SAD zabranjuje pobačaj?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
NOVA ODLUKA
Bonnie CASH/NEWSCOM
Ilustracija

Vrhovni sud SAD-a je već pripremio odluku kojom će ukinuti savezni zakon iz 1973. kojim je legaliziran pobačaj. Prema vodećim svjetskim medijima, ovo je vrhunac kulturnog rata jer će ženama uzeti pravo na izbor. Nakon što je u utorak procurio nacrt sudske odluke od 98 stranica, pristaše prava na izbor izašli su na ulice prosvjedujući u desetak američkih gradova. Prema anketama, oko 60 posto Amerikanaca podržava pravo žene na izbor, dok 39 posto ih želi zabranu pobačaja.

Predsjednik SAD-a Joe Biden poručuje da je pravo žena na izbor fundamentalno. Borit ću se da obranim žensko pravo na pobačaj, ističe Biden, upozoravajući da bi takva sudska odluka mogla utjecati na sva područja života, od toga s kim ćete se vjenčati do toga kako ćete odgajati djecu. Biden je  katolik, aktivni vjernik. No, bivši predsjednik Donald Trump uspio je promijeniti sastav Vrhovnog suda tako da sada konzervativci imaju većinu od šest naprama tri. Preokret u SAD-u radikalno bi utjecao na pokret za zabranu pobačaja diljem svijeta, ali i dodatno polarizirao suprotstavljene tabore. 

Hoće li SAD zabraniti pobačaj?

Vrhovni sud SAD-a bi do kraja lipnja trebao donijeti odluku te će se onda znati konačna odluka. Ako doista ukine presudu Roe vs. Wade iz 1973., to će američkim saveznim državama otvoriti mogućnost da donose vlastite zakone. To znači da bi u konzervativnim sredinama juga i Srednjeg zapada pobačaj mogao biti zabranjen. Neke države najavljuju da će zabraniti stanovnicama da putuju u druge zemlje radi pobačaja.

Do kraja lipnja, kad završava ovo zasjedanje Vrhovnog suda. Dosad je 26 država s konzervativnom većinom pripremilo zakone o zabrani ili oštrom ograničenju prava na pobačaj, koji bi stupili na snagu nakon što Vrhovni sud preokrene odluku iz 1973. koja je 50 godina to onemogućavala. Budući da će udruge za ženska prava podnijeti tužbe, trebat će oko šest mjeseci do dvije godine da novi zakoni stupe na snagu. Dakle, u konzervativnim državama SAD-a bi 2024. mogao biti zabranjen pobačaj - ako demokrati to ne uspiju spriječiti donošenjem saveznog zakona.

Ako Vrhovni sud poništi odluku iz 1973., najavio je Biden, izabrani dužnosnici moraju zaštititi pravo žena na izbor. Sud je 1973. odlučivao o tužbi Teksašanke Norme McCorvey (pod pseudonimom Jane Roe) koja je 1969. ostala trudna treći put, pa je tužila državnog odvjetnika Henryja Wadea, tvrdeći da je zabrana pobačaja neustavna. Presudio je da je dopušten pobačaj do trenutka kad fetus ne može preživjeti izvan maternice, odnosno između 24. i 28. tjedna trudnoće. No, gotovo svi pobačaji naprave se u prva tri mjeseca. Inicijativa demokrata za zaštitu prava na pobačaj zapela je lani na Senatu jer prema novom statutu moraju imati 60 od 100 glasova. Mobilizaciji demokratskih birača uoči jesenskih izbora. To što je stav konzervativnog suca procurio u javnost šokiralo je Ameriku jer se to nikada dosad nije dogodilo.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno