Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nin nastavlja s obnovom spomeničke baštine

Autor: Branko Božić

06.06.2010. 22:00
Nin nastavlja s obnovom spomeničke baštine

Foto: Filip BRALA



Za Ninsko blato ovih je dana završena Studija utjecaja na okoliš, koja treba proći ustaljenu proceduru do njenog prihvaćanja. U tijeku su i razgovori s Upravom zadarske Tankerske plovidbe glede izrade aneksa ugovora te izrade terminskog plana početka i završetka gradnje o čemu će raspravljati gradsko vijeće na narednoj sjednici.
Samo u protekloj godini u izgradnju komunalne infrastrukture uloženo je 3,716.923 kuna, a ukupno u proteklom petogodišnjem razdoblju oko 30 milijuna kuna
Danas stanovnici grada Nina i njegovih pet prigradskih mjesta Zatona, Grba, Ninskih Stanova, Žerave i Poljica Briga slave Dan grada. To je ujedno prigoda da se mnogi prisjete kako je 7. lipnja daleke 879. godine papa Ivan VIII. priznao hrvatskom knezu Branimiru i njegovom narodu toliko željeni suverenitet i samostalnost države Hrvatske.
U povodu toga razgovarali smo s aktualnim ninskim gradonačelnikom Emilom Ćurkom, kojeg smo zamolili da nam objasni što je ninska vlast, s njim na čelu, učinila u poboljšanju uvjeta življenja u proteklih 365 dana, kao i što se planira u gradu Ninu i njegovoj okolici realizirati u sljedećih godinu dana.
– Ove godine uslijed sveopće situacije, koja se osjeća u svim sferama života, Grad Nin će obilježiti svoj dan mirno i dostojanstveno polažući vijenac na grob poginulog branitelja te prigodnim sportskim manifestacijama za najniže uzraste. Zbog opće gospodarske situacije u zemlji i regiji, nažalost, neće se organizirati svečanost u povodu Dana grada, nikakva manifestacija niti bilo koji drugi oblik proslave i reprezentacije nastojeći i tim izbjeći dodatno opterećenje gradskog proračuna. Što se pak tiče našeg rada moram reći da smo u proteklih 365 dana unatoč krizi, kao uostalom i u prethodnim godinama nastojali što više uraditi na poboljšanju uvjeta življenja u Ninu i ostalim mjestima koja administrativno pripadaju Gradu. Koliko je napredak grada Nina u svim sferama prepoznat svjedoče i iznimno prestižne nagrade koje Nin kontinuirano dobiva. Primjerice, nagrađeni smo diplomom “Plavi cvijet” Hrvatske turističke zajednice, nagradom za najuređeniji grad, uručena nam je i nagrada za najuređeniji gradski park, najbolji suvenir te najuređeniji autohtoni ugostiteljski objekt-konobu. Ove smo godine proglašeni Europskom odredištem izvrsnosti. Cilj nam je rad i red, a vide se i rezultati.
Koje ste projekte pokrenuli, a koji vas ispunjavaju zadovoljstvom?
– Na prvo bih mjesto istaknuo projekt vodovodizacije Petrčane-Nin-Vir, izgradnju kanalizacije i to njezine prve faze. Tu su još projekti obnove i prenamjene stare škole u centru Nina u zgradu buduće gradske uprave, izgradnje Dječjeg vrtića u Ninu, vatrogasnog Doma te obnove spomeničke baštine.
Ninsko blato – završena Studija utjecaja na okoliš
Što je s Ninskim blatom vrijednim 50 milijuna eura, ciglanom Šepurine(golf igralištima) te poduzetničkim zonama?
– Za Ninsko blato ovih je dana završena Studija utjecaja na okoliš, koja treba proći ustaljenu proceduru do njenog prihvaćanja. U tijeku su i razgovori s Upravom zadarske Tankerske plovidbe glede izrade aneksa ugovora te izrade terminskog plana početka i završetka gradnje o čemu će raspravljati gradsko vijeće na narednoj sjednici. Kada je u pitanju ciglana u tijeku je izrada UPU-a za kompletno područje stambeno-turističke zone Ninska ciglana. Unutar plana predviđena je izrada DPU-a s površinom otprilike 8 hektara s kapacitetom turističke zone od 500 kreveta. No, najprije moramo konačno riješiti imovinsko-pravne odnose zemljišta na tom prostoru. Za Šepurine je osnovano dioničko društvo, odnosno tvrtka koja je u suvlasništvu grada Nina s nekoliko vodećih privrednih subjekata Zadarske županije te je pokrenuta inicijativa za dobivanje prava građenja na području vojarne Šepurine, koja je sada u važećem Prostornom planu grada Nina usvojena kao turistička zona. Tu, također, imamo problem imovinsko-pravnih odnosa koji se moraju riješiti prije bilo kakve konkretizacije navedenog područja. Na području grada imamo tri poduzetničke zone i to Poljica Brig gdje je izgrađen dio komunalne infrastrukture cesta, voda i struja, Nin-Mirila u tijeku je izrada UPU-a te Prvi Brig u Zatonu za što je izrađen UPU, a pokrenut je postupak izdvajanja šume i šumskog zemljišta iz šumsko-gospodarskog područja u korist grada Nina. Radi se o otprilike 124.415 četvornih metara.
Koliko ste uložili u izgradnju komunalne infrastrukture u protekloj godini, a koliko ukupno u posljednjih pet godina vašeg vođenja grada Nina?
– Samo u protekloj godini u izgradnju komunalne infrastrukture uloženo je 3.716.923 kuna, a ukupno, u proteklom petogodišnjem razdoblju, oko 30 milijuna kuna.
Koliki je proračun Grada Nina?
– Planirani je proračun za 2010. godinu je 28,150.000 kuna i vjerujem da ćemo ga na kraju realizirati.
Kakvi su vaši planovi za idućih 365 dana?
– Prioritet ćemo dati izgradnji kanalizacije i odmuljivanju gradske luke. Posvetit ćemo se, također, obnovi stare ninske škole, izgradnji novog Dječjeg vrtića i izgradnji vatrogasnog Doma, najvjerojatnije na području Poljica Briga. Nastavit ćemo, također, s kontinuiranim procesom obnove spomeničke baštine, izgradnjom mrtvačnice uz proširenje groblja, kao i izgradnjom vjerskih objekata prvenstveno u Ninskim Stanovima i Grbama.
Za projekt Jadran napravljeno dosta
Do kuda se stiglo s projektom izgradnje kanalizacije pod nazivom Jadran?
– U dosadašnjem tijeku proveli smo niz aktivnosti u pripremi projekta. Izradili smo idejno rješenje odvodnje i pročišćavanja sanitarnih otpadnih voda šireg područja grada, izradili smo geodetske podloge, otkupili smo zemljište za uređaj za pročišćavanje na lokaciji Grgur veličine 10.000 četvornih metara. Nadalje, izrađena je studija utjecaja na okoliš sustava odvodnje Nin-Privlaka 2008. godine, ishođena je lokacijska dozvola za uređaj za pročišćavanje, podmorski ispust te glavne pravce odvodnje, izrađen je glavni projekt za II. fazu spoj Ninsko blato, za III. fazu spoja naselja Nin i Zaton i tako redom. Izmjenama i dopunama PPUG-a Grada Nina za područje Općine Vrsi te Prostornim planom općine Privlaka prihvaćeno je zajedničko rješenje sustava prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda na način da se sve otpadne vode skupljaju i odvode na jedan zajednički uređaj na lokaciji Grgur kapaciteta 47.700 ES, nakon čega bi se preko podmorskog ispusta promjera 500 mm duljine 5,3 kilometra ispuštalo u Virsko more. Svjesni činjenice da se radi o velikom i skupom projektu koji ne možemo sami financirati, projekt je u suradnji sa Zadarskom županijom, Ministarstvom regionalnog razvoja i Hrvatskim vodama nominiran za strukturne fondove EU koji će biti na raspolaganju Republici Hrvatskoj prilikom njezinog ulaska u EU. Cilj nam je da se do konca 2011. godine pripremi kompletna projektna dokumentacija i da se krene u ovaj milenijski posao bez kojeg gradu Ninu i njegovoj široj okolici nema gospodarskog napretka.
Kakvi su vaši odnosi sa susjednim jedinicama lokalne samouprave?
– Svaki čelnik lokalne samouprave ima viziju i plan razvoja svog grada ili općine, kao i ukupnog razvoja ovog zapadnog područja Zadarske županije u kojem se nalazimo. Neke lokalne samouprave osim svojih razvojnih projekata, uključuju se u zajedničke projekte potrebne cijeloj regiji, jer shvaćaju i razumiju nužnost tih projekta. Neki to ne razumiju i u takvim situacijama dolazi do mimoilaženja u stavovima, pogledima pa i u konačnici zajedničkoj suradnji.
 


U službi ovog grada i svih njegovih ljudi


Što Vama predstavlja Dan grada Nina i povijesni datum 7. lipnja daleke 879. godine?
– Za mene taj datum znači zaista mnogo i to posebno kad svugdje oko sebe vidim da se ide naprijed. Ako idući Dan grada u 2011. godini doživimo s više izgrađenih površina te ulaganja u infrastrukturu i kapitalne projekte, bit ću još više sretan. Ovdje sam u funkciji i službi ovog grada i svih njegovih ljudi, jer drugog motiva nemam. Na kraju ove priče čestitam svim sugrađanima, kao i žiteljima naših pet prigradskih mjesta Dan grada. Želim im svima sreću, svako dobro i puno zdravlja.