Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

KVALITETA MORA Na zadarskim plažama more izvrsne kakvoće

08.06.2019. 08:30
KVALITETA MORA Na  zadarskim  plažama  more  izvrsne  kakvoće


Kao i svake godine, sredinom svibnja započelo je prvo ovogodišnje ispitivanje kakvoće mora koje će se provoditi sve do početka listopada kontinuirano svakih petnaest dana. U tijeku je, doznajemo na Zavodu za javno zdravstvo Zadar, drugo ispitivanje kvalitete morske vode, a  prvo mjerenje pokazalo je očekivano jako dobre rezultate.
– Samo na par točaka bili su nešto lošiji rezultati, što se može pripisati  kiši, dok je na gotovo svim mjernim lokacijama more bilo I. kategorije,  odnosno izvrsne kakvoće, kaže dipl. ing. Benito Pucar, voditelj Službe za  zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, te dodaje kako  se ove godine mjerenja provode na 99 točaka, što je za četiri više nego  prošle sezone.


Tri plaže u Posedarju i jedna u Mandrama
– Lani smo mjerenja provodili na 95 točaka, što je bilo za dvije više nego godinu prije, tako da ispitivanja svake godine obuhvaćaju sve više lokacija, kaže Pucar i navodi kako se uz lanjske, ove sezone mjerenja provode na još tri plaže u Posedarju – Sv. Duh, Porat i Vinjerac, te na plaži Girenica u Mandrama na Pagu.
Hrvatska se već godinama nalazi u samome vrhu europskih zemalja  po čistoći mora, a takvu najvišu ljestvicu drži i najveći broj plaža Zadarske županije, te se i ove sezone na njima očekuju najbolji rezultati.
– Program praćenja kakvoće mora na području Zadarske županije provodi se i ove godine od sredine svibnja do početka listopada, a uzorci  mora uzimaju se kontinuirano svakih petnaest dana. Ukupno se kvaliteta mora ispituje deset puta u s ciljem ustanovljavanja eventualnih  onečišćenja i otkrivanja njihova izvora, prvenstveno kako bi se zaštitilo  zdravlje kupača, kaže Benito Pucar, te dodaje kako su povremena ustanovljena onečišćenja tijekom ljeta na plažama Zadarske županije kratkotrajna i najčešće su rezultat kiša, vjetrova ili dotoka vode s kopna koja  može biti onečišćena.


Zadrani, prijavite svako onečišćenje mora
Probleme stvaraju i neodgovorni vlasnici brodova i jahti koji u more  ispuštaju onečišćeni sadržaj, a građane se i ovom prigodom poziva da  prijave svako onečišćenje mora. Stručnjaci sa Zavoda, naime, reagiraju i  na dojave građana bez obzira radi li se o točki na kojoj se inače provode  mjerenja ili nekoj drugoj lokaciji.
Inače, kategorizacija kvalitete morske vode razvrstana je u četiri kategorije – I. kategorija (izvrsna kakvoća), II. kategorija (dobra), III. kategorija (zadovoljavajuća), dok je pod IV. kategorijom more „nezadovoljavajuće", odnosno loše kakvoće. U slučaju ove IV. kategorije, prema Europskoj direktivi o upravljaju kakvoćom vode za kupanje, voda za kupanje  na točki koja je svrstana pod "loše" tijekom pet uzastopnih godina, trebala bi se uvesti trajna zabrana kupanja ili trajno upozorenje protiv kupanja. Međutim, država članica može uvesti trajnu zabranu kupanja ili  trajno upozorenje protiv kupanja i prije isteka petogodišnjeg razdoblja,  ako smatra da postizanje "zadovoljavajuće" kakvoće nije moguće ili je  preskupo.
Navedimo još kako se o kakvoći mora kupači mogu informirati i putem internetskih stranica Zavoda za javno zdravstvo, kao i preko aplikacije za pregled izmjerenih vrijednosti kakvoće mora na plažama Zadarske županije.