Kovačević i Birkić najbolji orači Zadarske županije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
bnm_oraci
Ovogodišnje natjecanje okupilo je više orača nego lani

Zvonimir Kovačević iz Zadra osvojio je prvo, a Marko Birkić iz Biograda na Moru drugo mjesto na četvrtom natjecanju orača Zadarske županije. Kovačević koji ima nasada na Baštici i prošle godine je osvojio prvo mjesto. Njih dvojica predstavljat će Zadarsku županiju na državnom prvenstvu koje će se održati u rujnu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Pobjednici državnog prvenstva idu na svjetsko prvenstvo koje će se održati dogodine u Sloveniji.
- Dužnost nas koji se bavimo politikom je da damo potporu svima koji se bave poljoprivredom. Ove godine je prijavljeno devet orača, što je više nego lani, ali je nedovoljno s obzirom na broj poljoprivrednika u Zadarskoj županiji, rekao je saborski zastupnik i član Odbora za poljoprivredu i šumarstvo Branko Kutija.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Zdravko Bušić, podsjetio je kako je prvo natjecanje orača u Zadarskoj županiji i uopće u Hrvatskoj održano ratne 1995. godine te da se zadnje tri godine u Zadarskoj županiji održava u kontinuitetu.
Oranje, obrada tla je najvažnija agrotehnička mjera. Bez pravilne obrade tla ne postižu se prinosi koji se mogu postići ako se ono pravilno obavi. Ispravno oranje je najjeftiniji način da se povećaju prinosi i to od 10 do čak 15 posto. U Zadarskoj županiji je osnovana Udruge za organiziranje natjecanja orača Zadarske županije koja za sada broji petnaest članova. Cilj udruge je promoviranje natjecanja orača, usavršavanje vještine oranja i ispravljanje trenutačne situacije sa starom mehanizacijom i neobrađenom zemljom. Zbog ratnih zbivanja, mladi se godinama nisu prihvatili zemlje, a njihovi roditelji su ostarjeli. Naprosto je jedna generacija nestala te se potrebno vratiti na početak i ponovno pričati ljudima kako nije sramotno obrađivati zemlju.
Jučerašnjem natjecanju orača uz Branka Kutiju prisustvovali su državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Srećko Selanac, dožupan Đani Bunja, pročelnik Odjela za poljoprivredu Zadarske županije Željko Katuša, gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez i načelnik Općine Polača Viktor Prtenjača.

Porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište
U Zadarskoj županiji ima ukupno 68.376 hektara obradivih površina, od čega je 40 posto neobrađeno.
- Vlada RH pokušala je donošenjem poreza na neobrađeno poljoprivredno zemljište potaknuti vlasnike da se ono stavi u funkciju. Nažalost, Ustavni sud je ukinuo tu mogućnost, a ovih se dana ponovno pokušava nešto napraviti što se toga tiče. U Hrvatskoj je u nekoliko županija, pa tako i u Zadarskoj, krenuo proces okrupnjavanja zemljišta te i na taj način želimo potaknuti poljoprivrednike, kaže Kutija.
Kao razloge visokom postotku neobrađene površine u Zadarskoj županiji, Kutija je naveo miniranost terena te činjenicu da dio vlasnika više ne živi ovdje, a u privatnu imovinu se ne smije dirati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno