Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kombinirkom do putova kroz Modrave

Autor: Marijan Tomac

06.06.2008. 22:00
Kombinirkom do putova kroz Modrave


Akciju Modrave Općina Stankovci će ne samo deklarativno podržati, nego i pomoći. – To činimo i sada na prostoru naše općine uz Vransko jezero i mogu reći od kada smo počeli uređivati putove, gotovo sve stare masline su obnovljene, a novih je svakim danom sve više, kaže Željko Baradić
Najveći dio sjevernog prostora uz Vransko jezero teritorijalno pripada Općini Stankovci. Upravo su Banjevčani razvili svoje poljodjelstvo na tom prostoru. Rani krumpir, grašak, bob, luk i kapula dominantne su povrćarske kulture. Tu je nezaobilazno i maslinarstvo. Maslinici sa oko 4 tisuće stabala maslina protežu se do samog jezera. Plodno tlo, južna ekspozicija i mogućnost navodnjavanja garancija su redovite rodnosti. Banjevčanima su to najbolji poljoprivredni položaji. Prostor uz samo selo većinom je rezerviran za uzgoj vinove loze, luka i kapule. Zbog nemogućnosti navodnjavanja druga poljodjelska proizvodnja nije niti moguća, saznajemo u razgovoru s načelnikom Općine Stankovci Željkom Baradićem, koji i sam posjeduje maslinik od 40 stabala uz Vransko jezero.
Izgrađeni putovi – U posljednjih nekoliko godina Općina je pristupila sanaciji poljskih putova koji vode prema Vranskom jezeru. Trebalo je stvoriti uvjete da poljodjelci mogu lagano doći do svojih polja, govori načelnik Baradić i pojašnjava: – Prvo smo uredili takozvane okomite putove. To su putovi koji vode od Banjevca prema jezeru. Na taj način omogućili smo da se može poljoprivrednim strojevima doći u prostor kraj Vranskog jezera gdje je najplodnije zemljište. Da se razumijemo, to su prvenstveno poljski putovi dobri za prolazak traktora, freza i ostale poljoprivredne mehanizacije, ali uz pažljivu vožnju može se njima koristiti i osobni automobili. Kako ovi putovi vode preko krša koji je većinom strm, za vrijeme većih kiša moraju se popravljati.Općina Stankovci je izgradila negdje oko 5 kilometara ovih putova, a sada je u planu izgradnja, bolje reći uređenje putova koji idu paralelno s Vranskim jezerom. – Da bi posao uređenja putova ubrzali ne samo na ovom prostoru, već i na prostoru cijele općine Stankovci, osnovan je vlastiti komunalni pogon i nabavljen stroj kombinirka za rad na takvim terenima.
Obnova starih maslinika U posljednjih nekoliko godina i na području općine Stankovci poraslo je zanimanje za obnovu starih i podizanje novih maslinika. Naravno, u tome je veliki značaj uređenje pristupnih putova.– Danas bez pristupnih putova nije moguća nikakva poljodjelska proizvodnja, pojašnjava načelnik Baradić, i zbog toga smo se mi ozbiljno uhvatili u koštac s tim problemom. Želja nam je da se na svaku poljoprivrednu parcelu može doći u bilo koje godišnje doba. Time ćemo dati doprinos da ledine ponovno budu obrađene.Akciju Modrave koju su pokrenuli Park prirode Vransko jezero i Plodovi zemlje i mora Zadarskog lista u spašavanju maslina na nepristupačnom prostoru, Općina Stankovci će ne samo deklarativno podržati, nego i pomoći. – To činimo i sada na prostoru naše općine uz Vransko jezero i mogu reći od kada smo počeli uređivati putove, gotovo sve stare masline su obnovljene, a novih je svakim danom sve više, rekao nam je načelnik Općine Stankovci Željko Baradić.
Katastarski plan i krčenje Otvaranje putova i dolazak do godinama zapuštenih maslinika samo je prvi korak u obnovi i revitalizaciji starih i zapuštenih maslina. Tada slijedi ono što je najvažnije, a to je posao u samom masliniku. Ako se nije godinama zalazilo u taj prostor, dobro je sa sobom povesti nekog starijeg kome su ustale u pamćenju masline kada su bile u rodu ili otići u katastar izvaditi katastarski plan te poći sam ili uz pomoć geometra pronaći svoju parcelu.Kada se to uradilo, predstoji ono najteže, a to je krčenje korova. Tijekom godina razvila se mediteranska šikara u kojoj prevladavaju drvenaste biljne vrste: smreka, drača, planika, zelenika, kupina, smilje i ostalo.Za ovaj posao treba dobra sjekira, pila, vile i ekipa koja će sve to uraditi. Taj posao može se obavljati tijekom cijele godine. Posječena korovska stabla treba slagati u hrpe koje će se zapaliti tijekom zimskih mjeseci, kada neće biti opasnosti za izbijanje šumskih požara. Travne korove, među kojima prevladava troskot, treba suzbiti prskanjem herbicidima. Zatim slijedi obnova samih stabala. Ovaj posao treba se uraditi tijekom zime za vrijeme mirovanja vegetacije. Iako do obnove ima još dosta vremena, nikad nije naodmet reći što se pod obnovom maslina podrazumijeva i kako je obaviti:
Umijeće pomlađivanja Obnova postojećih starih zapuštenih i oštećenih stabala maslina je vraćanje u produktivno vrijeme razvoja. Pomlađivanje je uklanjanje neproizvodnog dijela stabla sa svrhom da preostali dio stabla potjera nove grane koje će redovito i obilato roditi.Neproizvodni dio stabla obično je debelo i staro drvo (deblo i glavne grane), koje je do te mjere oštećeno da je spriječeno kolanje sokova i porast novog lišća na grančicama koje nosi. Pomlađivanje može obuhvatiti samo jednu granu, više grana i čitavo stablo. Način i mjere pomlađivanja ovise o velikom broju čimbenika od kojih su sljedeći najvažniji:– istrošenost pojedinog dijela ili čitavog stabla– debljina i položaj glavnih grana– visina stabla– mjesto račvanja glavnih grana– tlo i položaj– gustoća nasada.Kod ovakvih stabala obnova se provodi odstranjivanjem cijelog nadzemnog dijela zajedno s deblom:– obnova na panj ili smanjivanjem visine krošnje– obnova u krošnju, a moguća je i njihova kombinacija. Pomlađivanje je stvar ocjene. To je, u neku ruku, ispit za maslinara. On jedini mora odlučiti koji način i koju mjeru reza mora primijeniti za svako stablo. Zato prije početka rada valja stablo dobro promotriti, sa svih strana ogledati, svaku granu posebno pa tek onda uzeti pilu u ruke i prionuti poslu. Kako obavljati samu obnovu bit će rečeno u nekom od sljedećih brojeva, kada za to dođe vrijeme.
Potpora akciji – Neka i mi dođemo do svoje didovine. Svaka čast, ko se toga sitija. Kad počne, eto nas pomoći… – samo su neke od brojnih reakcija naših čitatelja na ideju o “Akciji Modrave” o kojoj smo pisali u prošlom broju Plodova. Na dobar odjek ideja je naišla i u službenim krugovima.Začetnici inicijative za probijanje putova i obnovu maslinika u Modravama: Nedjeljko Jusup, Marijan Tomac i Ante Kolega Bage iz Plodova Zadarskog lista te Ivica Prtenjača i Ivica Eškinja iz Parka prirode Vransko jezero na idućem sastanku će predložiti članove Organizacijskog odbora “Akcije Modrave”. Načelan pristanak već su dali upitani predstavnici Zadarske županije i Općine Stankovci, a očekuje se da će se u rad odbora uključiti i predstavnici Općine Pakoštane te Šibensko-kninske županije i Općina Tisno i Murter-otoci, odakle je i najviše posjednika maslinika u Modravama.Organizacijski odbor će predložiti plan i hodogram “Akcije Modrave”.Do tada, svi koji svojim prijedlozima (i prilozima) žele pridonijeti uspjehu akcije mogu se javiti na adresu Zadarski list, za Plodove zemlje i mora, Medulićeva 2/II, 23000 Zadar, ili elektroničkom poštom na e-mail: plodovi@zadarski list.hr s naznakom “Akcija Modrave”.