Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tesla najavio štrajk

Autor: Boris Kupčak

06.06.2010. 22:00
Tesla najavio štrajk

Foto: Zvonko KUCELIN



Nikola Tesla, imenjak slavnog znanstvenika, ostao je iznenađen kada je 2007. godine došao u majčinu kuću u starigradskom naselju Brđani i u neposrednoj blizini zatekao odlagalište građevinskog i raznog drugog otpada. Otpad je tu odlagan od strane tvrtke “Argyruntum” d.o.o. – općinskog poduzeća za komunalne djelatnosti, ali i raznih privatnih osoba.
Već ranije počeo je kontaktirati razne institucije kako bi mu pomogli u rješavanju ovog problema, a 2009. godine nakon što je rješio probleme koji su postojali s vlasništvom kuće, još se više aktivirao. Dopise i upite slao je na razne adrese počevši s Općinom Starigrad, Hrvatskim šumama i PP Velebit na čijem prostoru se kuća i nalazi, a nakon toga i raznim ministarstvima, ali odgovori su bili rijetki i nerazumljivi. Jedino što vidi kao rješenje je štrajk te je najavio kako će već sutra (utorak) početi dolaziti pred općinu i sjediti okružen vrećama za smeće te se nada kako će tako senzibilizirati javnost o svom problemu.
– Kada sam se vratio iz Dubrovnika prvo što sam tražio je uknjiženje kuće, ali zatekao sam i odlagalište otpada te mjesto na kojemu se peru vozila općinske tvrtke “Argyruntum”. Osim općinske tvrtke, ispod moje kuće otpad su odlagale i privatne osobe te se tamo moglo vidjeti raznih vrsta otpada, kazao nam je Tesla dodajući kako su jedno vrijeme tamo odlagane olupine automobila, kontejneri i razni drugi otpad koji je sada djelom raščišćen, no problem je ostao.
Zemljište na kojemu je kuća nalazi se na području Parka prirode Velebit, što cijeli problem čini većim. Tesla se obratio ratnim institucijama, ali konkretnu pomoć, prema njegovim riječima, nije dobio od nikoga.
– Obratio sam se općini, hrvatskim šumama i raznim ministarstvima, a jedini rezultat koji sam dobio je to što je moj predmet prihvatilo Općinsko državno odvjetništvo. Slučaj sam prijavio prije šest mjeseci i poslana je inspekcija. Bizarno je što ja te inspektore nisam vidio, preko ministarstava sam dobio zapisnik kako je uništeno oko 2000 kvadratnih metara šume, dovučeno 10 kubika građevinskog otpada i da se tamo parkiraju kamioni općinske tvrtke. Rečeno je samo da će se to maknuti, kazao nam je Tesla.
Rješenje problema Tesla vidi u vraćanju na prijašnje stanje, što će biti jako teško.
– Mislim da je taj kraj, dio PP Velebit, zaista uništen. Uništena šuma i taj otpad tamo će vječno ostati. Ono što ja želim je da se to sanira, očisti i da se posadi šuma te da se kamioni tamo ne parkiraju, kazao je Tesla ističući kako ga svi ignoriraju i ne zna kakvu reakciju će postići napisima u medijima.
– Napraviti odlagalište u naselju nije normalno, zaključuje Tesla pitajući se kolika je vrijednost kuće ispred koje se nalazi odlagalište.
Po zanimanju turistički vodič, koji je veći dio života i školovanje završio u Francuskoj, Tesla kaže kako nigdje nije vidio ovakav nemar o prirodi i njenim ljepotama.
Među brojnim zapisnicima koje nam je pokazao zanimljiv je onaj Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u kojemu stoji kako je inspekcija utvrdila da je Općina Starigrad zemljište ustupila tvrtki “Argyruntum” d.o.o. kao parkiralište za vozila i radne strojeve te da je na lokaciji zatečen građevinski otpad na platou veličine od 1500 metara četvornih. Lokaciju je za odlaganje otpada u Domovinskom ratu koristila Hrvatska vojska i inspekcijski nadzor je još u tijeku te je Uprava za inspekcijske poslove od Ministarstva obrane zatražila očitovanje.
Krste Ramić, načelnik Općine Starigrad, kazao nam je kako je upoznat s problemima o kojima govori Nikola Tesla te da je dio toga laž.
– Taj prostor je saniran i ukoliko je opet dovežen otpad to se dogodilo nedavno. Na taj prostor dovožene su olupine automobila, ali samo privremeno. Na žalost na tom dijelu je otpad odlagan još za vrijeme Domovinskog rata, a otpad je odlagala i općinska firma za vrijeme bivšeg direktora. Znam da to ne može biti vraćeno u prijašnje stanje, ali i taj nered će biti saniran, kazao je Ramić dodajući kako će se rješenje morati potražiti s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Na pitanje o brojnim upitima koje je Tesla poslao i na njih nije dobio odgovor, Ramić je kazao kako to nije istina, jer na sve što je poslao pismenim putem dobio je odgovor.
– Nekada je tražio dokumente koji ne postoje i to je jedino što nije dobio, kazao je Ramić.