Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na plaži Soline otkrit će se spomen obilježje za poginule

07.06.2019. 11:23
Na plaži Soline otkrit će se spomen obilježje za poginule


Ničim izazvani, pobunjeni Srbi su prije 26 godina napali Biograd na Moru raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, s tzv. zvončićima koji su padali na plažu Soline. Krv, jauci, plač, užas, poginulo je petero mladih osoba: civili Lidija Vrankulj (prognanica iz Polače) i Danijela Vidaković te Marijan Pulić, Jozo Tomić i Karlo Paić, koji su bili pripadnici Specijalnih postrojbi Glavnog stožera HV-a. Još sedam osoba teško je ranjeno.


Nitko se nije sjetio zapaliti svijeću
Malo koji turist koji uživa na plaži Soline u Biogradu na Moru, ali niti previše Hrvata ne zna što se dogodilo 14. lipnja 1993. Dugih 26 godina tišine, baš kao da se ništa nije dogodilo. Nitko se osim obitelji i rodbine nije sjetio zapaliti svijeću, pomoliti se, kamoli podignuti neko spomen obilježje u čast i na slavu petero nevinih žrtava Domovinskog rata poginulih na plaži Soline. A Lidija, Danijela, Marijan, Jozo i Karlo danas bi, da nije bilo nametnutog rata, najvjerojatnije sa svojom djecom ili unučadi trčali po plaži Soline.
O svemu je prije šest godina prvi i jedni počeo pisati Zadarski list i lavina je nezaustavljivo krenula. Tadašnje i sva potom pisanja Zadarskog lista i Gordane Goge Šarić, o nemarnom i neprimjerenom odnosu prema poginulim hrvatskim vitezovima i civilima na plaži Soline, urodila su plodom.
– Grad Biograd na Moru i Udruga 1. A Satnija 113. brigade ZNG-a u prigodi 26. obljetnice pogibije pripadnika specijalnih postrojbi HV-a Marijana Pulića, Joze Tomića i Karla Paića te dvoje civila Lidije Vrankulj i Danijele Vidaković, koji su poginuli 14. lipnja 1993. na plaži Soline, otkrit će spomen obilježje u sjećanje na taj tragični događaj, kazao je biogradski gradonačelnik Ivan Knez.
Svečanost će na plaži Soline idućeg petka, 14. lipnja, započet će u 11 sati i to otkrivanjem spomen obilježja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obraćanjem uzvanika te molitvom za poginule i preminule hrvatske branitelje i civile. Druženje će se nastaviti u restoranu Soline.
– Spomen obilježje koje ćemo svečano otkriti na plaži Soline, je spomenik dio hrvatske povjesnice, da nikad ne zaboravimo koliko je proliveno krvi za Republiku Hrvatsku, koliko vrijedi sloboda, koliko vrijedi mir, poručio je Knez.


Nitko odgovoran, nitko procesuiran
Prije 14 godina s jugoistočne strane kod Gradske uprave podignut je spomenik u čast poginulim hrvatskim vitezovima, junacima Domovinskog rata. Autor je akademski kipar fra Jakov Jaki Gregov, vojni kapelan 134. brigade HV Biograd. Gradska vlast i na zelenoj površini sa zapadne strane Gradske uprave podiže spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu iz ovog kraljevskog grada u srcu Dalmacije.
"Tijekom Domovinskog rata s područja bivše općine Biograd poginula su 43 hrvatska viteza, od toga 18 iz Biograda na Moru. Na biogradskom području poginulo je i 11 civila. Toliko je krvi proliveno, a nitko odgovoran, nitko procesuiran", napisala je Goga u svom blogu.
Na biogradskoj rivi, u parku ispred zgrade biogradske Gradske uprave, otkrivena spomen ploča u povodu 20. godišnjice međunarodnog priznanja države Hrvatske. Ploča govori o stradanju grada Biograda u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine.
Međutim, potkrala se jedna greška. Između petero poginulih na plaži Soline umjesto Marijan Pulić uklesano je ime Marijan Polić. I to je potrebno ispraviti.