Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

LJETO NAM SE VRATILO Na Punti Bajlo i Kolovarama zajedno kupači, radnici i strojevi

07.06.2019. 12:29
LJETO NAM SE VRATILO Na Punti Bajlo i Kolovarama zajedno kupači, radnici i strojevi


Privode se kraju radovi na uređenju plaže na Punti Bajlo okrenute prema Klementu. Provjerili smo jučer kako napreduju te u kojoj su fazi.
– Evo postavljamo ploče, privodimo sve polako kraju, a u subotu bismo trebali nasuti oblutke u za to predviđene bazene, vjerujem da bi kroz nekoliko dana sve trebalo biti gotovo, rekao nam je jedan od radnika koje smo zatekli na plaži u nekadašnjem kampu na Punti Bajlo. I sami smo se uvjerili kako je plaža počela poprimati novi izgled te će ovo ljeto kupači uživati na moderno uređenoj plaži. Postavljene su i instalacije za tuševe te će se moći i otuširati, a za najmlađe su postavljeni i bazeni s pjeskom.


"Trebalo je više napraviti"
– Lijepo su ovo uredili, ali šteta da nisu uredili i drugu stranu, prema otvorenom moru. Tamo ima jako mnogo kupača, ali je ulaz u more neuređen pa ja i mojih nekolicina prijatelja, koji smo starije životne dobi, teško ulazimo u more jer nemamo rukohvat. Bilo bi dobro kad bi postavili rukohvat, rekao nam je dr. Martin Mikecin kojeg smo zatekli dok je išao pogledati kako su uredili dio obale kampa.
Na najvećoj zadarskoj plaži Kolovare jučer smo zatekli velik broj kupača, koji su, unatoč činjenici da je bilo 13 sati, hvatali prvu ovosezonsku boju.
I tamo smo zatekli radne strojeve te tragove radova jer se plaže službeno otvaraju 15. lipnja pa je sada zadnja prilika za uređenje plaža. Ipak, to nije spriječilo kupače da dođu i počnu uživati u ljetnim radostima.
I tamo smo razgovarali s nekolicinom stalnih kupača koji su nam rekli kako su već otvorili ljetnu sezonu.
– Nismo zadovoljni kako plaža izgleda i mislimo da se moglo napraviti puno više za njeno uređenje. Plaža je ista kakva je bila 60-ih kad je tek izgrađena i trebalo je više napraviti. Potrebno je posaditi još drveća, prije su bili borovi, ali su ih posjekli, rekao nam je Ivo Šare, jedan od "starosjedioca" plaže i istaknuo kako je potrebno više voditi računa i o čistoći.
Dodali su kako je plaža puna ljudi, ali je tek jučer ujutro, prije nego smo mi došli, trava pokošena.


Odijelili šetnicu od prostora plaže i kupališta
U Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti rekli su nam kako tijekom proljetnih mjeseci planiraju nastaviti s održavanjem morskih plaža. Isto, dodaju, podrazumijeva uređenje prirodnih plaža, sanaciju obalnih zidova te ostale slične radove na javnom pomorskom dobru.
– Radovi na uređenju i dohrani plaža su u završnoj fazi. Ni rekordnih 18 kišnih dana mjeseca svibnja nas ne opravdava što plaže nisu spremne za prihvat kupača. Zahvaljujemo građanima na strpljenju i vjerujemo da će u tekućem tjednu svi veći radovi biti okončani, rekao nam je Robertino Dujela, pročelnik UO za komunalne djelatnosti. Dodao je kako vjeruje da radovi na završnim detaljima neće ometati korištenje plaža.
– Na Punti Bajlo, sukladno projektu arhitektonskog studija, odijelili smo šetnicu od prostora plaže i kupališta kako bismo omogućili kupačima da na odvojenim površinama nađu minimum privatnosti. Na površini od 1.628 metara kvadratnih uredili smo dio za sjedenje, dohranili šljunkom i postavili novi opločnik. Postojećem zelenilu dodane su žardinjere sa tamarisima i grmolikim autohtonim biljkama, istaknuo je Dujela.