Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Biograđani postavili gastro stol dug čak 900 metara

Autor: Jelica Farkaš

06.06.2010. 22:00
Biograđani postavili gastro stol dug čak 900 metara


 Ovog vikenda je u Biogradu u organizaciji Turističke zajednice grada Biograda održan peti festival izvorne hrane, pića, gastro delicija, izvornih suvenira i folklora pod nazivom “Dugi svehrvatski etno-eko-gastro-etno stol – Spojimo zeleno i plavo 2010. godine”. Ovaj festival koji ujedno označava i početak glavne turističke sezone ove godine je nadmašio sve dosadašnje.
Središnji dio festivala održan je u petak, na Obali kralja Petra Krešimira IV. gdje je bio postavljen stol dug čak 900 metara. Na njemu se ove godine predstavilo 330 izlagača iz svih hrvatskih županija te gosti iz Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Češke.
Na stolu se moglo kušati svega. Bilo je tu dagnji, kulena, tripica, rižota, brudeta i mađarskoga gulaša. Ove se godine domaćoj pridružila i spiza iz susjednih zemalja – uz Mađarsku i ona iz Slovenije, Bosne i Hercegovine te Češke. Hrana se na rivi pripremala i kušala, a koliko je dobra bila moglo se vidjeti po licima okupljenih posjetitelja koji su se stalno vraćali po još.
Lijepo i sunčano vrijeme ovog vikenda pogodovalo je brojnim izlagačima koji su se potrudili i iznijeli ono najbolje što imaju. Osim s brojnim delicijama, izlagači su se predstavili i suvenirima, ručnim radovima, nakitom te brojnim rukotvorinama među kojima i onim rjeđim, danas pomalo zaboravljenim te manje dostupnim. Tako su se među brojnim izlošcima našla i oslikana nojeva jaja.
– Od kore nojevih jaja izrađuje se nakit. Ali nojeve uzgajamo isključivo zbog jaja, a ne mesa, kazala nam je gospođa Vera iz Novske.
Na samom kraju ovog uspješnog starta turističke sezone u Biogradu uručene su zahvalnice svim sudionicima. Uz zahvalu svim gostima direktor TZ Ivo Eškinja i gradonačelnik Ivan Knez dodijelili su zahvalnice svim županijama koje su sudjelovale na ovoj najvećoj i najuspješnijoj fešti od spize.