Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tuča uništila ovogodišnje nasade, voćnjake i vinograde

06.06.2011. 22:00
Tuča uništila ovogodišnje nasade, voćnjake i vinograde


To dosad još nije doživljeno u Podgradini. Zastrašujuće je bilo 30-minutno olujno nevrijeme praćeno tučom veličine oraha u subotu poslijepodne. Nakon tuče Podgradina je izgledala kao da je kroz nju protutnjao uragan! Štete se zbrajaju i prve procijene govore da su preko 10 milijuna kuna, neposredno i nekoliko desetka milijuna kuna.
Za tih manje od pola sata pala je vrlo obilna kiša, pomiješana s ledom uz grmljavinu i zaglušujuću buku rušenja drveća, padanja crjepova i drugih predmeta. Ulice i polja su za tren bili poplavljeni i prekrivena ledom, krupom ili tučom. U potpunosti je uništena ljetina.
– Stara sam, ali takvo što ne pamtim. Živu glavu nije izvuklo ni stotine ‘tica i desetke zmija, kazala je baka Marija dodajući kako se ovo veliko nevrijeme može donekle usporediti s onim nakon povrataka u oslobođeno selo, 1996. godine.
Mještani su u šoku i nevjerici pokazivali uništene usjeve, voćnjake, vinograde, maslinike te poharane nasade lubenica, dinja, pomidora, kukumara, uništene povrtnjake u kojima se ovoga ljeta više neće imati što ubrati. O ukrasnom bilju kojeg ima uz svaku kuću ne treba ni govoriti.
Na obiteljskom imanju Zorice Bratović Josipove je do temelja uništeno desetak tisuća čokota vinove loze, plantaže bresaka i višnje marašake, stabla trešanja, sadnice lubenica, krastavaca, rajčica…
– Čovječe, pa sve mi je uništeno. Ne samo da je uništen cjelokupni ovogodišnji, već i idući urod. Samo smo u voćnjake, pripremu polja i sadnju sadnica utrošili pet tisuća kilograma gnojiva, desetke tisuća kuna zaštitnih sredstva, tužnim glasom govori Bratović, dodavši kako ga je strah početi zbrajati štete, jer je prema neslužbenoj procjeni šteta u visini od oko 200.000 kuna.
Kao da se nebo urotilo protiv Podgradinjana. Jedne godine suša, pa krupa, opet suša, a sad prava Apokalipsa, nevera i krupa.
– Kraj brda kartonskih kutija od banana spremnih za berbu breskvi tek mogu plakati, da mi bude lakše. A već smo ih danas-sutra trebali brati za prodaju, jada se Bratović.
Na brojnim obiteljskim imanjima doslovno je uništeno sve. Poneki ljudi jecaju dok pričaju, mnogi nisu noć sa subote na nedjelju ni oka sklopili. Čuje se i zavijanje sirena sa kola hitne medicinske pomoći.
– Utrošio sam 10 tona gnojiva, potrošio desetak tisuća eura zaštitnih sredstava, radio svaki dan od jutra do sutra i u trenutku ostao bez ništa, isprekidanog glasa i suznih očiju govori nam jedan od očajnih Podgradinjana.
Prema riječima Šime Žuže iz Podgradine, predsjednika posedarskog Općinskog vijeća, već danas će biti upućen zahtjev Zadarskoj županiji da se za Podgradinu proglasi stanje elementarne nepogode, jer je tuča u potpunosti uništila svu ljetinu.