Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Novinari iz Južnomoravske regije u Županiji i Zadarskom listu

Autor: Z L

06.06.2010. 22:00
Novinari iz Južnomoravske regije u Županiji i Zadarskom listu

Foto: Vedran SITNICA



U ponedjeljak, 7. lipnja 2010. godine u Maloj vijećnici Doma Županije u 10 sati organiziran je posjet predstavnika medija iz Republike Češke u sklopu aktivnosti međunarodne suradnje Zadarske županije sa Južnomoravskom regijom.
Novinare različitih čeških novinskih redakcija: Milana Vojteka, Pravo; Michala Zaboja, Česky rozhlas Brno; Petra Jerabeka, Brnensky denik; Barboru Lukšova -MFD; Kryštofa Tureka- Listy jižni Moravy; Veroniku Hrda -Moravske hospodarstvi; Zdenku Karna – A-Line TV s.r.o.; Lukaša Mlčeka -A-Line TV s.r.o., pozdravio je župan Stipe Zrilić sa zamjenikom Đanijem Bunjom te ih upoznao sa značajnijim gospodarskim, povijesnim, kulturnim i prostornim podacima Zadarske županije. Spomenuo je također i suradnju na području sporta (NK Zadar i NK Brno), na području kulture – izložba u Brnu, sudjelovanje troje slikara na međunarodnoj koloniju u Zadru, kao i donaciju Općoj bolnici Zadar za UZV.
U uspostavi gospodarske suradnje istaknuo je posjet gospodarstvenika u travnju i njihovo predstavljanje u HGK-Županijskoj komori Zadar). Suradnja Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta Mendel napreduje te je potpisan i Sporazum o suradnji te dvije sveučilišne institucije. Kao jedan od važnijih aspekata uspješne suradnje istaknuo je i otvaranje zračne linije Brno-Zadar kojim su i oni stigli te koji je toga dana (petak, 4.6.) imao u svom prvom redovnom letu 18 putnika. Postoje još brojne mogućnosti suradnje na području turizma; koje treba još osmisliti kao što su aranžmani za hrvatske turiste u Južnomoravskoj regiji, budući se i sam župan za vrijeme posjeta ovoj regiji osobno uvjerio u ljepote dvoraca u Slavkovu i Lednicama.
Novinari su, tijekom ovog susreta, postavljali pitanja vezano za gospodarski razvoj i mogućnosti investiranja na području Zadarske županije, modele suradnje između Zadarske županije i Južnomoravske regije te ih je posebno zanimalo investiranje u sektoru obnovljivih izvora energije. Župan je naglasio da je zadovoljan razvijenom dinamikom suradnje te naglasio da će Zadarska županija nastojati koristiti bogata iskustva i znanja u apliciranju i korištenju financijskih sredstava fondova Europske unije budući da je, na tom području, Južnomoravska regija izrazito uspješna.
Na kraju zamolio je prisutne češke novinare da prenesu njegove pozdrave gospodinu Hašeku, predsjedniku Južnomoravske regije te pozvao stanovnike ove regije da i ovog ljeta budu naši dragi gosti na obali Zadarske županije.
Nakon župana, izaslanstvo novinara posjetilo je i Zadarski list, gdje su ih glavni urednik Luka Perić i direktor Damir Maričić upoznali s ovdašnjim medijskim prilikama.