Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nekad nasilje živi u obitelji i dulje od godinu dana!

06.06.2011. 22:00
Nekad nasilje živi u obitelji i dulje od godinu dana!


Imamo 49 zaprimljenih dojava o nasilju u obitelji, i to tri dojave žrtava te 46 policije. Od toga je prema vrsti 18 tjelesnih i 19 psihičkih nasilja te 12 istovremeno više vrsta nasilja. Što se tiče trajanja nasilja u obitelji, 20 ih je jednokratnih, devet slučajeva imamo do godinu dana, a 15 slučajeva više od godinu dana, kazala je Milka Blekić


U Maloj gradskoj vijećnici u Benkovcu održana je 3. sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Benkovca na temu “Nasilje u obitelji”, na kojoj su nazočili uz predsjednika Vijeća gradonačelnika Branka Kutiju, predstavnike PU zadarske, PP Zadar i predstavnici nadležnih tijela grada Benkovca.
Pravovremena prijava
Na temu “Nasilje u obitelji” govorila je Mila Blekić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Benkovac, istaknuvši važnost pravovremenih prijava nasilja u obitelji policiji kako bi rad Centra bio što učinkovitiji. Nasilje se može prepoznati već u najranijoj dobi, kroz suradnju s pedijatrima, vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Kroz dobru međusobnu suradnju svih institucija može se učiniti puno više u prevenciji nasilja.
Iznoseći statističke podatke, ravnateljica je ukazala da je Centar u 2010. godini zabilježio 49 prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji, a u prvih pet mjeseci ove godine evidentirane su 23 prijave. Centar je već organizirao niz sastanaka s različitim institucijama vezano uz prevenciju nasilja, a ovih dana će Centar podijeliti brošure po svim mjestima na području grada Benkovca radi upoznavanja građana kako i na koji način prijaviti nasilje u obitelji te način postupanja u takvim situacijama. Ujedno, Centri na području RH-a ovih dana usklađuju 20 standarda za poboljšanje kvalitete koje će morati provesti u skladu s europskim zakonima.
Ravnatelj Srednje škole kneza Branimira Benkovac konstatirao je da u drugom polugodištu nisu zabilježili niti jedan slučaj nasilja među učenicima, a u školi je provedeno niz predavanja na temu prevencije nasilja radi njegova sprječavanja. Tomislav Bačić, zamjenik načelnika PP Benkovac, iznoseći statističke podatke i broj kaznenih djela koja su počinili maloljetnici i djeca u 2010. u prvih pet mjeseci ove godine, istaknuo je kvalitetniju suradnju između stručnog osoblja osnovne i srednje škole u Benkovcu, iznijevši problem Barica koje vikendom okupiraju mladi. Gradonačelnik Branko Kutija rekao je da će Grad Benkovac naći rješenje i prostor u kojem će mladi moći organizirati svoje zabave, jer Grad želi i hoće slušati mlade sa svim pozitivnim idejama.
Statistika nasilja
Na sastanku su nazočili i policijski službenici za nadzor i planiranje – za prevenciju iz Ureda načelnika PU zadarske Sandra Poljak Jurinčić, Ivana Marić i Franko Lilić koji su naglasili važnost projekta u pogledu ispitivanja javnog mišljenja o percepciji osobne sigurnosti građana te su predložili da se on provede i u Benkovcu.
 – Imamo 49 zaprimljenih dojava o nasilju u obitelji, i to tri dojave žrtava te 46 policije. Od toga je prema vrsti 18 tjelesnih i 19 psihičkih nasilja te 12 istovremeno više vrsta nasilja. Što se tiče trajanja nasilja u obitelji, 20 ih je jednokratnih, devet slučajeva imamo do godinu dana, a 15 slučajeva više od godinu dana, kazala je Milka Blekić, ravnateljica benkovačkog Centra za socijalnu skrb dodavši da je u ukupnom broju slučajeva nasilja prema vremenu uspostave kontakta Centra za socijalnu skrb sa žrtvom, 10 slučajeva bilo isti dan, devet do tri dana od saznanja, 17 do sedam dana od saznanja i 23 u roku dužem od sedam dana od saznanja.
– Smještaj u sklonište ponuđen je za pet žrtava, za posredovanje kod ostvarivanja besplatne pravne pomoći i zastupanja HOK-a za dvije žrtve. Kod dvije žrtve imenovan je posebni skrbnik za dijete, a za jednu žrtvu upućen je prijedlog za donošenje privremene odluke o skrbi za dijete. Za 16 žrtava ostvarena su prava na materijalnu pomoć za žrtve nasilja u obitelji od jednokratne novčane pomoći. Prema statistikama u 43 obitelji evidentirano je nasilje, a među žrtvama je 27 žena te četiri muškarca, ali i 23 djece. U protekloj godini sudjelovali smo na raspravama, okruglim stolovima, tribinama u vezi s obiteljskim nasiljem “Međuresorna suradnja” u Zadru i “Možemo zajedno” u Splitu, zaključila je Blekić.