Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Borik Puntamika pozvana u Eurochallenge kup

06.06.2011. 22:00
Borik Puntamika pozvana u Eurochallenge kup


Šlag na kraju odlične sezone košarkaša Borik Puntamike stigao je jučer iz FIBA-e, međunarodne košarkaške federacije. Na adresu mlađeg zadarskog prvoligaša stigla je pozivnica za Eurochallenge kup, treće po jakosti europsko klupsko natjecanje. I to ne za kvalifikacije, koje su primjerice prošlu jesen morali  igrati turska Pinar Karsiyaka, njemački Artland Dragons, francuski Nancy i Paris, te nekoliko ruskih prvoligaša, nego izravno za prvi dio natjecanja po skupinama.
Veliko je to priznanje za klub, koji je ove sezone ostvario najveći uspjeh u povijesti, osvojivši peto mjesto u ligi za prvaka Hrvatske, odmah iza teško dohvatne četvorke Zagreb, Cedevita, Zadar, Cibona. I to isključivo sa domaćim igračima, što zadovoljstvo postignutim rezultatom čini još većim i slađim.
Europski iskorak, paralelno s jednom od najjačih A-1 liga do sada, jer uz ovosezonske sudionike, sljedeće sezone će tu biti i Zadar, te ambiciozni Šibenčani i Križevčani, bio bi velik zalogaj za Puntamičane, za koji bi se trebali posebno pripremiti. Prije svega u financijskom smislu, jer putovanja po Europi nisu jeftina, naročito ako bi upali u skupinu u kakvoj je ove sezone bio Zadar, sa dva ciparska i jednim turskim predstavnikom u prvom krugu, te ruskim i belgijskim u drugom. S proračunom kakvog je Borik imao do sada to bi bilo praktički neizvedivo, što znači da klub treba dodatnu financijsku pomoć da bi mogao prihvatiti poziv FIBA-e i prvi put u povijesti zaigrati u Europi. Otegotnu okolnost predstavlja to što se mora izjasniti već sutra, što znači da nema mnogo vremena za traženje financijskih sredstava, kojih u današnje vrijeme ionako nije lako pronaći.
U svakom slučaju i pozivnica je sama po sebi veliko priznanje za kontinuirani kvalitetan rad Puntamičana, a kada bi je još mogli i prihvatiti, bila bi to doista lijepa nagrada svima u klubu, kao i svima kojima je ovaj zadarski klub prirastao srcu.


 CEDEVITA U EUROKUPU


KK Cedevita bit će hrvatski predstavnik u kvalifikacijama za Eurokup u sezoni 2011./12. U ovom slučaju nije riječ o pozivnici, već o mjestu koje, uz predstavnika u Euroligi, HKS ima za drugog hrvatskog predstavnika, ukoliko se to mjesto ne ostvari kroz NLB ligu, što je bio slučaj ove sezone. Mjesto u kvalifikacijama za Eurokup Cedeviti je pripalo na osnovu ukupnog bodovanja hrvatskih klubova za ULEB-ova natjecanja, koje vrijedi od ove sezone, u kojem je Cedevita druga, iza Zagreba. Ove je sezone klub iz Podsuseda krenuo upravo iz kvalifikacija, te se na koncu plasirao na završni turnir Eurokupa, gdje je osvojio 3. mjesto.