FOTOGALERIJA: DDK Kalelarga napunila "banku" krvi, razočarani što akciju nije podržao gradonačelnik Dukić

Slika korisnika valentinam
Održana tradicionalna akcija
Među mnoštvom nezadovoljstava, Venci se potužio in a Grad Zadar kazavši kako im ove godine nije darovao niti kune. -Prošli put nam je donirao 1500 kuna, a prikupili smo 182 doze krvi u samo dva sata. To je 8 i pol kuna po darivatelju. Sve smo im vratili. Osim toga, gradonačelnik se nije niti pojavio, kazao je Venci Jurin razočarano
Zvonko KUCELIN
Zadarska bolnica ne mora strahovati za sezonu

Jutros je u HNK Zadar održana tradicionalna akcija dobrovoljnog darivanja krvi, u organizaciji Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga. Riječ je o jednoj od najvećih aktiva ovakve vrste u Hrvatskoj. Naime, ove godine "Kalelarga" slavi 25 godina djelovanja tijekom kojih je uspjela skupiti preko 6200 litara krvi.

Unatoč vrućinama, Zadrani su se akciji odazvali u značajnom broju, kako oni mlađi tako i stariji. Dr. Ivna Lucin s Odjela za transfuzijsku medicine pohvalila je odaziv kazavši kako joj je drago vidjeti da se unatoč visokim temperaturama, Zadrani svih generacija redovito odazivaju pozivu Udruge DDK Kalelarga.

- U samo sat vremena , od 8 do 9 sati ujutro, već je prikupljeno 40-tak doza krvi. Ako se ovim tempom nastavi, sigurno ćemo prikupiti 120 do 130 doza, što je odlična brojka!, kazala je dr. Lucin.

Njen osnivač i predsjednik Venci Jurin izrazio je nezadovoljstvo odnosom prema darivateljima, kako grada Zadra, tako i cijele države.

- Mi smo pojam u davanju krvi u našoj zemlji, ali sve se nekako ruši. Za početak, mi nemamo Imunološki, za što mi krv dajemo?2014./15. Proliveno je 5 tona plazme, to je milijardu dolara vrijednosti i nitko to nije demantirao, kazao je dodavši kako je čitava Hrvatska u katastrofalnom stanju po pitanju darivanja krvi.

Venci kaže kako je prije bilo puno više ljudi, gužve su znale biti do samog ulaza u kazalište, a situacija se u posljednje vrijeme mijenja. Bio je vidno razočaran što su mediji slabije popratili akciju kazavši kako se bez svih može, ali bez darivatelja krvi, ne može!

-Davaoci su broj jedan i žao mi je da ih se u našoj državi više ne cijeni, dodao je.

Među mnoštvom nezadovoljstava, Venci se potužio in a Grad Zadar kazavši kako im ove godine nije darovao niti kune.

-Prošli put nam je donirao 1500 kuna, a prikupili smo 182 doze krvi u samo dva sata. To je 8 i pol kuna po darivatelju. Sve smo im vratili. Osim toga, gradonačelnik se nije niti pojavio, kazao je Venci razočarano.

-Jedan liječnik da se ne pojavi i podrži ovu akciju, kako da to iskomentiram, kazao je.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)