Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Josipu Modriću sudit će Marijan Bitanga

Autor: Minja Gugić

06.06.2010. 22:00
Josipu Modriću sudit će Marijan Bitanga


Sutkinja Enka Moković neće dalje predsjedati Sudskim vijećem u kaznenom postupku protiv Josipa Modrića i Frana Olujića već će njezino mjesto preuzeti predsjednik Općinskog suda Marijan Bitanga kojemu će to ujedno biti i prvo suđenje nakon što je imenovan sucem Županijskog suda
Poznata zadarska sutkinja Enka Moković neće više predsjedati Sudskim vijećem u suđenju protiv 31-godišnjeg Josipa Modrića i dvije godine starijeg Frana Olujića kojima se sudi zbog delikata oko droge, već će njezino mjesto preuzeti predsjednik Općinskog suda u Zadru – Marijan Bitanga koji je na mjesto suca Županijskog suda imenovan još u kolovozu prošle godine što bi zapravo značilo da bi on ovih dana trebao konačno i prijeći na novo radno mjesto.
Tako je odlučio predsjednik Županijskog suda u Zadru Antun Klišmanić, a sucu Marijanu Bitangu vođenje ovog slučaja bit će prema svemu sudeći, “vatreno krštenje” na Županijskom sudu u Zadru.
Cijela se priča, podsjećamo, “zakotrljala” kad je prije desetak dana trebala biti održana rasprava. Tada je zagrebački odvjetnik Ljubo Pavasović Visković poslao zahtjev zadarskom Županijskom sudu u kojem traži izuzeće predsjednice Sudskog vijeća Enke Moković.
Naime, branitelj optuženog Modrića, svoj je zahtjev obrazložio činjenicom da je sutkinja Moković već bila u Izvanraspravnom vijeću tog suda koje je odlučivalo o ukidanju pritvora za Josipa Modrića, a nakon što je on bio uhićen i smješten iza rešetaka Istražnog centra dok se ne završi istraga.
Ljubo Pavasović Visković stoga je smatrao kako sutkinja Moković zbog te svoje ranije involviranosti u cijeli slučaj, ne može predsjedati Sudskim vijećem, što je predsjednik Županijskog suda u Zadru Antun Klišmanić pri donošenju odluke uzeo u obzir i slučaj dakkle, dodijelio “novom” sucu Županijskoga suda, Marijanu Bitangi.
Sljedeća rasprava zakazana je za kraj ovog mjeseca što dvojici optuženika vjerojatno ne smeta jer se brane sa slobode.
Josip Modrić, poznatiji kao bivši nogometaš Zadra i Rijeke optužnicom zadarskog tužiteljstva tereti se za “dilanje”, a Fran Olujić sin poznatog zagrebačkog odvjetnika Željka Olujića, za posjed sedam grama kokaina.
Događaj zbog kojeg im se sada sudi zbio se 28. srpnja prošle godine oko 22 sata na Liburnskoj obali u Zadru. Josip Modrić je optužen da je na trajektnom pristaništu izašao iz svog BMW-a i prišao Franu Olujiću te mu prodao nešto više od sedam grama kokaina pakiranog u jednu bijelu, plastičnu vrećicu.
Fran Olujić je optužen da je drogu kupio, a policajci su ga uhvatili na trajektu s vrećicom i kokainom.
Za razliku od Frana Olujića koji se nakon uhićenja i privođenja kod istražnog suca branio šutnjom, Modrić je iznio svoju obranu.
On je priznao kako je povremeni konzument kokaina te da je nekoliko dana prije nego što je uhićen, kupio deset grama za svoje potrebe. Toga dana išao je na tulum u Preko, a sa sobom je uzeo dio kupljene droge. Kad je išao kupiti karte za trajekt primjetio je policajce u civilu koje je prepoznao.
U svojoj je obrani tada istražnom sucu pojasnio kako se uspaničio zbog droge koju je imao, a onda je u masi ljudi primjetio Frana Olujića kojeg poznaje od ranije, pa mu je prišao, pozdravio se s njim i bez njegovog znanja stavio mu vrećicu s drogom u džep hlača, misleći da to nitko ne vidi.
S Olujićem se samo pozdravio, a drogu mu je stavio u džep “jer je on odvjetnik, pa je zbog toga mislio da nikome neće biti sumnjiv”.
I dok je Josip Modrić nakon uhićenja proveo neko vrijeme u pritvoru, Olujić junior je nakon saslušanja bio odmah pušten da se brani sa slobode.
Iako se očekivalo da će ga braniti otac, Fran Olujić je za svoga odvjetnika izabrao Ivana Lovrića, odvjetnika iz Zagreba.


 MODRIĆEV OTAC U PRITVORU OD SRIJEDE


Zbog prijetnji smrću načelniku zadarskog Krima Antunu Novoseloviću u prošlu je srijedu pritvoren Mladen Modrić Padela, otac Josipa Modrića. Njega je istražni sudac Boris Babić nakon ispitivanja zadržao u Istražnom centru zbog mogućnosti od utjecaja na dvojicu svjedoka koji bi, kako doznajemo, trebali biti ispitani u slijedeća dva dana, a koji su se u utorak navečer zatekli na zadarskim Stanovima kada je Modrić Novoseloviću uputio niz psovki, kazao mu da je smrad, da će ga iseliti iz grada, te da će ga ubiti. Povod prijetnjama, kako je izvjestila policija, povezan je s Novoselovićevim radom i položajem u PU zadarskoj. (S. B.)