Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ZAŠTO NE RADI ŠPINA NA TRGU PET BUNARA Koliko je godina potrebno da se otkloni kvar na vodovodnoj cijevi?

07.06.2018. 18:03
ZAŠTO NE RADI ŠPINA NA TRGU PET BUNARA Koliko je godina potrebno da se otkloni kvar na vodovodnoj cijevi?


Stara gradska jezgra već je dugi niz godina bez gradske špine. Danas postoje dvije javne gradske špine, jedna je otvorena 2015. godine, a riječ je o belafuškoj špini na raskrižju Puta Nina i Put Petrića, a druga je otvorena 2016. godine, a nalazi se kod hotela Kolovare, na Trgu Stjepana Buzolića. Obje su puštene u funkciju za vrijeme mandata gradonačelnika Božidara Kalmete.
Međutim, stara gradska jezgra već je dugi niz godina bez gradske špine. Središte Zadra, gdje je najveći protok ljudi i gdje postoji najveća potreba za pitkom vodom i dalje je bez špine. Instalacije u formi lavljih glava još su uvjek na starom mjestu, ali nisu u funkciji. Same špine su iščupane, a bazen koji je nekada služio kao lavandin sada je začepljen raznim smećem.


Oštećena cijev, gubitak vode
Poslali smo upit pročelniku Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, Robertinu Dujeli, upitavši ga što je s gradskom špinom na Trgu pet bunara te postoji li mogućnost da se ona ponovno vrati u funkciju?
– Špina nije u funkciji već duže vrijeme, u kvaru su instalacije ispod kamenih ploča. Vodovod je nadležan za njezino održavanje. Prilikom otklanjanja kvara na sustavu inicirali smo postavljanje regulatora tlaka u sustav s ciljem kontrole pritiska u cijevima odnosno kako bismo osigurali što kvalitetniju uslugu Zadranima i njihovim gostima. Kako bi zadržali urednost same lokacije, potrebno je rekonstruirati i sam sustav odvoda. Regulatori zahtijevaju prostor za ugradnju, a riječ je o povijesnoj jezgri pod okriljem konzervatora, kazao je Dujela dodavši kako vjeruje da će se sinergijom Grada, Vodovoda i konzervatora pronaći optimalno rješenje da sustav profunkcionira.
Obratili smo se i direktoru zadarskog Vodovoda, Tomislavu Mateku, koji je potvrdio kako špina nije u funkciji već godinama zbog tehničkog kvara, odnosno oštećenih cijevi, i kako su zbog toga imali jako velik gubitak vode zbog čega su bili primorani špini i zatvoriti.


Moraju se skidati kamene ploče
– Na toj je lokaciji doslovno bila poplava i morali smo zatvoriti vodu. Dovodne cijevi nalaze se ispod kamena, a mi to ne smijemo raditi bez odobrenja. Kamene ploče se moraju skinuti da bi se te cijevi popravile, a tu glavnu riječ imaju konzervatori. Dok je špina bila u funkciji, velik je problem bila neurednost te lokacije. Skupljala se voda na tlu ispod tih špina i nije bio lijep prizor. Zato smo to i zatvorili, kazao je Matek, dodavši kako se uz suglanost Grada i “blagoslov” konzervatora može krenuti u akciju vraćanja tih špina u funkciju, ali do tada nažalost, oni tu ne smiju ništa.
– Dok se ne sanira puknuće cijevi, voda se ne smije puštati u opticaj, kazao je Matek dodavši kako im se nitko svih ovih pustih godina nije obratio po pitanju tih špina niti je pokazan ikakav interes za njihovo osposobljavanje.
– Ovo je prvi spomen te špine nakon njenog zatvaranja. Ako Grad odluči da se tu ponovno osposobi špina ili fontane, angažirat će nas. Oni su ti koji koordiniraju, ističe Matek.
Dok se špina na Poluotoku ne vrati u funkciju, Matek naglašava kako je za korištenje svim prolaznicima, putnicima i turistima dostupna špina kod hotela Kolovare. Špina je stavljena u funkciju još prije dvije godine.
– Tadašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta tražio je da se špina stavi u funkciju. Mi smo je uredili, “obukli” u kamen i stavili dvije špine koje imaju mogućnost zatvaranja tako da voda ne teče non-stop. Voda je za piće i svi koji tuda prolaze mogu se osvježiti i napiti vode, kazao je Matek.