Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

VNS uskoro o crnom kapitalu u medijima?

06.06.2011. 22:00
VNS uskoro o crnom kapitalu u medijima?


Predmet rasprave mora biti kriminal, pranje novca i eventualni pokušaj da se kroz nelegalno stečeni novac ostvari vlasništvo i utjecaj u medijskom prostoru. O potrebi da se ta tema raspravi na Vijeću na nacionalnu sigurnost, između mene i gospođe premijerke nema nikakve razlike, kaže Josipović


Vijeće za nacionalnu sigurnost uskoro bi se doista moglo pozabaviti pitanjem crnog kapitala u medijima. Naime, premijerka Jadranka Kosor doista razmatra mogućnost da službeno pokrene inicijativu za takvom sjednicom VNS-a, a predsjednik Ivo Josipović nema ništa protiv da VNS raspravi i o tom problemu.
– Točno je da premijerka razmatra da sazove sjednicu VNS-a na temu crnog kapitala u medijima, međutim, zabrinjava način curenja informacija sa sjednice VNS-a, kazao nam je izvor u Vladi.
Zabrinjavajuće ili ne, informacija o tome je došla do medija još prošlog tjedna, a tko ju je pustio, danas je više ionako nevažno. Predsjednik Ivo Josipović potvrdio nam je da se o crnom kapitalu u medijima ovlaš raspravljalo na koncu posljednje sjednice VNS-a.
– Spomenut je i mogući ulazak crnog kapitala i u medije. Ne samo da o tom pitanju ne postoji razlika gospođe premijerke i mene, već sam i sam podsjetio kako su i dosadašnje istrage u nekim predmetima zlouporabe javnih sredstava pokazale kako se torbarenjem kupovalo neke medije. Isto tako, vidljive su tendencije centralizacije i okrupljivanja elektroničkih medija bez transparentnog vlasništva. Ističem da je zakonska obveza policije i DORH-a da se svi takvi slučajevi istraže. Ako je riječ o mogućem utjecaju na demokratski poredak i slobodu medija koja je zajamčena Ustavom, to se pitanje treba raspraviti i na Vijeću, poručio nam je jučer Josipović.
O kojim medijima i kojim navodnim tajnim vlasnicima bi se moglo raspravljati, iz Vlade i Ureda predsjednika jučer nisu htjeli nagađati.  Navodno je pismo bivših zaposlenika Nacionala, koji tvrde da nominalni novi vlasnik Nacionala nije pravi vlasnik, poslužilo premijerki Kosor kao povod da o medijima progovori i na VNS-u. Josipović, pak, upozorava da uređivačka politika medija ne smije biti predmet rasprave VNS-a, već isključivo mogući kriminal.
– Posebno treba istaknuti da predmet rasprave na Vijeću ne smije biti uređivačka politika pojedinih medija, još manje eventualni utjecaj politike na nju. Predmet rasprave mora biti kriminal, pranje novca i eventualni pokušaj da se kroz nelegalno stečeni novac ostvari vlasništvo i utjecaj u medijskom prostoru. O potrebi da se ta tema raspravi na Vijeću na nacionalnu sigurnost, uz prethodnu pripremu nadležnih službi, između mene i gospođe premijerke nema nikakve razlike, kazao nam je Josipović.