Otočne čari "Bodulskog sajona"

Slika korisnika admin
kukljica_ankica
Važna je promocija dragocjene otočne tradicije - Ankica Milić, voditeljica "Krijance"

 Članovi "Krijance", Udruge za poboljšanje društvenog života u Kukljici, sudjelovali su zajedno s Turističkom zajednicom Općine Kukljica u organiziranju kulturnih događanja za nadolazeću turističku sezonu. Kako bi domaći i inozemni gosti bili što bolje informirani, izdat će se brošura s datumima kulturnih događanja.
U razdoblju od 20. lipnja do 5. srpnja organizira se II. međunarodni volonterski kamp na kojem će sudjelovati deset međunarodnih volontera, koji će biti smješteni u školskoj zgradi u Kukljici.
- Svrha njihova dolaska je zaštita okoliša i kulture. Volonteri će sudjelovati u čišćenju plaža i raskrčivanju putova. Također, organizirat će se umjetničko ekološka akcija "SmećArt" koja promiče ekološku svijest otočana. Cilj akcije je razvijanje javne svijesti o potrebi za odgovornim pristupom okolišu i prirodi, kazala je Ankica Milić, voditeljica udruge.
U prvom dijelu dana akademski kipari, zajedno s međunarodnim volonterima izrađivat će od nakupljenog smeća umjetničke kompozicije.
Izložba amaterske fotografije s temom motivi otoka održat će se od 27. lipnja do 12. srpnja, a potom se seli u Velu Ravu i u Arsenal.
Za turiste će zasigurno biti zanimljiva radionica izrade siknjica koja će se održavati u razdoblju od 1. srpnja do 1. rujna.
- Siknjica je autohtoni kukljički suvenir, rukotvorina po kojoj je Kukljica prepoznatljiva. Voditelj radionice bit će Tomislav Meštrić, a održavat će se u njegovoj obiteljskoj kući četvrtkom u 10 sati, kaže Milić.
Udruga "Krijanca" sprema veliki projekt pod nazivom "Bodulski sajon" koji obuhvaća održavanje dvije večeri čakavske poezije, treću smotru KUD-ova otoka Ugljana i Pašmana te izložbu fotografija Ante Jaše. Cijeli projekt financijski podupiru Zadarska županija i Hrvatska turistička zajednica.
- Cilj ovog projekta je promocija dragocjene otočne tradicije, i to prije svega folklora, otočnog života i čakavske poezije, pojasnila je voditeljica udruge. U atomosferi Vulinovog dvora udruga priređuje 3. srpnja večer čakavske poezije, a u obližnjem caffe baru "Iva" 19. kolovoza održat će se 16. večer čakavske poezije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno