bolje epidemiološke situacije.

Zadar u travnju drugi, u četiri mjeseca četvrti u zemlji

Zadar je u travnju bio drugo odredište domaćim i sedmo stranim gostima pa je zbirno treći najposjećeniji u zemlji sa oko 35.000 noćenja.Tome su puno više doprinijeli hoteli (4. u zemlji) nego obiteljski apartmanski smještaj (6. u zemlji).

U četiri mjeseca Zadar je 4. destincija u Hrvatskoj sa 85.000 noćenja ili nešto manje od 50% svih u županiji. Do tog je došao sa 52.000 domaćih i 33.000 stranih noćenja, od čega 52.000 hotelski, 15.000 obiteljskih apartmanskih i 8.500 kamping, dok je »nekomercijalni«ostatak oko 9.000.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)