Glagoljaški bingo u OŠ Zadarski otoci

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

U Osnovnoj školi Zadarski otoci u ponedjeljak je održan Turnir glagoljaškog binga, treću godinu zaredom, a sudjelovalo je 24 učenika od 1. do 4. razreda. Turnir su organizirali i vodili: Mate Čačić, prof. hrvatskog jezika te učiteljice razredne nastave Željka Diklan, Jasminka Brižić i Renata Grgurević uz podršku ravnatelja Davora Barića. Cilj ovog turnira je zainteresirati djecu za glagoljicu upravo kroz igru.

Na početku je učiteljica upoznala učenike sa slovima glagoljice i s važnošću glagoljice za hrvatsku kulturu i narod. Glagoljica je pismo kojim se Hrvati služe već preko tisuću godina. Njome su se pisale najprije crkvene knjige, a kasnije i svjetovne. Najznačajniji hrvatski spomenik isklesan glagoljicom na kamenu je Baščanska ploča.

Glagoljica se pomalo zaboravila nakon uvođenja latinice, ali se u posljednje vrijeme sve više oživljava učenjem od početka osnovne škole.

- U našoj školi se nekoliko učiteljica intenzivno bavi glagoljicom. Sa svojim učenicima su izradile mnogo različitih ukrasnih predmeta, plakata, kalendara pa čak i slikovnica u kojima spajaju glagoljicu i likovni izraz. Pije dvije godine na likovnim radionicama učenici su bojali i ispisali 20 različitih pločica za glagoljaški bingo, kaže Barić, dodajući kako su učenici koji su sudjelovali na Turniru glagoljaškog binga bili podijeljeni u dvije grupe po 12 učenika.

Profesor Mate se brinuo da svatko od njih izabere i pravilno postavi svoju pločicu za igru, učiteljica Renata je nasumce iz vrećice izvlačila slova, a učiteljica Željka se brinula da sve protekne u redu. Učenik koji je prvi pokrio svih devet slova na svojoj ploči uzviknuo je BINGO! - i time postao pobjednik svoje grupe.

Pobjednicima je ravnatelj Barić uručio diplome, mali dar - magnet za hladnjak s glagoljskim slovom, te čokoladu.

Prvo mjesto osvojila je Petra Peranić ( 2.d), 2. mjesto poddijelile su Sara Fuštin (3.c) i Vice Šegarić (4.b), a 3. mjesto pripalo je Riti Markić (2.c). 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2 (1 glasova)