Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Eko otok Silba gušio se u glomaznom otpadu

07.06.2018. 11:44
Eko otok Silba gušio se u glomaznom otpadu


Hrpe smeća u kojima se, osim namještaja i građevinskog materijala, našla čak i olupina manjeg kamiona pojavile su se koncem travnja na Silbi. Kako to izgleda mogli smo se i sami osvjedočiti jer su nam fotografije smetlišta na redakciju dostavili nezadovoljni mještani. Naveli su kako je Silba u razredu turističkih mjesta te da takav prizor zasigurno ne pridonosi turističkoj promidžbi. Također, podsjetili su i na projekt sanacije otočnog otpada koji je započeo 2003. godine i koji je "s oduševljenjem dočekan na otocima, pa tako i na Silbi", no upozorili su da situacija na terenu potkrijepljuje tezu da taj projekt nije zaživio kako je planirano i kako se očekivalo.
Tragom informacija i fotografija koje su nam anonimni Silbljani dostavili kontaktirali smo zadarsku Čistoću, zaduženu za odvoz smeća te Saru Lovrović, predsjednicu Mjesnog odbora Silba. Dobili smo isti odgovor – smeće je prije nekoliko dana uklonjeno!
– U proljeće uvijek ljudi nešto čiste i preuređuju pa se tako, eto, u svega par dana nagomilalo jako puno glomaznog otpada. O tome sam odmah obavijestila direktora Čistoće Dragana Maračića koji je obećao da će nam problem riješiti u najkraćem mogućem roku. I zaista, nakon svega par dana djelatnici Čistoće su došli brodom angažiranim upravo u tu svrhu i odvezli svo to smeće. Istovremeno organizirali smo jednu volontersku akciju i pokupili ono sitno smeće što ga je bilo uokolo tako da je sada zaista sve lijepo i uredno, rekla nam je Lovrović izražavajući zahvalnost djelatnicima Čistoće na brzoj i efikasnoj reakciji. Direktor tehničkog sektora za operativne poslove u Čistoći, Pere Zubčić, potvrdio je kako je otpad s fotografija, dostavljenih našoj redakciji, uklonjen još priije dvadesetak dana te da se smeće odvozilo u nekoliko navrata, zaključno s 1. lipnjem.
– Tvrtka Čistoća d.o.o. tijekom proteklih dvadesetak dana provela je akciju odvoza krupnog otpada s otoka Silbe. Akcija je provedena maksimalnim korištenjem svih raspoloživih elemenata za provedbu: postavljanjem nekoliko velikih kontejnera, uporabom više specijaliziranih vozila te aktivacijom desetak djelatnika koji su prikupili i odvezli ukupno 240 m3 glomaznog otpada, kazao je Zubčić.