Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Završen projekt Dolazak u baštinu – Tertium organum

06.06.2011. 22:00
Završen projekt Dolazak u baštinu – Tertium organum


Na zaključenju projekta jučer u Novom kampusu, svi su sudionici izrazili veliko zadovoljstvo što im je bilo omogućeno doći u Zadar i uzeti udjela u ovakvim zbivanjima


Projekt “Dolazak u baštinu”, ove godine pod naslovom “Tertium Organum2 prema knjigi Pjotra Damjanoviča Uspenskoga, okončan je okruglim stolom svih sudionika koje je održano jučer u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru čiji je Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja i glavni organizator. Osnovna tema ovoga projekta je prvi hrvatski roman, “Planine” Petra Zoranića i njegova interporetacija i reinterpretacija u današnjim vrewmenima i medijima suvremene umjetnosti.
Prijekt je otpočeo 31. avibnja predstavljanjem sudionika i njihovoga rada, nakon čega je održano predavanje Suzane Marjanić:”Mitski kiborzi hrvatskih usmenih predaja i fantasy žanr”. Održana su još predavanja Julije Usove: “Suvremena ukrajinska umjetnost” i Gordane Košćec:”O vizualnoj pismenosti”. Također je i ove godine održan već tradicionalni dio projekta pričanje priča – storytelling na atraktivnom prostoru zadarskih morskih orgulja koji je vodil umjetnička direktorica projekta Bojana Vukojević s temom promišjanja nematerijalne ostavštine bezbrojnih generacija ljudi koji su svoj život proveli na prostoru zadarskog Poluotoka.
Priređene su i četiri izložbe; “The Power of the Sun”, Koraljke Kovač, “Hodočasnici – Vizija mističnog putovanja”, Tomislava Buntaka, kao i skupne izložbe sudionika projekta u sv. DOnatu: “Teritum Organium”, “Space” i “Storytelling”. Kustosi izložava bili su Marta Kiš, Julija Usova, Leonida Kovač i Željko Marciuš.
Sudionici projekta bili su Timothy Halewood, Agne Jonkute, Žilvinas Landzbergas, Josip Tirić, Sebastijan Dračić, Pavel Pavlović, Rawley Clay, Jurij Kručak i Julija Kostereva. U sklopu projekta će se u rujnu održati poseban program u crkvi sv. Donata: “Gluho zvono” Petra Barešića.
Na zaključenju projekta jučer u Novom kampusu, svi su sudionici izrazili veliko zadovoljstvo što im je bilo omogućeno doći u Zadar i uzeti udjela u ovakvim zbivanjima. Zasad je sigurno da će se šesti Dolazak u baštinu održati dogodine, no naslovna tema i konkretni podatci nisu još utvrđeni.