Dukić: Ako se ne proda HAK, nedostajat će 8 milijuna kuna za gradske projekte

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Na dnevnom redu Aglomeracija, vrtići, Liburnija, planovi...
Još jednom ponavljam kako je u Kožinu cilj izgraditi novu školu, te kako je njena izgradnja predviđena na lokaciji u vlasništvu RH i Grada Zadra, koja je isključivo društvene i rekreativne namjene. Što se tiče Tehničkog školskog centra, potrebne su promjene zbog izgradnje polivalentne dvorane, kazao je Dukić
Vedran SITNICA
HAK-ov prostor na Relji

Ususret sjednici Gradskoj vijeća, koja je na rasporedu u utorak, 10. svibnja, gradonačelnik Branko Dukić sa svojim je pročelnicima održao kolegij, na kojem je osim izvješća o radu gradonačelnika za razdoblje od srpnja do prosinca prošle godine, još jednom istaknuta važnost daljnjeg napretka u planovima donošenja UPU-a za povijesnu zonu Kožino, Detaljnog plana uređenja Tehničkog školskog centra i najavljene prodaje bivšeg skladišta HAK-a na Relji procijenjenog na 8 milijuna kuna.
- Ako se ne proda HAK, za gradske projekte nedostajat će 8 milijuna kuna, istaknuo je gradonačelnik Dukić.

Projekt aglomeracije

Temom razgovora još su jednom bili i problemi u izvođenju radova na Aglomeraciji Zadar - Petrčane, naročito u zoni Centar, gdje izvođač radova debelo kasni.
- Otkad smo uvidjeli kako izvođač radovima ima problema s financijama, kontinuirano vršimo nadzor na radovima i razgovaramo s predstavnicima izvođača radova. Dobili smo uvjeravanja kako će se radovi nastaviti u dogovorenom ritmu. Radovi u cjelini Centar zaostaju, te se do sada trebalo izvršiti 20 posto radova, dok je realno stanje manje od 10 posto, što dovoljno govori o operativnim problemima tvrtke. Dogodilo se ono što smo najmanje htjeli, a to je da se radovi značajno produlje u srce turističke sezone. Vodovod vrši zamjenu cijevi na predjelu Puntamike i Dikla, te smo bolno svjesni problema kroz koje stanovništvo prolazi i nadamo se kako će radovi na tom predjelu biti gotovi do početka ljeta.
Pročelnik UO-a za odgoj i školstvo Joso Nekić pojasnio je promjene u novoj Odluci o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u vrtiće Grada Zadra, koja je donesena u suglasju s vrtićima kojima je Grad osnivač, kao i udrugama iz područja odgoja i socijalne skrbi, te najavio uređenje vrtića Višnjik i gradnju novih vrtića, kao i osnivanje zajedničkog upisnog povjerenstva i pokretanje platforme elektroničkog upisivanja u vrtiće.

Upisno povjerenstvo za vrtiće

- Najvažnija novina u odnosu na proteklu i na ranije godine je osnivanje zajedničkog upisnog povjerenstva za tri ustanove, kako bismo postigli najveću koncentraciju struke i pažnje prema svakom djetetu, naročito prema najranjivijoj skupini u sustavu - djeci s teškoćama, kako bismo zauvijek završili s navodnim prebacivanjem loptice s ustanove na ustanovu, kako bi sva djeca dobila potporu koju zavrjeđuju. Upisi u novu pedagošku godinu su u lipnju, nešto kasnije nego ranijih godina, kazao je Nekić i dodao kako će početkom nove pedagoške godine u rad bi trebao biti pušten vrtić Višnjik 3, koji će imati mjesta za šest odgojno-obrazovnih skupina, čime će se smanjiti pritisak na postojeće vrtićke kapacitete.
- U planu je prema Nacionalnom programu oporavka i otpornosti predložiti izgradnju još dva objekta - Pčelice i Smiljevca s po osam odgojno-obrazovnih skupina. Odlučeno je da cijene vrtića neće ići gore, te kako se plaće zaposlenika neće smanjivati, istaknuo je Nekić.
Gradonačelnik Dukić je u svom Izvješću o radu za razdoblje od srpnja do prosinca prošle godine istaknuo kako je program rada za prošlu godinu ostvaren prema planu, te kako je unatoč poskupljenju cijena radova, financijsko stanje stabilno. U prihodovnoj je strani zabilježen porast prihoda od poreza u iznosu od skoro 35 milijuna kuna, u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Komunalni doprinosi i naknade za 11 su milijuna kuna veći, što sve govori o gospodarskom oporavku, povećanju stope zaposlenosti i turističkom oporavku.

Liburnija i cijene goriva

- Nastavljaju se radovi na Ulici dr. Franje Tuđmana, te su završeni svi postupci vezani za početak izgradnje spoja Ulice Hrvatskog sabora i Puta Biliga, kazao je Dukić, te istaknuo napredak u radovima na Aglomeraciji Zadar - Petrčane u predjelu Bokanjca.
- Od ukupno 105 kandidata za kupnju POS-ovih stanova u predjelu Crvenih kuća, pozivu se odazvalo 95, a od 100 ponuđenih stanova izabrano je njih 80. Za isti je MO dovršena potrebna dokumentacija za izgradnju objekta centralnih namjena s novim vrtićem.
Treća točka Kolegija, koju je predstavio Ivan Mijolović, pročelnik UO-a za financije, bila je Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju za projekt Aglomeracije, prema kojem je za kredit u vrijednosti 150 milijuna kuna stigla nova ponuda, prema kojoj se kamatna stopa smanjuje na 0,6 posto te se ostvaruje ušteda od 3,8 milijuna kuna. Davanje suglasnosti i jamstva Liburniji tema je koja je otvorena licitacijom vijećnika pri donošenju ovogodišnjeg proračuna. Zbog znatnog poskupljenja goriva, prilagodbi voznog reda uvjetovanih opsežnim radovima na Aglomeraciji, kapitalna pomoć Liburniji smanjena je za 1,7 milijuna kuna i sada iznosi 663 tisuće kuna.
- Po ovoj smo stavci u cijelosti planirali financiranje troškova za ratu kredita za nabavku pet novih autobusa, koji su najavljeni 2018. godine, te ratu financijskog leasinga za nabavu kombija za prijevoz osoba s invaliditetom. Prisiljeni smo dati jamstvo i suglasnost za novo kreditno zaduženje kako bismo izbjegli probleme s likvidnošću, zbog rapidnog rasta cijena goriva, kazao je Dukić, dok je Mijolović istaknuo kako je Liburnija u prošloj godini, od nadležnog Ministarstva primila iznos potpore u vrijednosti 8,6 milijuna kuna, zbog pada prometa uvjetovanog epidemijom, koja je ove godine izostala, dok Liburnija i dalje bilježi znatan pad prometa.
- Druga nepovoljnost su vijećnički amandmani, koji su vrijednost proračunskih sredstava smanjili za 1,7 milijuna kuna, a posljednji problem je nagli porast cijena goriva, dodao je Mijolović.

O tri točke još jedna rasprava

Tri točke dnevnog reda koje će ponovno biti raspravljene na sjednici u utorak su Prijedlog Odluke o donošenju UPU-a stambene zone zapadno od povijesne jezgre Kožina, izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja Tehničkog školskog centra Zadar i Prijedlog Odluke o prodaji bivšeg HAK-ovog skladišta na Relji.
- Još jednom ponavljam kako je u Kožinu cilj izraditi novu školu, te kako je njena izgradnja predviđena na lokaciji u vlasništvu RH i Grada Zadra, koja je isključivo društvene i rekreativne namjene. Što se tiče Tehničkog školskog centra, potrebne su promjene zbog izgradnje polivalentne dvorane, kazao je Dukić, dok je tematiku podrobnije pojasnio Darko Kasap, pročelnik UO-a za prostorno uređenje i graditeljstvo.
- Prostornim je planom područje od 11 ha u Kožinu, na kojem je planirana gradnja, s dodatnom obvezom izrade UPU-a zaštićeno i namjena mu je jedino društvena i rekreacijska, a sve na prijedlog MO-a. Predviđena je izgradnja zone centralnih funkcija uz školu, vrtić i zgradu MO-a, kazao je Kasap i pozvao na donošenje odluke o početku izrade Urbanističkog plana i prešao na problematiku promjene plana izgradnje Tehničkog školskog centra.
Na sjednici će biti predstavljen prijedlog kojim će se, nakon izmjena i dopuna, omogućiti izgradnja polivalentne dvorane u faznoj gradnji.
Posljednja točka kolegija bio je najavljeni prijedlog prodaje bivšeg skladišta HAK-a, o kojem se već raspravljalo na posljednjoj sjednici te pet poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zadra, o kojima je govorio Tomislav Korona, pročelnik UO-a za upravljanje gradskom imovinom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno