Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

FOTOGALERIJA: Kraljevski grad Nin u sljedeće četiri godine postat će veliko gradilište

08.06.2018. 07:11
FOTOGALERIJA: Kraljevski grad Nin u sljedeće četiri godine postat će veliko gradilište


U Baroknoj kući u Ninu održana je u četvrtak  svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu obilježavanja Dana Grada Nina, kojega obilježavaju zato jer je na taj dan prije mnogo godina papa Ivan VIII knezu Branimiru pisao pismo kojim je priznao Hrvatsku.
– Prošla godina bila je jako turbulentna. Započeli smo odličnom turističkom sezonom u kojoj smo imali preko 1,2 milijuna noćenja, a koja je prekinuta 11. rujna katastrofalnom poplavom i elementarnom nepogodom koja je najviše zadesila naš grad. U poplavama su srušena dva srednjovjekovna mosta, plaže su uništene, zamuljio se ninski porat, zaobilaznica preko solane je isto pretrpjela štete, a da ne govorim o onim manjim štetama, rekao je Emil Ćurko, gradonačelnik Nina u pozdravnom govoru okupljenima među kojima su bili i župan Božidar Longin te gradonačelnici i načelnici ostalih susjednih općina.
 – Poslije tih dana imali smo mnoge aktivnosti, sanirale su se štete koje smo mogli sanirati, a Nin je odmah stupio u kontakt s Vladom i raznim ministarstvima kako bismo što efikasnije sanirali štete. Plaža Ždrijac je sanirana i turisti se već kupaju na njoj. Uskoro ćemo dovršiti i Kraljičinu plažu, a u tijeku je javna nabava za saniranje mostova. Izvođače radova trebali bi znati oko 15. lipnja, rekao je Ćurko zahvalivši se svima koji su pomogli da se štete što prije saniraju.
Podsjetio je na to kako je u siječnju ove godine potpisan kapitalni projekt za aglomeraciju Nin-Privlaka-Vrsi s Vodovodom Vir, čime se dobio projekt sustava odvodnje i vodoopskrbe, a koji bi trebao biti realiziran kroz četiri godine.
 – I ovaj projekt je u postupku javne nabave te bi u rujnu trebali imati izvođače tako da će se kroz sljedeće četiri godine projekt realizirati čime će Nin i okolica biti veliko gradilište. Osim toga, i projekt spojne ceste Šepurine-Vigens je također prihvaćen iz EU-a, najavio je Ćurko dodavši kako će Grad Nin iz svoga proračuna platiti izgradnju vrtića koji će imati 90-ak mjesta te bi, kako je rekao, trebao biti gotov do idućeg dana grada. Što se tiče zgrade hitne pomoći, rekao je kako će natječaj biti ponovljen jer se nitko nije javio na prethodni natječaj.
 – Drago mi je da je Grad Nin u suradnji sa susjednim općinama – Privlakom, Vrsi i Virom krenuo u projekt stoljeća, potpisivanjem ugovora o izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže od 400 milijuna kuna. Projekt će biti financiran iz fondova Eu udjelom od 70 posto, rekao je Longin u pozdravnom govoru te je istaknuo odličnu suradnju Nina i Županije kroz primjer izgradnje buduće zgrade Zavoda za hitnu medicinu.
Svečanu sjednicu nastupima su uveličali tamburaši KUD-a Branimir iz Nina, koji su nedavno osvojili srebrnu plaketu na 41. međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe u Osjeku, kao i  zbor iz slovačkog grada Nova Banja, a koji je grad prijatelj s gradom Ninom.