Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Četvrtaši iz Benje učili o morskom otpadu i izrađivali Smećka

07.06.2018. 11:36
Četvrtaši iz Benje učili o morskom otpadu i izrađivali Smećka


Kako nastaje morski otpad, kako spriječiti daljnje onečišćenje mora, od čega se sastoji ronilačka oprema i druge zanimljivosti na temu otpada u moru, naučili su zadarski osnovci na jučerašnjoj radionici u Gradskoj knjižnici Zadar.
Radionicu pod nazivom "Male ruke za veliko čisto more" organizirao je Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, a vodili su je studenti. Ovo je već peta ovakva radionica koju za učenike provode studenti diplomskog studija Održivo upravljanje vodenim ekosustavima, u sklopu predmeta More i društvo, a jučerašnja tema bila je posebno zanimljiva i aktualna s obzirom na drastičan i stalno rastući problem gomilanja otpada u moru, posebno plastičnoga čija količina je tolika da bi uskoro u moru moglo biti jednako plastike kao i riba.
– Kroz radionicu studenti će upoznati djecu kako nastaje otpad u moru i što sve treba poduzeti da se njegova količina smanji odnosno da se zaustavi takvo onečišćavanje mora, doznajemo od Melite Mokoš, dipl. ing. biologije i ekologije mora s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.
Na jučerašnjoj radionici održanoj u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice sudjelovali su učenici 4.a razreda Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje s učiteljicom Radojkom Simatović, a radionicu su vodili studenti Jurica Jović, Petra Žitko i Saša Stipanić.
– Djeci ćemo kroz kratko izlaganje i prezentaciju približiti problem morskog otpada, a onda će uslijediti kreativni rad kroz tri skupine učenika. Od hamer papira učenici će izrađivati morske životinje, a od raznih vrsta otpada napravit će lik kojeg ćemo nazvati Smećko, kaže Petra Žitko, te dodaje da će djecu upoznati i s ronilačkom opremom, za što će im poslužiti lik ronioca u prirodnoj veličini. Učenici su tako i jučer pokazali da najradije uče kroz zanimljivo osmišljene radionice u kojima izravno sudjeluju i gdje mogu pokazati svoju domišljatost i kreativnost.