Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

FOTOGALERIJA: DDK Kalelarga napunila “banku” krvi, razočarani što akciju nije podržao gradonačelnik Dukić

07.06.2018. 10:35
FOTOGALERIJA: DDK Kalelarga napunila “banku” krvi, razočarani što akciju nije podržao gradonačelnik Dukić


Jutros je u HNK Zadar održana tradicionalna akcija dobrovoljnog darivanja krvi, u organizaciji Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga. Riječ je o jednoj od najvećih aktiva ovakve vrste u Hrvatskoj. Naime, ove godine "Kalelarga" slavi 25 godina djelovanja tijekom kojih je uspjela skupiti preko 6200 litara krvi.
Unatoč vrućinama, Zadrani su se akciji odazvali u značajnom broju, kako oni mlađi tako i stariji. Dr. Ivna Lucin s Odjela za transfuzijsku medicine pohvalila je odaziv kazavši kako joj je drago vidjeti da se unatoč visokim temperaturama, Zadrani svih generacija redovito odazivaju pozivu Udruge DDK Kalelarga.
– U samo sat vremena , od 8 do 9 sati ujutro, već je prikupljeno 40-tak doza krvi. Ako se ovim tempom nastavi, sigurno ćemo prikupiti 120 do 130 doza, što je odlična brojka!, kazala je dr. Lucin.
Njen osnivač i predsjednik Venci Jurin izrazio je nezadovoljstvo odnosom prema darivateljima, kako grada Zadra, tako i cijele države.
– Mi smo pojam u davanju krvi u našoj zemlji, ali sve se nekako ruši. Za početak, mi nemamo Imunološki, za što mi krv dajemo?2014./15. Proliveno je 5 tona plazme, to je milijardu dolara vrijednosti i nitko to nije demantirao, kazao je dodavši kako je čitava Hrvatska u katastrofalnom stanju po pitanju darivanja krvi.
Venci kaže kako je prije bilo puno više ljudi, gužve su znale biti do samog ulaza u kazalište, a situacija se u posljednje vrijeme mijenja. Bio je vidno razočaran što su mediji slabije popratili akciju kazavši kako se bez svih može, ali bez darivatelja krvi, ne može!
-Davaoci su broj jedan i žao mi je da ih se u našoj državi više ne cijeni, dodao je.
Među mnoštvom nezadovoljstava, Venci se potužio in a Grad Zadar kazavši kako im ove godine nije darovao niti kune.
-Prošli put nam je donirao 1500 kuna, a prikupili smo 182 doze krvi u samo dva sata. To je 8 i pol kuna po darivatelju. Sve smo im vratili. Osim toga, gradonačelnik se nije niti pojavio, kazao je Venci razočarano.
-Jedan liječnik da se ne pojavi i podrži ovu akciju, kako da to iskomentiram, kazao je.