Bila je bez djece, bez posla, bez krova nad glavom, a sada okreće novu stranicu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Iz zadarske Male kuće izlazi još jedna spašena žena
Autor: 
Nasilni suprug ju je izbacio na ulicu i uzeo djecu. Ostala je sama - bez djece, bez posla i bilo kakvih primanja i bez krova nad glavom. Djecu nije smjela vidjeti. Trajalo je to neko vrijeme, snalazila se kako je znala i umjela, a onda je potražila smještaj i pomoć u Maloj kući
Nasilnik je taj koji treba otići iz zajedničkog kućanstva, no to u stvarnom životu obično tako ne bude

I dok članovi i inicijatori Građanske inicijative "Istina o  Istanbulskoj" tvrde da su prikupili dovoljan broj potpisa da se o tome građani Hrvatske izjasne na referendumu, jedna mlada žena sa  dvoje djece osnovnoškolske dobi ovih će dana nakon pune godine  provedene u Maloj kući, zadarskom skloništu za žene i djecu - žrtve  obiteljskog nasilja napokon, izaći i nastaviti svoj - životni put.

Dobila skrbništvo i zaposlila se

Njezina priča je možda jedna od rijetkih koja ima sretan završetak, ali prije samo godinu dana činilo se da neće biti tako. Nasilni suprug ju je izbacio na ulicu i uzeo djecu. Ostala je sama - bez  djece, bez posla i bilo kakvih primanja i bez krova nad glavom. Djecu nije smjela vidjeti. Trajalo je to neko vrijeme, snalazila se kako je  znala i umjela, a onda je potražila smještaj i pomoć u Maloj kući.  Uz pomoć dobrih ljudi i stručnjaka koji su je tamo dočekli i širom  otvorili vrata, krenula je u sudsku bitku za skrbništvo, a u međuvremenu je našla i posao. Skrbništvo je dobila i sada s djecom, ali i zaposlena, odlazi iz skloništa. No, nasilni je muž ostao u njihovu domu i to je, nažalost, gotovo uvijek slučaj.

- Iako je zakonski regulirano da je nasilnik taj koji treba otići iz  zajedničkog kućanstva, to u stvarnom životu obično tako ne bude.  Naime, kad policija dobije dojavu o nasilju u obitelji, do okončanja  kriminalističkog istraživanja i dok se sasvim nedvojbeno ne utvrde  sve činjenice i okolnosti koje su do nasilja dovele i tko je kriv, prijava ide i ženi i mužu. Kad se utvrdi da je u pitanju krivica muža,  njemu se primjerice, može izreći mjera zabrane približavanja, liječenje ako je u pitanju problem s alkoholom ili pak, zatvorska kazna. Ali, nakon toga nasilnik se obično vraća kući i to je ono što je  najgore - rekla Gordana Markulin Ježina, dugogodišnja koordinatorica Male kuće iz zadarske Udruge za pomoć ženi i djetetu Duga.

Trenutačno su u zadarskom skloništu četiri žene sa šestero djece  u dobi od tri do 12 godina, a ove nastavne godine kojoj je uskoro  kraj, bilo je i nekih problema vezanih uz smješataj manje djece u  vrtić.

Najveći problem Male kuće i dalje financije

- Do sada nikada nismo imali problema s uključivanjem i upisivanjem djece u osnovne i srednje škole. Uvijek smo nailazili na veliko razumijevanje ravnatelja i profesora bez obzira na to kad se dijete treba uključiti na nastavu. Naime, žena ne može birati vrijeme  kad će doći s djecom kod nas. Okolnosti je prisile. Ali, ove je godine  bilo problema s vrtićima jer su ionako prenapučeni. Ususret bi  nam uvijek izlazili privatni vrtići, ali sad sam čula da su pooštrili  zakonsku regulativu o maksimalnom broju djece upisane u vrtiće  bez obzira na to jesu li privatni ili državni te da su kazne velike,  ukoliko se taj broj ne poštuje. Ali, vjerujem da ipak, neće biti problema jer mi u našoj Županiji imamo vrlo dobra iskustva s institucijama, osobito centrima za socijalnu skrb, Policijskom upravom, a  u zadnje vrijeme i sa sudovima, pa se tako sve češće događa da nasilnicima budu izrečene i zaslužene zatvorske kazne - dodala je  Markulin Ježina.

Što se pak, tiče financija, situacija se nije promijenila. Podrška  Grada i Županije uvijek postoji, ali s dolaskom recesije ta su se  sredstva smanjila i odavno više nisu dovoljna tako da u Maloj kući  pokušavaju preživljavati i pomagati žrtvama nasilja najbolje što  mogu. Naime, budući da su mala udruga, nisu u mogućnosti aplicirati na EU fondove.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)