Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

KK ZADAR Nazor potpisao na dvije godine

07.06.2019. 10:52
KK ZADAR Nazor  potpisao  na dvije  godine


Velom tajne obavijena sjednica Nadzornog odbora KK Zadar  održana prošli tjedan zadobila je konačno i javne konture na jučerašnjoj  konferenciji za medije na kojoj su nazočili novi-stari trener Ante Nazor  kao i novi-stari sportski direktor Branimir Longin. Nazor je potvrđen od  strane NO-a kao trener s kojim je klub odlučio nastaviti suradnju, i to  potpisivanjem ugovora na dvije sezone. Za Splićanina koji je izvukao  tešku prethodnu sezonu ovaj čin aklamacije od strane NO-a  potvrđuje  da je  klubu usvojena njegova vizija i da se od naredne sezone može  očekivati entuzijazam kakav se dugo nije viđao na Višnjiku..
– Velika je čast i privilegija biti trener Zadra. Sretan sam što sam opet  tu, što smo produžili suradnju i što smo se uprava i ja našli na istom putu  i u istoj košarkaškoj filozofiji. Puni entuzijazma smo okrenuti idućoj  košarkaškoj sezoni. Već smo počeli raditi na svim poljima kako bi naredna sezona bila bolja i uspješnija nego je to bila prošla – kazao je za  početak Ante Nazor koji nije skrivao oduševljenje s činjenicom da u  ovom prijelaznom periodu do početka priprema u kolovozu može odraditi planski rad s mladim igračima i sa svima onima zainteresiranima koji žele doći na probu.


Ubrzati igru
– Već nekoliko dana intenzivno radimo. Gledamo pojačanja, glavne i  pomoćne igrače, ali i igrače iz omladinskog pogona koji trebaju biti osposobljeni, kako bismo sve ukomponirali na najbolji mogući način. Radujem me da je uprava maksimalno ozbiljno shvatila ovaj prijelazni period od 1. lipnja do početka priprema u osmom mjesecu, kao period u  kojem se odvijaju glavne stvari, i što se tiče napretka mladih igrača i što  se tiče sastavljanja 'rostera', ali i što se tiče postavljanja filozofije igre. Ne  samo u seniorskom pogonu, već i u cijelom klubu. To je jednako bitno  razdoblje kao i pripreme ili natjecateljski dio sezone te smo puni entuzijazma krenuli osoviti sve na zdrave noge – dodao je 40-godišnji Splićanin  kojem se tijekom prošle sezone spočitavalo da ne razvija dovoljno mlade  potencijale u klubu, posebno se to odnosi na status Jure Planinića.
– U nekom bih se pogledu složio s vama, ali u drugome ne. Spomenuli  ste Planinića, a on je ove sezone itekako dobio priliku. I što se tiče juniorskog dijela i što se tiče ulaska u seniore. No, moramo biti načisto da mladi igrači moraju po točno određenim kriterijima ulaziti u seniorsku  momčad. Ne samo Jure, već bilo tko. Ne po principu „pusti dijete da se  igra“ ili „daj djetetu šansu“. Mladi igrač mora zadovoljiti apsolutno sve  kriterije i što se tiče obrane i što se tiče taktičke uravnoteženosti, kondicijske spreme i timske igre. Zato smo i krenuli ranije te idemo u tom  smjeru.
Obrazložio je Nazor u kojem smjeru bi se trebala kretati filozofija  igre što će i utjecati na samo sklapanje rostera. Ipak kao zakletom  Dalmatincu u Zadru bi volio imati što više dalmatinskih igrača. Ako  već ne mogu biti Zadrani, nije loše da to budu Splićani, Šibenčani…
– Rekao sam direktoru da prvo moramo napraviti razgovor sa svim potencijalnim igračima koji se uklapaju u našu filozofiju igre, a to je prije  svega dinamična igra. Trebamo se maksimalno ubrzati, podići obrambenu agresivnost i iskoristiti potencijale igre bez lopte te skakačke i trkačke  potencijale. Unutar toga ćemo prvo napraviti razgovor sa zadarskim  igračima, ali i igračima sa šireg dalmatinskog područja, igračima iz Splita  ili Šibenika koji poznaju naš specifičan antropogen. Sljedeći korak će biti  stranci koji će biti nadogradnja, a ne igrači o kojima ovisimo. To nije pravi put! Moramo stvoriti platformu i jezgru dalmatinskih igrača koji će to  znati cijeniti na terenu. Ove godine ćemo se više baviti igrom nego  igračima. To je smjer u kojemu idemo. Lani je bilo obrnuto.
O imenima još je rano govoriti, iako su u njegovu bilježnicu zapisana mnoga. Trebat će imati strpljenja da se obave pravi pregovori s potencijalnim kandidatima. 
– Krenuli smo na vrijeme. Neki igrači koje bismo željeli dovesti još uvijek igraju te se neke stvari ne mogu riješiti preko noći. Trebamo pustiti  da prvenstva završe i obaviti razgovore, nakon čega ćemo vidjeti hoće li  stvari krenuti u tom smjeru. Sigurno da nećemo moći potpisati sve  igrače koji su pogodni za ono što hoćemo, ali imamo i alternative. Imamo i plan B i plan C. Maksimalno ozbiljno smo pristupili situaciji – kazao  je novi-stari trener Zadra dok je nekoliko riječi prisutnima uputio i sportski direktor Branimir Longin. Prije svega zanimalo ih je koje su to još  odluke donesene na sjednici NO-a.


Sva izvješća prihvaćena
– Raspravljalo se o desetak točaka. Što se tiče struke, terena i parketa  tražili smo suglasnost za trenera i dva igrača koji bi u narednom periodu  trebali potpisati višegodišnje ugovore, radi čega smo trebali suglasnost  Nadzornog odbora. Pričalo se o „Izvješću o radu“ seniorske momčadi i  omladinskog pogona, izvješću o radu trenera koji rade u klubu, o financijama, marketingu i stvarima koje trebamo dotjerati u budućnosti.  Uglavnom sva ta izvješća su prihvaćena – obavijestio je javnost Longin i  o ostalim događanjima iza zatvorenih vrata sjednice NO-a, a goruće pitanje upućeno na njegovu adresu uvijek je vezano za roster koji će po  svemu sudeći biti bitno izmjenjen u odnosu na prošlosezonski. Na ugovoru su ostala tek dvojica igrača, Jure Planinić i William Magarity dok su  blizu ostanka Domagoj Vuković i Petar Marić. A u pregovore mogu zapravo ući svi igrači od lani, no nekako se već sada nazire da je većina njih  već odlučila potražiti nove sredine.
– S određenim igračima se još trebaju obaviti razgovori. Prekjučer je  izišlo u medijima o Brzoji, Krajini, Bašiću i Božiću… Neki su izvan našeg  platežnog ranga, a s drugima nismo bili zadovoljni u prošloj sezoni. No, i  s njima, kao i sa svim ostalima, još ćemo obaviti razgovore što se tiče  mogućeg ostanka u idućoj sezoni. Vidio sam da se oni sami pozdravljaju  sa Zadrom. Osjećamo da oni sami nemaju želju nastaviti, ali u svakom  slučaju nikoga nismo prekrižili te ćemo sa svima sjesti i razgovarati – kazao je Longin koji je otkrio da bi nova imena za sljedeću sezonu mogli jako brzo izaći na svjetlo dana.
– Ne bih izlazio s imenima, ali jako smo blizu. Možda bismo već danas  ili sutra mogli imati jedno ili dva imena koja će pojačati našu momčad.
Vječita želja i pomalo utopija jest priča o zadarskim igračima kojih  je sve manje u klubu. Iz sezone u sezonu. A po svemu sudeći bit će ih  još i manje.
– Moja je želja od prvog dana kada sam došao, a to je i Antina želja, da  probamo dovesti ili ostaviti što je moguće više zadarskih igrača. Svi smo  svjesni da će to kroz godine biti sve manje moguće jer su nam jedni preskupi, a drugi ne zadovoljavaju kriterije potrebne za igranje u KK Zadar –  kazao je Longin i nastavio – definitivno bismo željeli imati što je moguće  više domaćih igrača u momčadi. Naravno, kako financije dopuste. No, i o  samim igračima ovisi žele li doći u Zadar, a to nije do nas. Morate znati  da kada pregovarate s momcima koji trebaju biti nositelji ili imaju više  ponuda, da nekima od tih ponuda ne možemo parirati. Tu dosta ovisi i o  igraču koji čeka druge i bolje ponude. Konkretno, mi i danas imamo dva  ili tri imena koja bismo rado doveli, ali svi 'feedbackovi' koje smo dobili  od tih igrača idu u smjeru da se još malo pričeka i vidi hoće li se još što  otvoriti i koje će ponude dobiti. Nažalost, nije sve do nas… Igrači koji bi  nominalno trebali biti nositelji i dalje važu ostale ponude. Voljeli bismo  sve završiti u što je moguće kraćem roku, ali to ponekad nije moguće.




Učenje iz grešaka
Sportski direktor je iznio svoje viđenje protekle sezone koja je ispala više s(p)retna  nego planirana. Zaključak je da bi ju   trebalo zapamtiti  kao sezonu koja se više ne bi  smjela događati.
– Ne možemo reći da smo zadovoljni seniorskom sezonom, prije svega što se tiče  ABA lige i kvalifikacija s MZT-om, dok smo hrvatsko prvenstvo odradili dosta dobro.  Završili smo prvi na ljestvici i ispali nesretnom tricom Pullena u petoj utakmici polufinala. Ne mogu reći da smo zadovoljni, ali idemo dalje. Naučili smo neke stvari,  naučili smo iz grešaka i vidjeli što treba promijeniti za budućnost – kazao je Longin.


Žal zbog odlaska Cedevite
Puno je tinte proliveno na temu odlaska Cedevite u Ljubljanu kao i o nastavku  sudjelovanja hrvatskog ogranka tog kluba u HT Premijer ligi. Longin je izrazio  žaljenje što je hrvatska košarka još više oslabljena  prelaskom Cedevite u Sloveniju.
– To je na Savezu. Žao mi je što je Cedevita otišla iz hrvatske košarke i otišla u Ljubljanu. No, to je njihova stvar. Mislim da to nije dobro za hrvatsku košarku i da nam  treba konkurencija i Cedevite i Cibone, i Splita i Šibenika, i Osijeka i Škrljeva itd. Što  jača hrvatska liga, to je svim klubovima bolje. Što se tiče nastupa u prvoj ligi mislim  da bi za konkurentnost lige bilo dobro da Cedevita nastupa u Premijer ligi, ali to je  do HKS-a i njihove odluke, kako je to Statutom i Pravilnikom propisano.


Budžet kao i lani
Jedno od najvažnijih pitanja pred ulazak u novu sezonu jest ono o budžetu. Iako  se priželjkivalo povećanje sredstava izgleda da će širina lancuna s kojim će se pokriti  u Splitskoj 1  podudarati s onim od prethodne sezone. 
– Voljeli bismo da se budžet malo rastegne kako bismo mogli dovesti kvalitetnija  rješenja. Međutim, mislim da će budžet ostati na razini protekle dvije sezone. Ići  ćemo u smjeru pomlađivanja momčadi. Ne kažem da će tu biti šest igrača od 18 godina, ali definitivno idemo u smjeru da se gradi za budućnost i ne ide iz sezone u sezonu, već da s hrvatskim igračima koji su nam interesantni potpišemo višegodišnje  ugovore. Nadam se da ćemo biti mlađa i poletnija momčad, naravno s pokojim starijim i iskusnijim igračem. Vizija je da ekipa bude mlađa, poletnija, nadam se šuterski moćna, te trkački i skakački agresivna. Idemo stvarati mladi i moderni Zadar! –  istaknuo je sportski direktor.


Što manje stranaca to bolje
Iskustva sa strancima ove sezone nisu bila nimalo ugodna. Prodefiliralo ih je  Višnjikom čak šest, a s tek dvojicom (Magarity i Dašić) se izguralo do završnice.  Pouka za naredno razdoblje sigurno ide u smjeru reduciranja stranih pojačanja koji  uglavnom budu promašaj, a ne pogodak.
– Definitivno želimo momčad s puno više energije. Strance ćemo probati dovesti  na deficitarne pozicije. Prvenstveno gledamo domaće, hrvatske igrače. I kao nositelje i kao rezerve. Vidjet ćemo dokle ćemo doći. Dovođenje stranaca uvijek „igra“,  ali po mom mišljenju što manje stranaca to bolje – kazao je Longin.