Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Čišće more pod Velebitom

Autor: Z L

06.06.2010. 22:00
Čišće more pod Velebitom


Turistička ponuda Općine Starigrad ove je godine bogatija za još jedan novi sadržaj. Na prostoru Bluesun hotela Alan u Starigradu-Paklenici otvoren je Ronilački centar Pandive, čiji su članovi 5.lipnja, na Dan zaštite okoliša, sudjelovali u ekološkoj akciji čišćenja podmorja. Uz podršku Turističke zajednice općine Starigrad u akciji je sudjelovalo i nekoliko “domaćih” zaljubljenika u ronjenje iz Starigrada i Selina te djelatnici komunalnog poduzeća Argyruntum. Tako se na području lučice u Selinama te na potezu od hotela Alan do rive u centru Starigrada prikupila znatna količina otpada, te ujedno dogovorila i buduća suradnja u organizaciji ovakvih akcija kako bi se osigurala čistoća podmorja na podvelebitskom području.
Ronilački centar Pandive zamišljen je kao mjesto obuke, edukacije i informiranja ronioca kao i onih koji će to tek postati. Uz standardne sadržaje poput škole ronjenja, probnih zarona(discovery dives), ronilačkih izleta, snorkel programa (ronjenje bez ronilačke opreme, samo s maskom, disalicom i perajama), noćnog ronjenja, punjenja ronilačkih boca, najma ronilačke opreme i dr., Centar planira nuditi i dodatni sadržaj, jedinstven na ovom području. Radi se o pilot projektu “Mali morski vrt Starigrada-Paklenice” kojega su osmislili članovi Centra i ronioci biolozi okupljeni u Društvu istraživača mora “20.000 milja”, odnosno, podmorskom poligonu na kojemu će biti zabilježene sve prisutne žive vrste i staništa, uz naglasak na one koje su zanimljive, ugrožene i zaštićene. Na taj će način ronioci amateri, koji inače uživaju u podvodnim prizorima ne znajući što zapravo gledaju, svoj doživljaj obogatiti saznanjima o krhkom i jedinstvenom živom svijetu koji kriju morske dubine.
Ovaj program će objediniti avanturu i učenje o prirodi, zasigurno utjecati i na svijest o potrebi očuvanja podmorja i njegovih stanovnika, te na jedinstven način obogatiti turističku ponudu ovoga kraja.