Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Žorić: Prvaci smo jer smo bili klapa

06.06.2011. 22:00
Žorić: Prvaci smo jer smo bili klapa


Dva dana nakon osvajanja prvog naslova prvaka Hrvatske za Zagreb i njega osobno Luku Žorića, jednog od junaka finalne serije, prvo smo pitali kakav je osjećaj. Kako je to biti najbolji u državi?
– Odlično. Na početku prvenstva nismo mogli ni zamisliti da ćemo tako uvjerljivo sve pobijediti i odraditi doigravanje sa pet pobjeda, bez poraza. Sve smo pomeli i stvarno smo svi presretni što smo sezonu zaključili na ovaj način i donijeli klubu prvi naslov prvaka u povijesti – kaže zadarski centar.
Zadru je u polufinalu zabio 29 i 22 poena, a Cedeviti 18, 34 pa za njega skromnih 13 poena, uz 5 skokova u trećoj finalnoj utakmici. No, to je u konačnici bilo manje bitno, jer „mravi” su imali mnogo razloga za slavlje. Realno, prije početka prvenstva i jesu bili jedni od najvećih favorita za naslov, ali nakon trećeg mjesta u ligi za prvaka, pojavile su se i neke sumnje u njihove mogućnosti.
– Ligaški dio nismo odigrali baš dobro. Imali smo dosta padova u formi, ali digli smo se u pravom trenutku. Kako se liga bližila kraju, igrali smo sve bolje i tako smo nastavili u playoffu. Ispalo je tako da smo najbolju formu dohvatili na kraju, kada je bilo najbitnije.
Prava forma u završnici
I Zagreb i Cedevita u posljednje su vrijeme imali dosta problema s ozljedama, no izgleda da su ih momci iz Trnskog bolje prebrodili, te su u finalu pokazali bolju fizičku pripremljenost.
– Tako se poklopilo. Cijelu sezonu smo trenirali jako dobro, za razliku od njih. Rano smo ispali iz Eurochallenge kupa, što nam je otvorilo dosta prostora za kvalitetne treninge. Do početka lige za prvaka smo igrali jednu utakmicu tjedno i tako smo mogli stvarno dobro trenirati, što nam se na kraju višestruko isplatilo.
Kada podvuče crtu nakon ove sezone, kakvi su dojmovi?
– Povijesna sezona za klub i sve nas. Prije početka sezone mogli smo samo sanjati o svemu tome, prije svega dvostrukoj kruni, a sada smo to ostvarili. Šteta jedino što smo propustili plasman na Final four NLB lige, jer smo do posljednjeg kola bili unutra, a onda smo porazom u Nymburku pali na peto mjesto. Ostao je žal za tim, ali sve u svemu, bila je ovo jedna vrhunska sezona za pamćenje – kaže Žorić.
Jedina crna mrlja bila je ispadanje iz Eurochallenge kupa u prvom krugu, s omjerom 0-6, no od početka je bilo očito da Zagrepčanima nije stalo do tog natjecanja. Čak ističu i koristi ranog ispadanja.
– Ispalo je odlično. To je ipak nižerazredno europsko natjecanje, koje praktički ništa ne donosi, ni što se tiče bodova, niti je posebno praćeno u Europi. Zato nije loše što smo ispali u prvom krugu i posvetili se ostalim natjecanjima, gdje smo napravili odlične rezultate.
Kemija u momčadi
Zagreb je u sezonu krenuo s jednim najvećim ciljem, kojega je na koncu i uspio ostvariti, a to je plasman u Euroligu sljedeće sezone.
– Imali smo stvarno odličnu momčad. Ne samo skup kvalitetnih igrača, nego smo bili prava klapa u svlačionici. To je jedna od ključnih stvari, zbog kojih smo na kraju ostvarili takve rezultate. Imali smo odličnu kemiju. Kruno, Mula i ja smo već tri sezone zajedno, dobro se poznajemo i normalno je da smo bili nositelji momčadi. Ali i svi ostali, koji su došli pred početak sezone, odlično su se uklopili i dali svoj veliki doprinos.
Odnos snaga u prvenstvu Hrvatske ove sezone se bitno promijenio. Mjesta koja su donedavno bila rezervirana za Cibonu i Zadar, ranije i za Split, sada su preuzeli Zagreb i Cedevita.
– To je sport. Neke stvari se mijenjaju. Ove godine su Zagreb i Cedevita imali najkvalitetniji roster i najviše su pokazali tokom cijele sezone. Financijski su bili najstabilniji i bilo je najmanje turbulencija, što je vrlo važno. Zasluženo smo se našli u finalu i jednako tako mislim da je naša pobjeda zaslužena – za kraj će Žorić, koji je u dresu Zagreba osvojio tri trofeja, dva kupa Krešimira Ćosića i prvenstvo Hrvatske.


 REPREZENTACIJA I UNICAJA


Kakvi su Žorićevi planovi za naredno razdoblje?
– Najprije moram otići na liječnički pregled u Španjolsku, a nakon toga ću doći u Zadar. Neće biti nekog posebnog odmora, jer već 15. srpnja počinju pripreme s reprezentacijom.
Nakon Europskog prvenstva u Litvi, Luka seli u Španjolsku, točnije u Malagu, gdje će od sljedeće sezone braniti boje Unicaje u ACB ligi i Euroligi.
– Mislim da sam u ovim okvirima napravio najviše što sam mogao i da je ovo najbolji trenutak za odlazak. Poklopilo se da odlazim sa dvostrukom krunom i titulom najboljeg igrača NLB lige, što je velika stvar. Sada me očekuje nova velika stepenica u karijeri i sigurno neće biti lako sve iz početka. Ali dat ću sve od sebe da opravdam povjerenje koje su mi ukazali ljudi u klubu.
Naravno, prije toga bilo bi lijepo nešto napraviti i u hrvatskom dresu.
– Reprezentacija je kruna svega. Svi živimo za to i nadam se da ćemo se ovo ljeto napokon vratiti u Hrvatsku s dobrim rezultatom.